2021. április 23., péntek - Béla
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin augusztusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Augusztusi számunkból megtudhatod, hogy a Mecsek legszebb fekvésű faluja, Óbánya mivel érdemelte ki az „elveszett paradicsom” címet; hogy miért kapkodtuk a tekintetünket a Kab-hegyen; de fény derül arra is, mit takar a tufa kifejezés a gombászszlengben.

A nyár utolsó Turista Magazinja rendhagyó téma rejtelmeibe vezeti be az olvasót: porondon a siklóernyőzés. E havi toplistánkban bemutatjuk a gyerekek számára legérdekesebb nemzeti parki látogatóközpontokat, és az egyik legszebb magyarországi kastélyról is írunk.

Ezúttal úgy ismerheted meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját, ahogy még sosem láthattad, a Zöldhullámban pedig az égbolt fáradhatatlan vándoráról, a sarlósfecskéről olvashatsz, amely még aludni is repülés közben szokott.

Bemutatjuk a The World Geography szaklap által legszebbnek nyilvánított romániai vízesést; az Országos Kéktúrát váltófutásban, egy hét alatt egyhuzamban teljesítő Kék Csapatot; és a Mátrában újonnan kijelölt kerékpárutat. Jártunk Magas-Stájerország gyomrában, az Alföldi Kéktúrán Mezőtúrtól Körösladányig és a tavaly felújított Gránás turistaházban. Körkép rovatunkban most a közepes méretű túrazsákok közül szemezgetünk.

Tartalomismertető


Top 10
Nemzeti parki látogatóközpontok
A legizgalmasabb látogatóközpontok gyerekek számára.

Messzelátó
Kinizsi-kilátó
Kapkodtuk a tekintetünket a Kab-hegyen.

Rejtett kincseink
Elveszett paradicsom a Mecsekben
A Mecsek legszebb fekvésű faluja.

További cikkek

A Hónap Turistaháza
Vándorváró a hazai bauxitbányászat bölcsőjében
(Írta: Nagy Loránd István)
A Vértes-fennsík sasbércei által keretezett Gánti-medence Magyarország legkisebb területű, csupán egyetlen településnek, a névadó Gántnak otthont adó kistája. A kevesebb mint 900 lelket számláló település pedáns épületei között akad egy olyan, amelynek neve már évtizedek óta ismert a kéktúrázók köreiben. Ez a ház tavaly megújult. És nem is akárhogyan.

Élet a Kéken
Mezőtúrtól Körösladányig
(Írta: Horváth Béla)
A Szolnok–Túri-sík peremén, a Hortobágy-Berettyó töltésén ballagunk 34 kilométert, majd Ecsegfalvánál keresztezzük a folyót, és a Dévaványai-síkra érkezünk. E kistájat Körösladány felé félúton hagyjuk magunk mögött, s utána érjük el a Körös menti síkot. Utunkat Körösladányban, a Sebes-Körös partján fekvő kisvárosban fejezzük be.

Ti írtátok
Bánáti vízesések
(Írta: dr. Kocsis Tünde)
A The World Geography szaklap összesítése szerint a világ legszebb, legérdekesebb vízesése a szomszédos Romániában található, Magyarország határától alig 300 kilométerre. A Bigér-vízesés mellett a Krassó–Szörényi-érchegység több kisebb-nagyobb zuhataggal csábítja a túrázókat.

História
Pincétől a padlásig a Nádasdy-kastélyban
(Írta: Hidvégi Brigitta)
A Nádasdyak kastélyát különösen nehéz röviden bemutatni. Egyrészt azért, mert a hozzá kapcsolódó érdekességekkel helyből köteteket lehetne megtölteni, a másik ok pedig, hogy az ember késztetést érez olyan pozitív jelzők halmozására, mint az egyedülálló, a lenyűgöző vagy a mesébe illő, de ezek egy idő után inkább kioltják egymást, és elcsépeltnek tűnhetnek. Mi ehelyett inkább eláruljuk, miért érdemes mindenkinek megnéznie a kastélyt a saját szemével.

Természetszállás
Paramániás természetszállók
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Fedémes a Mátrától északra, a Heves–Borsodi-dombságban található. A kopasz dombocskák és a vezetékektől mentes táj idecsábította a siklóernyősöket. Zsédely László, azaz Laci bácsi találta meg azt az ideális púpot, amelyről akadályok nélkül szinte minden égtáj felé neki lehet futni a startnak, attól függően, merről fúj a szél. A közelben nincsenek olyan terepakadályok, amelyek veszélybe sodornák a siklóernyősöket, itt nem keletkeznek durva felszálló légáramlatok, amelyek elragadnák a gyakorlatlan szárnypróbálgatókat. Ideális helyszínnek bizonyult egy oktatóközpont létrehozásához.

Két keréken
A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe…
(Írta: Varga Zsóka)
Korábbi tókerülő és tóközeli túráink után most a Mátrába látogattunk, hiszen június 14-én adták át a hegységben újonnan kijelölt, mintegy 90 kilométernyi kerékpárutat. Mi is ott voltunk a sajtótájékoztatón, és el is határoztuk, hogy amint tehetjük, megnézzük, mit rejt az erdő a bringások számára.

Terepfutás
Egy hét alatt lefutották az Országos Kéktúrát
(Összeállította: Joó Annamária)
Először futotta végig az Országos Kéktúra 1160 kilométeres távját hét nap alatt – egymás váltva – Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert ultraterepfutó. A Kék Csapat július 8-án reggel 6 órakor indult Hollóházáról, majd július 14-én délután érkeztek meg az Írott-kőhöz. A befutónál kérdeztük őket erről a nem mindennapi kalandról.

Kitekintő
Magas-Stájerország gyomrában
(Írta: Balla Réka)
Egy zergeugrásnyira Graztól és két zergeugrásnyira Bécstől, így hirdeti magát Ausztria legfiatalabb régiója. Mi legalább négy zergeugrásnyi távolságból, Budapestről indultunk, majd eltöltöttünk négy napot e vidéken, amelynek az egyik legmagasabb és a legmélyebb pontját is felkerestük.

Zöldhullám
Madárbarát munkahely – Az MME belülről
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Van a budapesti Költő utcában, a Jókai-kert rejtekében egy barátságos, szőlővel benőtt kis faház. Itt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) központjában fogják össze azt a tengernyi feladatot, amelyeket aztán országszerte több ezer elkötelezett madárbarát hajt végre a szárnyasok védelmében. Az MME-sek természetvédők, de nem az elvakult fajtából, a céljuk, hogy feltárják a publikum előtt a madarak elképesztő világát a maga valójában. Munkájuk kulisszatitkaiba most mi is bepillantást nyerhettünk.

Mikokozmosz
Augusztusi megtorpanások
(Írta: Szerecz György)
A nyári gombászszerencse igencsak forgandó, s különösen igaz ez Kisasszony havára, vagyis augusztusra. Nagy ritkán, úgy 5-6 évente lehet ez a bőség ideje is, inkább azonban kiszáradt patakmedrek, poros utak és sárguló árokpartok jutnak róla eszünkbe.

Zöldhullám
Sarlósfecske – Az égbolt fáradhatatlan vándora
(Írta: Nagy Loránd István)
Sokan fecskének gondolják, de bármilyen meglepően is hangzik, nincs köztük rokonság. Április végén, május elején érkezik hazánkba, legkésőbb szeptemberben pedig már útra is kel, hogy a telet Dél-Afrikában töltse. Életének szinte minden percét a levegőben tölti, álmát röptében alussza.

A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója


Lezajlott a XXIII. GYOT


Nemzetközi Természetjáró Találkozó Csehországban


Az MTSZ is ott volt a legújabb fővárosi turistaház átadásán


MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-07-28 09:40
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 027 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 931 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter