2021. április 23., péntek - Béla
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin februári száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ebben a hónapban a legszebb hazai zarándokutakról kaphatsz képet toplistás összeállításunkból, de több új rovattal is jelentkezünk: bemutatjuk a hónap kilátóját, természetfotósát és turistaházát.
 
Kiemelt cikkek:

Toplista
Hazai zarándokutakon önmagad felé
A legszebb és legfontosabb magyarországi zarándokutak.

Fókuszban a természet
Levente, a sasszemű sasfotós
Az Év Ifjú Természetfotósa, Szekeres Levente.

Kötött pálya
Elveszett erdei vasutak nyomában
Hazánk igazi kisvasút-nagyhatalom volt.


Ajánlat  a tartalomból:


Messzelátó
Kaán Károly-kilátó, Nagy-Hárs-hegy
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Névadója egy kiváló erdőmérnök volt, aki földművelésügyi államtitkárként is dolgozott. Kaán Károlynak köszönhetjük, hogy törvényi szinten elismerték az erdők népjóléti szerepét, de több olyan intézkedés is fűződik a nevéhez, amelyek fontos természetvédelmi célokat szolgáltak.


Kistájbarangoló
Gömörszőlős – Csoda a határ mellett
(Írta: Lénárt Léni)
A község templomtornyának festett órája mindig fél tízet mutat, mi azonban nem dőltünk be ennek. A Putnoki-dombság nyugati részén fekvő kicsiny településen első blikkre megállt az idő, de ennek ellenére olyan újjászületés tanúi lehetünk a lassan országos hírnévnek örvendő ökofaluban, amely példaértékű bármely hazai település számára.


A hónap turistaháza
Egy erdőőri lak reinkarnációja – Kút-berek turistaháza
(Írta: Nagy Loránd István)
Újévi fogadalma sokaknak van, szerkesztőségünk sem akart kimaradni a sorból. Egy ideje már kristályosodott a gondolat, hogy csináljunk rovatot valami olyanról, ami nemcsak olvasóinknak ígér kalandot és kikapcsolódást, hanem nekünk is. Havi rendszerességgel, változatos módon, részrehajlás nélkül. Választásunk a turistaházakra esett. Január elején célba is vettünk egy klassznak tűnő, a Börzsönyben rejtőző objektumot.


História
Egy villámcsapás áldozata – Nógrád vára
(Írta: Lantos Gábor)
Ahhoz, hogy a nógrádi vár tetejéről csodálhassuk meg a napfelkeltét, még akkor is nagyon korán kell felkelni, ha az ember nem Budapestről, hanem a vár szomszédságából, Verőcéről indul útnak. Természetesen a „kis pirosnak” nevezett, Vác és Balassagyarmat között döcögő Bzmot motorvonattal, mert így az igazi. Ha pedig szerencsénk van, és némi hó is hullott a Börzsönyben, olyan csodálatos képeket rögzíthetünk agyunk és fényképezőgépünk memóriájába, amelyek sokáig elkísérnek bennünket a hosszú téli estéket hozó, tavaszváró napokon.


Egészségrecept hideg hónapokra
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha azt érzed, hogy tél vége felé már teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatója avatott be minket.


Traktor mögött siklani egy befagyott tavon
(Írta: Nógrádi Attila)
Bár jobbnál jobb sípályák várják itthon is a sport szerelmeseit, sajnos egy nagyon fontos tényezőt még ezek sem tudnak minden körülmények között garantálni a szezon alatt, ez pedig a hó. Ilyenkor nincs mit tenni, be kell valahogy zsúfolni a kocsiba a síelés elképesztő mennyiségű kellékét, és útnak indulni egy magasabb hegyekkel gazdagon megszórt ország felé. Mi ezúttal Ausztriába mentünk csúszkálni egyet – a Stájerország és Karintia határán fekvő Turracher Höhén jártunk.


Új barlangrendszer a Pilisben
(Írta: Szatmári Zoltán)
A Pilis egyik rejtekén a föld felszíne alatt bújik meg az a különleges világ, amelyre nemrég a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület felfedezői bukkantak. A kutatócsoport alapító tagjával, Slíz György barlangásszal az eddig elért eredményekről beszélgettünk és másztunk be az újonnan feltárt üregekbe.


Vízitúra
Kajakkal Európa körül
(Írta: Malárik Attila)
„Végvári Tamás vagyok. Kalandor? Mindenre elszánt világutazó? Extrém sportok megszállottja? Egyáltalán nem. Csak gyermekkorom óta szerelmes a folyók, tavak, tengerek világába és a vízi sportokba. Hogy honnan indult ez az egész, persze már nem tudom felidézni. De élénken él bennem egy emlék: kisiskolás koromban vágyakozva nézem a Római-part végéről a Duna fölött az ismeretlen és távoli Luppa-szigetet, vajon sziget-e, és ha igen, hogyan lehetne oda eljutni? Aztán hirtelen minden átalakult.” Tamás nevét szélesebb körben akkor kezdték megismerni, amikor túl volt Európa körüli kajakos útjának az első pár ezer kilométerén. A teljesítményre a Turista Magazin is felfigyelt.


Lyukas bakancs
A becsapós óriás – Téli gerinctúra a Kis-Fátrában
(Írta: Dömsödi Áron)
Elképzeli az ember, hogy amerre néz, a szikrázó napsütésben vakítóan fehér hótakaró födte magas hegycsúcsokat lát, na meg az ég kékjét, s lenyűgöző a téli hegyvilág látványa. Aztán megérkezik a helyszínre, és ami fogadja: sűrű köd, metsző, hideg szél, jegessé csontosodott hó, tulajdonképpen nem sok minden, amiért a karácsonyi asztal mellől megérte fölállni.


Zöldhullám
Rejtélyes talajlakó – A délvidéki földikutya
(Írta: Nagy Loránd István)
Él a Kárpát-medencében a szárazföldi gerinceseknek egy különleges, itt kialakult, a világon sehol máshol elő nem forduló csoportja. Fura szerzetek alkotják a rejtőzködő teamet. Testük hengeres, végtagjaik rövidkék, selymes tapintású bundájuk tömött, óriási metszőfogaik vannak, szemüket bőr fedi, ráadásul bolygónk mágnese terét is képesek érzékelni.


A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója

Idén is találkoztak az aranyjelvényesek
Vízitúrázók Baráti Találkozója
Rendkívüli választmányi ülés
Kéktúrák számokban
Ez történt – Kunos Gábor visszatekintése
Bemutatkozik az Angyalföldi Természetjáró és Testedző Egyesület

Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-02-01 11:39
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 027 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 931 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter