2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin júliusi lapszáma

Tematikus cikkekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az előfizetők postaládáiba és az újságos pavilonokba került a Turista Magazin legfrissebb száma, Tematikus cikkei mellett interjúk, program- és túraajánlatok, toplista, felszerelés körkép, praktikus tanácsok, az MTSZ Híradója és a szokásos túrakártyák színesítik a lapot.

TARTALOMAJÁNLÓ

Interjú
Lovasi András: „A kóbor birkát könnyebben elviszik a farkasok
A Turista Magazin Lovasi Andrással beszélgetett a természetjárásról.

Toplista
Lazulás a csillagok alatt
10 kihagyhatatlan hazai kemping.

Górcső
Sátrak testközelben
Sátorteszt – ha a természetben töltöd az éjszakát.

Zöld
Rossz társaság – Ízelt lábú bosszantók
(Készítette: Nagy Loránd István)

Pazar táj, mérföldáradat, formabontó bárányfelhő, sosem látott madárvendég, sejtelmes ártér, föld mélyébe vezető aknabarlang, fröccsözés a barátokkal – a természetjárás életérzés. Szűnni nem akaró zümmögés, fejlámpa-kapcsolgatás, szúnyogpusztító tockos, aggasztó bőrpír, lassan, de kitartóan növekedő duzzanat, anafilaxiás sokk, valami bemászott a hálózsákba – az állatvilág legnépesebb törzsének egyes szülöttei szívesen packáznak az emberrel. Ki is ragadtunk közülük nyolc hazai gézengúzt.

Kék
Dél-dunántúli Kéktúra 4. rész - A zalai dombok vége és Kelet-Belső-Somogy
(Írta: Horváth Béla)

A DDK-t bemutató sorozatunkban ezúttal Palinból indulunk tovább, a Principális-völgyből felkapaszkodunk a Zalaapáti-hátra, majd Zalakarosra leereszkedve érkezünk meg a Kis-Balaton medencéjébe. Innen a Marcali-háton és Kelet-Belső-Somogyon keresztül jutunk el túránk végpontjára, Kaposmérőre.

Hosszú hétvége
Hetésre egy hét is kevés
(Írta: Dabis Balázs Silvius)

Aki az ország délnyugati felébe tervez túrát, az jó eséllyel Göcsej vagy az Őrség környékén kezd el keresgélni, pedig bőven akad még felfedeznivaló a Nyugat-magyarországi-peremvidéken. Most a tucatnyi településből álló Hetés néprajzi tájegységet mutatjuk be.

História
A hollók építette vár
(Írta: Hidvégi Brigitta)

A Nógrád megyei kis faluba, Hollókőre, nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert felér egy múltba tartó időutazással, és nem mellesleg itt sütik az egyik legfinomabb tócsnit, hanem azért is, mert 800 éves várában egy seregnyi új fejlesztés várja a látogatókat.

Kötött pálya
Kirándulók villamosa
(Írta: Joó Annamária)

Nap mint nap közlekedünk vele. Néha csak mélázva nézzük az elénk táruló villákat és pompás kerteket, máskor meg egy kellemes kirándulás reményében alig várjuk, hogy kinyíljon az ajtó a hegyvidéki végállomáson. És még csak nem is sejtjük, milyen ipar- és kultúrtörténeti kincsen „fogasozunk” a Városmajortól a Széchenyi-hegyig.

Gyerekpagony
Dél-dunántúli körtúra a lurkóval
(Írta: Somogyvári D. György)

Tervezed a nyarat, és szeretnél egy olyan hétvégét, ahol a gyerkőcök is felszabadultan szórakoznak és a szülők is izgalmas élményekkel gazdagodnak? Szerencsére egyre több az olyan program és létesítmény az országban, amely arra ösztökél, hogy a családok együtt járják és fedezzék fel a természetet.

Vízitúra
Az Ős-Dunán csordogálva
(Írta: Kis János)

Kalocsától Bajáig, a mintegy félszáz kilométer hosszan kanyargó ősi Duna-ág adott otthont az idén harmincéves Vajas-fok-túrának. Sajnos az időjárás miatt ezúttal szó szerint sem volt felhőtlen a jubileumi evezés.

Praktikák
Ezekre figyelj, ha vízparton vered fel a sátrad!
(Írta: Malárik Attila)

Rengeteg szép panorámájú helyen lehet sátrazni, az egyik legjobb dolog a világon mégis az, ha egy fövenyes vízparton kötsz ki a hajóddal. Kezdj neki bátran, de néhány dologra figyelni kell, hogy valóban élmény legyen a sátrazás.

Körkép + Mi kerül ezen ennyibe?
Derékaljak
(Írta: Barkó Csaba)

Nyár van, éppen sátorozol valahol egy túrán, esetleg egy fesztiválon? Tudjuk, hogy egy kalandokkal teli nap végén úgysem kívánsz mást, csak egy pihentető alvást, ezért neked kell egy derékalj.

Terepfutás
Melegben futni?
(Írta: Hegedűs Zsuzsa)

Beköszöntött az igazi nyár, a meleg, néha kánikulai napokat gyakran hűs éjjel sem követi. Az edzéssel ilyenkor sem kell felhagyni, néhány alapvetően fontos dolgot betartva folytathatjuk az eddigi munkát.

Falra fel!
Sobri Jóska szikláinak meghódítása

(Írta: Babcsán Gábor)
Egy kiadós kirándulás Csesznek környékén, és szinte biztosan mindenkit magával ragad a hely varázsa. A vidék őre az ország egyik legszebb vára, amelynek falai hallgatag kövek, pedig sokat mesélhetnének az elmúlt évszázadok forgatagáról, az itt magasodó sziklák pedig kalandos mászásra invitálják a bátrakat.

Jane Goodall Budapesten
(Írta: Lénárt Emese)

Világhírű etológus, csimpánzkutató és környezetvédő. Számtalan rangos nemzetközi elismerés és díj tulajdonosa, az ENSZ békenagykövete. Példaértékű életével és szemléletével úgy lopja be magát az emberek szívébe, hogy még azok számára is fontos lesz a Föld és az élővilág jövője, akiknek eszük ágában sincs a természet védelmével foglalkozni, és akik a környezettudatos életmódról csak divatból tájékozódnak. Dr. Jane Goodall júniusi magyarországi programján mi is ott voltunk.

Terített erdő
Szederszezon – fáradt vándor frissítője

A szederrel július elejétől egészen szeptember végéig találkozhatunk természetjárás, túrázás során, mivel ez a cserjefaj Magyarországon igen elterjedt. Erdőszéleken, ösvények mentén, ligetekben, tisztásokon gyakran bukkanhatunk savanykás gyümölcsére, amely kiváló szomjoltó csemege lehet a nyári hőségben.

Zöldhullám
A medve nem játék, csak jó a PR-ja
(Írta:Winkler Róbert)

Gondolkoztak már a medvén? Szétfeszíti a rácsot, de egy szóló vasrudat is meghajlít. Erős. Képes olyan finom mozdulatra, amilyenre nem is gondolunk, amikor emlegetjük a macit a málnásban: a málnaszedés az emberek közül sem megy mindenkinek. Precíz. És puszta kézzel fogja ki a lazacot a vízesésből, amire még az egész életüket a sportágnak szentelő harcművészek közül is kevesen képesek. Tehát gyors és laza. Az időnként tragikus félreértést az okozza, hogy nem ezek miatt az elképesztő tulajdonságai miatt szeretjük. Hanem – miért is? Hát mert CUKI!

Zöldhullám
Sallangszirmú láprétlakó – A buglyos szegfű
(Írta: Nagy Loránd István)

Ebben a hónapban egy Magyarországon ritka, de annál különlegesebb megjelenésű növényt mutatunk be, amelynek virágzó példányait június és szeptember között csodálhatják meg a természetjárók. Persze csakis akkor, ha jó helyen, például a Nyírségben a Duna–Tisza közén vagy a Gödöllői-dombságban keresik.


A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója

Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását
Franczia István, a száguldó aranyjelvényes túravezető
Tematikus turistautak várnak rád
Dr. Tóth Imre 80 éves
Szeptemberben folytatódik az Országos Kékkör megtisztítása
Ez történt... (Kunos Gábor visszatekintése)
Bemutatkozik a Kékes Turista Egyesület

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-07-02 11:04
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter