2022. augusztus 18., csütörtök - Ilona
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin februári lapszáma

Új rovatokkal, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A februári szám garantáltan elűzi a téli fáradtságot, és meghozza a kedvet a kimozduláshoz! Bereg ékszerdobozai, a Mátyás-hegyi-barlang járatai, az olasz Alpok varázskertje, az Országos Kékkört és a hozzá kapcsolódó fejlesztések, a magyarországi madármentés, évszázados famatuzsálemek meséi, körkép a téli kesztyűkről. Az UrbánZónában Cegléd történelmi és kulturális értékei, a Terepfutás oldalain pedig a népszerű sport kialakulásáról és hagyományairól kaphatunk átfogó képet.

Tartalomismertető

GYALOGLÁS

Szubjektív
Szilvásváradi kiruccanás
(írta: Joó Annamária)
És persze lipicai lovak, források, pisztrángok, barlangok és Ida mama sült kolbásza. A szállást hetekkel korábban foglaltuk, s nem maradt más hátra, mint naponta böngészni az előrejelzéseket – vajon eső vagy napsütés vár bennünket azon a bizonyos héten? S mit ígért a „meteo”? A grafikákon naponta kövér vízcseppek csüngtek alá a szürke felhőskiccekből. De nem adtuk fel. A családi jelszó: fapofa, kilépés, s irány a sűrűje!

Kék
Légy képben – a kéken!
(írta: Hidvégi Brigi)
Három túramozgalom, 42 szakasz, 264 pecsét, 125 kistáj, 2549 kilométer, három és fél millió lépés, több tízezer vándor – számokkal így írhatnánk le az Országos Kékkört (OKK), Magyarország egyik legismertebb és leghosszabb túraútvonalát. A kék sávjelzés hazánk legszebb tájaira kalauzolja a túrázót, s végigmenni rajta életre szóló élményt jelent. Most csokorba gyűjtöttünk minden információt, amelyet érdemes tudni az OKK-ról.

Kék
„Szenvedélyem a kéktúra”
(kérdez: Joó Annamária)
Miért vág neki valaki sokadszorra a kéktúrának? Melyek azok a hívószavak, amelyek újra és újra arra sarkallják, hogy végigjárja az országot körbeérő kéktúra több mint 2500 kilométeres útvonalát? Horváth Bélával, magazinunk Kéktúra rovatának szerzőjével beszélgettünk, aki az OKT és a DDK többszöri teljesítése mellett az MTSZ Kéktúra-szakbizottságának tagja, így több szempontból is rutinos kéktúrázónak számít.


KERÉKPÁROZÁS

Interjú
Bereg ékszerdobozai – A látogatóbarát templomok nyomában
(kérdez: Szatmári Zoltán)
Időutazásnak is beillik az a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei „Középkori templomok útja” tematikus útvonal, amely nyomán a térség – javarészt a XIII–XV. századból származó – csodálatos, műemlékvédelem alatt álló templomait ismerhetik meg az érdeklődők. E remekművek különleges ismertetőjegyei a fa harangláb, a mívesen faragott szószék és Isten hajlékának fakazettás mennyezete, de nem érdemes figyelmen kívül hagyni a vidék hamisítatlan hangulatát és természeti kincseit sem. Deák Attila terület- és településfejlesztési szakértővel beszélgettünk Bereg „ékszerdobozairól” és a turistákat váró innovatív lehetőségekről.


LOVAGLÁS

Téli lovaglás, fokozott gondoskodás
(írta: Vobeczky Zoltán)
Fantasztikus érzés a havas tájon lovagolni vagy lovas szánra pattanni. Lóhátról sok vadat figyelhetünk meg, élvezhetjük a gyönyörű táj csöndjét, azonban sporttársunkra, a lóra fokozottabban kell figyelni.


KAJAK-KENUZÁS

Interjú
„A vízen is az életé az előny”
(kérdez: Malárik Attila
Csobay Balázs rendőr alezredes a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese, a Bűnügyi és Balesetvizsgálati Osztály vezetője. Nemcsak elhivatott rendőr, hanem a szakmát kívülről-belülről jól ismerő evezős is, aki a hajózási szakközépiskola elvégzését, a versenyszerű evezést, majd a rendszeres vízitúrázást követően köteleződött el egy életre a vízen közlekedők szolgálata mellett.

Praktikák
Kerüljük a szigetet
(írta: Malárik Attila
„Az árral úszni könnyű. A döglött halak is ezt teszik.” Idős és bölcs ismerősöm tanítja ekképpen azt, hogy bizony vannak fontos dolgok, amikért meg kell küzdeni. Árral szemben evezni egyáltalán nem lehetetlen.


VITORLÁZÁS

Objektív
Téli örömök a Fertő tavon
(írta: Vobeczky Zoltán)
Nincs még programod a tél utolsó hónapjaira? Idáig csak kacérkodtál azzal, hogy felfedezd a Fertő tavat? Akkor itt az ideje, hogy az évet egy felejthetetlen kirándulással kezdd az ország nyugati régiójába, ahol éppúgy hódolhatsz a téli sportok örömeinek, mint a wellness- és kulináris élményeknek.


TOVÁBBI CIKKEINK

Geotúra
Amiről a hullámok mesélnek
(írta: dr. Elter Tamás)
Közép-Európa legnagyobb tava sok vonatkozásban eltér a nagy eurázsiai sztyeppvidék legnyugatibb nyúlványa, a Kárpát-medencei síkvidék tavainak eredettörténetétől és szerkezeti sajátosságaitól. Különleges múlt, sajátos mikroklíma, egyedi medenceszerkezet – mindez jellemző hazánk egyik legértékesebb természeti-turisztikai kincsére, a Balatonra.

Zöldhullám
Akik szárnyaik alá veszik a madarakat
(írta: Hidvégi Brigi)
Villanyoszlopok és vezetékek rengetege, mérgező anyagok tengere, átlátszó ablakfelületek sokasága, orvvadászok csapata, figyelmetlen sofőrök tömkelege – nem is gondolnánk, mennyi veszély leselkedik egy vadon élő, mit sem sejtő madárra. Szerencsére azonban hazánkban jeles szakemberek és áldozatkész önkéntesek egyedülálló módszerek és eszközök segítségével fáradoznak azon, hogy a civilizáció által okozott baleseteket kiküszöböljék, és a madarak újra egészségesen, szabadon szárnyalhassanak.

Zöldhullám
Süvöltő
(írta: Nagy Loránd István)

Szubjektív
Évmilliós titkok őre Szorongásos alászállás a Mátyás-hegyi-barlangba
(írta: Somogyvári D. György)
Mit tesz a klausztrofóbiás ember, amikor ki akarja hívni maga ellen a világot? Természetesen lemegy egy barlang (rettegett) mélyébe. De nem ám a kivilágított-, tűsarkos-, nyakkendős-, betonjárdásfélébe! Hanem oda, ahol overallban, lámpával felszerelt sisakkal a fején, négykézláb, olykor hason csúszva „araszolhat” a járatokban, alant a föld gyomrában. Nos, történt, hogy a jelzett fóbiával egy életen át küszködve, vettem egy nagy lélegzetet, és leszálltam a Mátyás-hegyi-barlang rejtélyes bugyraiba.

Toplista
Ha a fák mesélni tudnának! – Évszázados matuzsálemek
(írta: Tóth Judit)
A történelem nagy eseményeinek és régi korok hétköznapjainak szemtanúi, évszázadok óta szemlélik a folyamatosan változó világot. Mi mindenről mesélhetnének nekünk! Az idők során a táj alapjaiban változott meg körülöttük, ők viszont túléltek mindent: vihart, tűzvészt, háborúkat, vízrendezést és erdőirtást. Legtöbbször csak a véletlennek köszönhető, hogy több száz év elteltével, még ma is itt vannak köztünk. Ezek a fák ma már olyan emlékművek, akik puszta létezésükkel figyelmeztetnek bennünket arra, vigyázzunk természeti értékeinkre.

Kitekintő
Téli kalandok a Dolomitokban
(írta: Kovács Attila)
A Dolomitok az olasz Alpok legszebb varázskertje, ahol lenyűgöző hegytömbökben, felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk. A szellős magaslatok nyári hangulatát sok hazai túrázó ismeri, de a vidék télen is izgalmas kihívást ígér – a hófödte táj felfedezése komoly körültekintést vár el a túrázóktól. Cserébe az érintetlen sziklavilág páratlan csendjét kapjuk.

Futás
Fuss a természetben – A terepfutás kialakulása és hagyományai
(írta: TM)
Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk az egyre népszerűbbé váló terepfutással. A témában induló cikksorozatunk első részében visszakanyarodunk a sportág kezdeteihez, áttekintjük fejlődésének szakaszait, és bemutatjuk értékeit.

UrbánZóna
Cegléd, az Alföld elfelejtett kapuja
(írta: Joó Annamária)
Az Alföldi Kéktúra útvonala messze elkerüli. A főváros közelsége, a gyógyfürdő és szabadidőpark akár erős turisztikai hívószó is lehetne Ceglédre. Mégis inkább csak átutazunk rajta Kecskemét, Szolnok vagy Szeged felé tartva. Pedig a gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező, hangulatos alföldi városkában bizony van miért megállni és egy picit elidőzni. Sőt extra meglepetésekben sem lesz hiány.

Interjú
Köszönő viszonyban a hódokkal
(kérdez: Dabis Balázs Silvius)
Horváth Ádám könyvtáros informatikus egy hortobágyi túrán szeretett bele a természetfotózásba. Nemcsak autodidakta módon képezte magát, hanem tanfolyamra is járt, és felkereste hazánk legjobb, legsikeresebb alkotóit. Tanult Máté Bencétől, Imre Tamástól, Imre Anikótól, Szekeres Jánostól, Suhayda Lászlótól és sok más kiváló fotográfustól is. Ádám hosszú napokon és éjszakákon keresztül gyakorol és kísérletezget, hogy elkészítse a tökéletes képet. Az Év Természetfotósa pályázatra 2014-ben sikerült győztes pályaművet küldenie. A hódról készült alkotása a „Kezünkben a Föld” kategóriában a legjobbnak bizonyult.


Az MTSZ Híradó már nem külön mellékletként, hanem a lap szerves részeként szerepel a magazin 8-11. oldalain.

Az MTSZ rendkívüli választmányi ülése
Elkészült az Országos Kékkör arculata
Újra vízitúra-vezető tanfolyam az MTSZ szervezésében
Készülj a tavaszi megmérettetésekr
e – Gerecse 50, Mátrabérc 2015
Ez történt – Kunos Gábor visszatekintései a múltba


MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-02-10 19:14
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 095 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter