2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin december-januári száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az év utolsó, december-januári összevont lapszámában mindent elárulunk a bivakolásról, az aggteleki farkasok nyomába eredünk, és bemutatunk tíz gyönyörű hazai templomot, amelyek különleges hangulatukkal hívogatnak. A karácsonyi szelekcióban ajándékötleteket adunk, mozgásban rovatunk pedig a leguniverzálisabb téli sport, a síelés rejtelmeibe vezeti be az olvasót. A megszokott állandó rovataink, a Messzelátó, a Hónap Turistaháza, a Rejtett kincsek, a Zöldhullám és a Ti Írtátok mellett az Élet a Kéken rovat utolsó részéhez érkeztünk.

Top 10
Templomok, amelyeket életedben legalább egyszer látnod kell
Magyarország legszebb templomai között olyan építészeti különlegességeket ajánlunk a figyelmedbe, mint a szilvásváradi református körtemplom vagy a bélapátfalvai ciszterci kolostor.

Messzelátó
A Boldog Özséb-kilátó körpanorámája
Körpanoráma a 2014-ben felavatott kilátóból.

Ti írtátok
Négy hét Bolíviában
A hegymászók paradicsoma.


Tartalomismertető:

A Hónap Turistaháza
Erdő Háza – Múlt és jövő találkozása a Mecsekben
(Írta: Nagy Loránd István)
Eddig főként Magyarország északi felében kutattunk szállások után, most azonban elérkezett az idő, hogy határozottan dél felé vegyük az irányt. A természetjárók körében nagy népszerűségnek örvendő Mecsek-vidék épp alkalmas terepnek tűnt.


Élet a Kéken
Az utolsó kilométerek az Alföldi Kéktúrán
(Írta: Horváth Béla)
Ezzel az élménybeszámolóval értünk végére az alföldi vándorlásunknak. Egy csodaszép, de alig ismert kastéllyal, egy középkori református templommal és egy honfoglalás kori régészeti parkkal búcsúzunk a végeláthatatlan síkságtól.


Rejtett kincseink
Térkép e táj
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
A Velencei-hegység legmagasabb pontja a 353 méter magas Meleg-hegy. Délkeleti lejtőin található Nadap, egy régi sváb település, amelyet igazán híressé a szintezési ősjegy tett, de nem csak ezért érdemes ellátogatni ebbe a különleges fekvésű községbe.


Praktikák
Bivakolás – Hazai terepen a szabad ég alatt
(Írta: Nagy Loránd István)
A főcím láttán sokan bizonyára nem tudják, miről is lesz itt szó. Nekik szerencséjük van, mert a Tudtad-e? rovatunkból többek között ez is kiderül. Összeállításunkkal alapvetően a kezdőknek szeretnénk segítséget nyújtani az odakint éjszakázáshoz, de a haladóbbakról sem feledkezünk meg, hiszen a felszerelésajánlós oldalpáron ők is találhatnak csemegéznivalót.


Rejtett kincseink
Ybl Miklós egyik legszebb munkája
(Írta: Lantos Gábor)
Lent, délen, Békés megyében, egy ugrásnyira Békéscsabától áll egy olyan neoreneszánsz kastély, amelyet mindenkinek látnia kellene. Irány Szabadkígyós, ahol a szemünk előtt elevenedik meg a történelem.


Mozgásban
A leguniverzálisabb téli sport
(Írta: Vasziljevics Erika)
Ha akarjuk kőkemény élsport, ha akarjuk a téli túrázás egy igen hatékony, olcsó és kevéssé megterhelő formája, az viszont biztos, hogy minden porcikánkat megdolgoztatjuk vele.


Zöldhullám
Magyar farkasok nyomában
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Magyarország lakosságának nagy része még ma sincs tisztában azzal, hogy hazánkban élnek farkasok. Aki hallott erről – hiába lakik az állatok közvetlen közelében –, az is jobbára csak annyit tud, hogy időnként átkóborol hozzánk egy-egy példány Szlovákiából. Az Aggteleki-karszton jártunk, ahol bizony már évekkel ezelőtt megtelepedett a nagyragadozó.


Zöldhullám
Fenyőpinty – Aki olykor tízezredmagával megy vendégségbe
Írta: Nagy Loránd István
Az Európa és Ázsia északi vidékein, Skandináviától egészen Kamcsatkáig fészkelő, főként fenyvesekben, nyíresekben és ártéri erdőkben költő pintyféle a teljes elterjedési területén vonuló. Hazánkban október elején bukkannak fel kisebb csoportjai, igazán nagy tömegben viszont december vége és február között találkozhatunk vele. Előszeretettel látogat városi parkokba, és az etetők közelében is gyakran felbukkan.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők III. Országos Találkozója


Ünnepi közgyűlés a 100. évben
A Magyar Természetjáró Szövetség kiemelt eseményei 2017-ben
Bemutatkozik a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-12-05 14:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter