2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin júliusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A hőség ne tartson vissza senkit, ha túrázni támad kedve. E havi lapszámunkban tíz olyan, kellően hűvös helyszín lett összegyűjtötve, ahol még a nyári melegben is remek élmény a kirándulás. A szurdokok mellett olvasni lehet a Nagy-Fátra sziklaparadicsomáról, a Veszprém határában álló parabolikus hiperboloidról, és kiderül, mi igaz a méhekkel kapcsolatos rémhírekből.

Remete-szurdok, Burok-völgy, Ördög-árok – most eláruljuk, miért érdemes felkeresni őket hét másik hasonló helyszínnel együtt, és az ötletet még egy túratippel is megkoronázzuk. Júliusi lapszámunkból megismerheted Kőszeg és környékének érdekességeit, elrepítünk a vasparipa hőskorába a gemenci kisvasúttal, régészet témájú cikksorozatunk második részében pedig kifejtjük, min dolgoznak jelenleg a Holdvirág-árokban. Ezúttal Kádár Jenővel készítettünk interjút, aki pedagógusként több száz diákjával járta végig és szerettette meg az Országos Kéktúrát.

A hónap turistaháza most a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola lett, a Messzelátóban a nemrég átadott, egyedi formájú Gizella királyné kilátót mutatjuk be, folytatjuk a vértesi várak és romok felderítését, és a gombák rajongóit júliusi „rókavadászatra” invitáljuk. A Káli-medencében bazaltorgonák, gyógynövények és templomromok mentén tettük bringatúrát, a Nagy-Fátrában sziklabércekre kapaszkodtunk fel. Azt is megtudhatod, mi a helyzet a hazai méhekkel, a Zöldhullám rovatból pedig kiderül, hogy a galóca nem feltétlenül gombát takar.


Kiemelt cikkek:

Top 10
Látványos hazai szurdokok
A nyári melegben is ideális úti célok.

Messzelátó
Gizella királyné kilátó
Parabolikus hiperboloid Veszprém határában.

Kötött pálya
Vasút a vadonban
A vízjárta, ősi erdőségben utat törő vasút a modern kor egyik legnagyobb vívmánya.

További cikkek:

A Hónap Turistaháza
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola – Természetélmény extrákkal
(Írta: Nagy Loránd István)
A Bakony-vidék az egyik kedvenc hazai túraterepem, ahová mindig örömmel térek vissza. Ha a jókora középtájból csak egyetlen szeletet lehetne kiválasztani, azt mondanám, a Balaton-felvidék legyen az. Kapóra jött a szálláslátogatós rovat, mivel a kiszemelt célpont épp az álomrégió északnyugati szegletében fekszik, jellegénél fogva pedig még az ismeretlen vonzerejével is bírt.


Élet a Kéken
Mindszenttől Mezőtúrig – Kunhalmok, kastélyok, gátak
(Írta: Horváth Béla)
Mindszentről indulva pár méteres szintemelkedéssel kikapaszkodunk a Dél-Tisza-völgyből, és egy darabig a Csongrádi-síkon folytatjuk az utunkat. Szarvas környékén vágunk át a Körösszög területén, komppal keresztezzük a Hármas-Köröst, majd barangolásunkat Mezőtúron, a Szolnok–Túri-síkon fejezzük be.


Kitekintő
A Nagy-Fátra sziklaparadicsomában
(Írta: Dömsödi Áron)
Talán mondhatjuk, hogy minél messzebbre utazunk, annál többet szeretnénk beleszőni az útitervbe. De hova menjünk, ha magashegységi környezetbe vágyunk, látványos sziklabércekre szeretnénk felkapaszkodni, és viszonylag szűkös időkeret áll rendelkezésünkre? Például a felvidéki Nagy-Fátrába!


Lyukas bakancs
Várak és romok a Vértesben – 2. rész
(Írta: Lánczi Péter)
Az előző részben Szárligettől Kőhányásig jártuk be a Vértest várak és romok után kutatva, ezúttal pedig az Oroszlánkőtől a Vértes legjobb állapotban lévő erősségéig, Csókakő büszkeségéig vezet az utunk.


Két keréken
A Balaton-felvidék felfedezése
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
Kőtenger és bazaltorgonák, levendula és rizling, gyógynövények és templomromok – Magyarország egyik legszebb vidékét látogattuk meg, amely kényelmesen bejárható bringával akár egy nap alatt is. A Balaton-felvidéken fekvő Káli-medence remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt azoknak, akik unják a strandolást, egy kis mozgásra vágynak, vagy éppen szeretnének felfedezni hazánk egy gyönyörű szegletét.


Interjú
A Kék régen is trendi volt
(Készítette: Szatmári Zoltán)
Él Budapesten egy megszállott, nyugdíjas pedagógus, aki több mint fél évszázadon át több száz diákjával járta végig és szerettette meg az Országos Kéktúrát. Kádár Jenővel beszélgettem a természetjárás szépségéről, összekovácsoló erejéről, de azt is megtudtam tőle, hogy léteznek „kéktúraházasságok”.


Régészet
Ősi titkok a Holdvilág-árokban – 2. rész
(Írta: Sima Gábor)
Az előző számunkban bemutattuk a Holdvirág-árok régészeti feltárásának kialakulását és múltját, most viszont rátérünk arra, hogy jelenleg kik és min dolgoznak a Pomáztól mintegy hat kilométerre található helyszínen.


Rejtett kincseink
A Vasszűz nyomában
(Írta: Lantos Gábor)
A Vas megyei turizmustorta jelentős részét az Őrségben szeletelik fel. Ezenfelül ott van még a gyógyfürdőturizmus, amelynek Bük mellett Sárvár is a központja. Kőszeg és környéke legfeljebb harmadik lehet ebben a sorrendben. Pedig a táj itt is gyönyörű, s felfedezésre váró szépségek is rejlenek errefelé. Három nap Vas megyében, a cáki pincesor gyönyörű házai között, Kőszegen és a burgenlandi Lékán, ahol az egyik teremben az igazi Iron Maiden, azaz a Vasszűz fogadott. Na meg ezernyi denevér, akik évszázadok óta lakják a gyönyörű várat.


Zöldhullám
Méhnek való vidék
(Írta: Joó Annamária)
Az utóbbi években időről időre felbukkannak olyan, méhekkel kapcsolatos cikkek a médiában, amelyekben a tömeges pusztulásukról olvashatunk. Főként Észak-Amerikában és Nyugat-Európában aggasztó a helyzet, de már Magyarországon is jelentkezett a probléma. Utánajártunk, és megkérdeztünk egy vadon élő méhekkel foglalkozó kutatót és egy okleveles méhészmestert, hogy mi a helyzet itthon mostanság méhügyekben.


Mikokozmosz
Júliusi rókavadászat
(Írta: Szerecz György)
A nyár közepéről a legtöbb embernek a kánikula, a strand jut eszébe. Vége az iskolának, a gyerekek otthon, a család a nyaralásra készülődik. Egy vérbeli gombász azonban mindig megtalálja a módját annak, hogy szenvedélyének hódoljon. Ha evezőstúrára indul a nagyobb gyerekekkel, a parti fákon biztosan felfigyel néhány gévagombatelepre. Biciklitúrán még lejtőn lefelé gurulva is kiszúrja a bokrok alján megbújó rókagombát, ha pedig esti tábortűzhöz megy fát gyűjteni, egész biztos nem tér vissza üres kézzel, legfeljebb a rőzsét felejti elhozni.


Zöldhullám
Galóca – A gombanevű lazacféle
(Írta: Nagy Loránd István)
Három nagy folyónk felső szakaszát lakja, sebesen és kitartóan úszik, családjában óriásnak számít, kedvence a paduc. Hazai populációinak méretéről és dinamikájáról csak keveset tudunk. Ritkasága miatt nálunk természetvédelmi oltalmat élvez, jövőjét azonban e tény önmagában még nem garantálja.


A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója

Új honlapot kapott az Országos Kéktúra (az oldal)
Pályázat turistajelzések felújítására (kiírás)
Változás az Országos Kéktúra Nyomvonalán (cikk)
Nemzeti érték lett a Kéktúra (a lista)
Bemutatkozik a Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület (egyesület)

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-06-28 14:34
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter