2021. február 25., csütörtök - Géza
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin júliusi száma

Toplistán 10 vonzó turistaház ismertetésével
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Bejárható Magyarország Program mind az öt területén (gyalogtúra, kerékpározás, lovaglás, túrakenu és vitorlázás) szerkesztett tematikával és a szövetségi melléklettel megjelent a Turista Magazin júliusi lapszáma.
 
Tartalomajánló:

GYALOGLÁS

Túra a meseszép Bujákon
Buják neve sokaknak talán még ismeretlen, pedig a nógrádi község híres mondása is figyelemre méltó: „A világnak hét csodája van, Bujáknak pedig nyolc.”

A legszebb rémálom
Május utolsó napján 270 elszánt férfi és nő gyűlt össze Kisnánán, hogy nekiveselkedjenek hazánk egyik legkeményebb túrájának. A Mátra 115...

Élet a Kéken – 8. rész
Az Országos Kéktúra huszadik, huszonegyedik és huszonkettedik túrája a Mátrán vezet keresztül, több kistájcsoportot, illetve kistájat is érintve. A Zagyva völgyéből, Mátraverebélyről indulva a Nyugati-Mátra kistáján keresztül kapaszkodik fel a jelzett turistaút a Magas-Mátrába.

KERÉKPÁROZÁS

Tüköraszfaltos túra a Balaton-felvidéken
Hazánkban az aszfaltburkolatú utak minősége rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A Balaton-felvidéken azonban több utat is kiváló minőségű aszfalttal láttak el,... Persze látnivalókban is bővelkedik a túra.

Fékbeállítás
Előző két számunkban sorra vettük a teendőket a defektjavítás és a kormánypozíció beállításának területén. Most egy kicsit bonyolultabb, de kis gyakorlással nem sokkal nehezebb feladatot fogunk megoldani, nevezetesen a fékek beállítását.

A „magyar” Fertő bringaútjain
Végy hat monitorlovagot, tolj a hátsójuk alá egy-egy kerékpárt, s közöld velük, hogy egy laza 75 km-es útvonalon körbe fogják tekerni a Fertő tó alsó „kiskörét”. Vagyis itt az ideje, hogy mi, elkényelmesedett újságírók tetteinkkel is alátámasszuk mindazt, amit a képernyőn másoknak javasolunk.

LOVAGLÁS

Lovas szakágak
Most induló sorozatunkban a lovassportokkal ismertetjük meg kedves olvasóinkat.

A ló alapjármódjai
„Elöl harap, hátul rúg, középen ráz” – tartja a laikus mondás a lóról. Ez utóbbival, mármint hogy középen ráz, bizony a kezdő lovasok gyakorta szembesülnek.

KAJAK-KENUZÁS

Hogyan válasszunk kenuzáshoz evezőeszközt?
Aki evezett már több mint egy órát egy ormótlan és nehéz kenuevezővel, majd megtette ugyanezt egy profi túralapáttal, az ismeri a különbséget. Mégis felvetődik a kérdés: mi okozza, hogy annyiféle lapáttal találkozhatunk a vízen?

A vadregényes Bodrog
Az április végi, május eleji hosszú hétvégéket a nyírségi, hajdúsági, borsodi vízitúrázók évtizedek óta az évadnyitó evezésekre „használják” – egy Bodrog-ártéri kalandozás formájában.

Te borulsz be, nem az ég?
Üres hajóval, part közelében, nyáron, szikrázó napsütésben akár kifejezetten kellemes időtöltés is lehet bármilyen evezős hajóval a 25 °C-os vízbe beleborulni. Azonban hideg időben, avagy túrafelszereléssel megrakva borulni már egyáltalán nem tűnik jó szórakozásnak.

VITORLÁZÁS

Árbocra vár, és túrákat szervez
Alig tartózkodik Magyarországon, mert állandóan úton van. Mindez azonban nem fárasztó számára. Szerencsés embernek tartja magát, hiszen azt csinálhatja, amit nagyon szeret. Méder Áron akkor vált ismertté, amikor Carina nevű hajójával körbevitorlázta a földet, és „belépett” a nagy földkerülők közé.

Villámtúra keszthelyi célállomással
Eddigi túráinkkal a viszonylag hosszabb, akár többnapos kikapcsolódásra igyekeztünk megoldást nyújtani. Ezúttal azonban azoknak szeretnénk ötletet adni, akiknek csupán egy napjuk van arra, hogy tartalmas szabadidőprogramokkal töltődjenek fel.

A modern sokoldalúság megtestesítője
Sorozatunk eddigi részeiben a tradicionálisabb hajótípusok bemutatása kapta a főszerepet. Ezúttal azonban egy olyan „családra” esett a választásunk, amely a jelenkor legmodernebb technológiájával, magyar műhelyben, világszínvonalú minőségben készül, illetve rendkívül népszerű.

TOVÁBBI CIKKEINK

10 turistaház, ahová érdemes betérni
Egy fárasztó túra után nincs is jobb, mint megpihenni egy hangulatos turistaházban, ahol egy finom vacsora mellett átbeszélhetjük az élményeket, felkészülhetünk a másnapi szakaszra, és az erdő közepén, a csillagos eget bámulva, ha csak egy kis időre is, még a stresszes hétköznapokról is megfeledkezhetünk.

Kőbe zárt óceánok
A Gerecse hegység, a Dunazug-hegyvidék középtájának legnyugatibb egysége, hazánk egyik legfestőibb vidéke. A szelíd lankák oldalából itt-ott kibukkanó mészkősziklák egy rég letűnt világ néma tanúi.

Verejték, csikorgó fogak és dicsőség
Kevés olyan verseny van, amelyben nem a versenyzés a lényeg. Ahol igazából nem számít, hányadikként érsz célba, avagy mennyi idő alatt végzel. Amelynek teljesítőire egyszerre tisztelettel és kicsit furcsán néznek az emberek, mert teljesítése finoman feszegeti a normalitás határait.

Tábori evőeszközök
Ahogy elnézem Erdélyben az országutak mentén a kombi Dacia csomagterében piknikező helyieket, mindig megállapítom: ők bizony nem töltenek álmatlan éjszakákat a tábori étkezés felszerelésének összeállításával. Mi viszont egy negyvenliteres hátizsákba próbálunk bepakolni egy hétre való cuccot.

Ahol Napóleon bálozott
Hajdanán a Duna mentén és a körülötte elterülő mocsárvilágban, a város területén volt az egyetlen, keskeny átjáró a nyugati világ felé. Magyarország legforgalmasabb határátkelőhelye ma is a közelében található.

Rozmaringos csirke piroggal és sült paprikával
Recept

Lombkoronák kalandora
Hazánk emlősfaunájának egyik legrokonszenvesebb, a gyermekek által rendkívül kedvelt képviselője az ecsetszerű füléről és bozontos, hosszú farkáról könnyűszerrel felismerhető mókus.

Föld alatti mozgalom A Magyar Barlangi Mentőszolgálat
A hazai barlangászat megkerülhetetlen ikonja Adamkó Péter. Szenvedélye a föld alatti világ és annak megismerése. Rengeteg emberrel szerettette meg a barlangászatot. Az Életmentő Emlékéremmel háromszor kitüntetett kutatót méltán tartják az egyik legjobb hazai barlangi mentőnek.

Ahol friss vizű patakok hűsítik a tájat
Eleged van a kánikulából? Már a tengerpart sem frissít fel? Vagy egyszerűen megszólalt aktivitásigényed csengője – ... a megoldás Észak-Stájerország hűs szellőt ígérő hegyvidéke.


A júliusi MTSZ Híradó melléklet tartalma:

Újabb felújított és átadott turistalétesítmények
Ülésezett az MTSZ választmánya
Portréfilm készült tiszteletbeli elnökünkről
OTP családi nap
Jó kezdés, még jobb folytatás, lezajlott a XXI. GYOT
Határidő változás a Széchenyi Zsigmond-emlékhelyek túramozgalom teljesítésében
Az Oktatási és Képzési Szakbizottság döntései
Ez történt anno...

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-07-03 09:32
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 903 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter