2022. augusztus 18., csütörtök - Ilona
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin augusztusi száma

Nyereményjáték lett meghirdetve az új szám olvasói között
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kikerült a nyomdából Turista Magazin legfrissebb száma, Tematikus cikkei mellett interjúk, program- és túraajánlatok, toplista, felszerelés körkép, praktikus tanácsok, az MTSZ Híradója és a szokásos túrakártyák színesítik a lapot. Most játékra is hívjuk a lap olvasóit.

TARTALOMISMERTETŐ

Ajánló:

Kiállítás
Innováció csúcsüzemmódban
Megnéztük Európa legnagyobb outdoor kiállítását – Friedrichshafen Outdoor Expo 2015.
Most beavatunk titeket a legújabb trendekbe.

Toplista
10 különleges hazai tó
(Írta: Joó Annamária)
Mi lehet jobb a tomboló kánikulában, mint hűsölni a vízparton, vagy csobbanni egy nagyot?
Top10-es összeállításunkban most olyan tavakról olvashatsz, amelyek – bár gyönyörű természeti környezetben fekszenek – kevésbé ismertek, így partjukon biztosan nem fogad majd emberáradat.

História
Füzér – újjászülető főúri pompa
(Írta: Lénárt Léni)
Ismerd meg a Zempléni-hegység vadregényes lankái között magasodó büszke várat!


További cikkek:

Galyatúra TM-módra
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Még a rekkenő hőség sem tudta megakadályozni a szerkesztőséget abban, hogy ellátogasson az újjávarázsolt Galyatetőre. Körbenéztünk az ország legmagasabban fekvő kilátójáról, szemügyre vettük a színes ablakokkal díszített pihenőszobákat, kalandos túrát tettünk a környéken, a fáradalmakat pedig a turistacentrumban pihentük ki, amelynek minden szegletébe benéztünk. Most első kézből tudhatod meg, mire számíthatsz hamarosan, ha ellátogatsz a Mátra szívébe.

Kék
Tóni a Kéken
A Turista Magazin Facebook-oldalán kaptunk egy üzenetet Puskás Antaltól, hogy segítsünk neki megvalósítani az egyik gyerekkori álmát, az Országos Kéktúra teljesítését. Elmondása szerint a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat hatására döntötte el, hogy egyszer ő is végigmegy a Kéken, ám sajnos egy veleszületett betegség miatt ezt nem tudja önállóan teljesíteni. Felhívtuk, aztán azon kaptuk magunkat, hogy szinte naponta beszélünk vele, miközben megszületett az útiterv, és már „csak” a túratársak hiányoznak.

Kék
Dél-dunántúli Kéktúra 5. rész – Fekete István nyomában
(Írta: Horváth Béla)
A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőtől folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

Lyukas bakancs
Zöld utat kapott a Spartacus-ösvény
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
A magyar természetjárók régi álma válik valóra, amikor a Pilisi Parkerdő Zrt. szeptemberben átadja a turistaforgalomnak azt az eredetileg még az 1930-as években létesített, főként vadászati célokat szolgáló Spartacus-ösvényt, amely Pilisszentlászló és Visegrád határai között, mintegy öt kilométeren át kanyarog.

Egy valóra vált álom
(Írta: Gulyás Attila)
Napjainkra az emberek nagy része városokban vagy azok közelében él. Generációk nőnek fel úgy, hogy csak könyvekből és filmekből ismerhetik meg nemcsak a természet rejtett kincseit, de olyan alapvető értékeket is, mint az éjszakai csillagos égbolt, az állatövi fény vagy a tejút látványa. Szerencsére maradt még néhány hely, ahol ezek a csodák szabad szemmel, bárki által láthatók.

Kötött pálya
Almamelléki Állami Erdei Vasút
(Írta: Gulyás Attila)
A Zselic szelíd dombjai között több mint száz éve zakatol hazánk egy kevésbé ismert, különleges erdei vasútja.

Ti írtátok
Gomba? Az egy falu is, és gyönyörű!
(Írta: Koblencz Zsuzsanna)
„Milyen név egy falunak az, hogy Gomba? Őzláb vagy csiperke?” – nevetett a budapesti Nyugati pályaudvarról Cegléd–-Szolnok felé tartó személyvonaton a velem szemben ülő utas, akivel a szerelvény késése miatti morgolódásunkat társalgással váltottuk fel, miközben az is kiderült, hogy vele ellentétben én nem utazom messzire.

Vízitúra
Életre szóló barátság a Dunával
(Írta: Malárik Attila)
A Nemzetközi Duna-túra (TID) nem egyszerűen a világ legrégebbi, legtöbb országot érintő szervezett vízitúrája. A 75 nap alatt megtett 2455 km nemzetközi léptékben is jelentős teljesítmény, a TID mégis sokkal inkább életérzés, életforma, mint sportteljesítmény. Ez magyarázza azt a ragaszkodást és lelkesedést, amely a résztvevőket jellemzi. A vízi kalandorok idén hatvanadik alkalommal evezték végig a magyarországi szakaszt is, mi pedig elcsíptük őket egy rövid élménybeszámolóra.

Terepfutás
Így tudsz lefutni 100 kilométert terepen
(Írta: Németh Csaba)
A hosszabb távú terepfutó versenyek 50 kilométer felett kezdődnek, a leggyakrabban vállalt ultratávok 80–100 kilométeresek, míg a legnagyobb terhelést jelentő kihívások közé a 120–170 kilométeres megmérettetések tartoznak. Most ahhoz adunk pár tanácsot, hogy miként készülj fel, és teljesítsd sikeresen a középső fokozat 100 kilométerét.

Kitekintő
Szerelemösvény a bérceken
(Írta: Szatmári Zoltán)
Karintia az alpesi és a mediterrán hangulat hamisítatlan elegye, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Égbe nyúló hegyek, virágos rétek, hangulatos menedékházak, fantasztikus túraútvonalak. Mint ahogy Stájerországot Ausztria zöld szívének tekintik, úgy Karintia is joggal szolgált rá az „ezer tó vidéke”megtisztelő címre. A tartomány közel 1300 kisebb-nagyobb tóval büszkélkedhet, amelyből több mint 200 fürdésre is alkalmas. A hegyek ölelésében, festői környezetben fekvő Millstatti-tó rabul is ejtett néhány napra.

Gasztro
Lángos
(Írta: Lénárt Léni)
Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.

Zöldhullám
Kormorán
(Írta: Winkler Róbert)
Húsz éve még a Kis-Balatonhoz kellett menni, ha az ember nagy kárókatonát akart látni; én legalábbis ott láttam először nagyobb tömegben. A látvány olyan volt, mint valami kevésbé szerencsés bolygón, ahol átvette a hatalmat egy tollas dinoszauruszfaj. Egy futballpályányi tavat tettek a magukévá, néma csend volt. Ha nem a Kis-Balatonról lett volna szó, még azt hiszem a végén, hogy valami ipari táj, mert növényzet gyakorlatilag nem volt, a víz alól csonka, lombjukat vesztett fák álltak ki. Levél ugye már csak emiatt sem rezdülhetett, de szél sem fújt, úgyhogy a víz tükörsimán adta vissza a kísértetiesen fehér fák sziluettjét, a meszes ágakon üldögélő fekete szörnyekkel. Pikk ász a környezetvédelmi römikártyában.

Zöldhullám
Nagy szentjánosbogár – Az aszkéta lámpása
(Írta: Nagy Loránd István)
Különös hiedelmektől és történetektől övezve éli mindennapjait Magyarország bogárfaunájának egyik különleges képviselője, amely a „fény vonzerejére” alapozza fajának fennmaradását. Az Európa-szerte elterjedt, hazánk minden vidékén megtalálható rovar társas életének leglátványosabb fázisába nyaranta nyerhetünk bepillantást, az éj beálltát követően.

Turistaretró
(Összeállította: Dabis Balázs Silvius)
Új rovatunk a múltba repít titeket, amikor magazinunk még fekete-fehérben jelent meg, mindössze 28 oldalon és 3 forintba került. A IX. évfolyam 8. száma 1963 augusztusában került természetjáró elődeink kezébe és hátizsákjába, címlapján ezzel a cuki, napszemüveges, parti mosónővel.


A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója

Száz éve nem fejlesztettek ennyit a hazai természetjáráson
Alkalmazások tehetik élvezetesebbé a túrázást
Búcsúzunk Peták Istvántól (Írta: Dabis Balázy Silvius és Kunos Gábor)
50 éves a Magyar Camping és Caravaning Club (Írta: Thuróczy Lajos)
EZ TÖRTÉNT... (A visszatekintéseket írta: Kunos Gábor)
Bemutatkozik az Alföld Turista Egyesület (Írta: Földes Péter)


JÁTÉK

Nyerj egy napszemüveget az augusztusi lapszámmal!
Mindössze két egyszerű kérdésre kell helyesen válaszolni.
A nyeremény egy sportos Arctica Pro Montain napszemüveg, amely polarizált lencsével és extra oldalsó fényvédőkkel tud többet a nagyátlagnál. Aki szeretne egy ilyet, igen könnyedén hozzájuthat, mert mindössze egy kis szerencsére és egy augusztusi Turista Magazinra van szükség az alábbi két kérdés megválaszolásához.

1. A tíz különleges hazai tavat bemutató összeállításunkban, melyik a harmadik?
2. Hova mentünk túrázni Galyatetőről, amikor a hivatalos átadás előtt kipróbáltuk Magyarország legmenőbb turistaházát?

A válaszokat erre az e-mailcímre várjuk augusztus 7-éig, délig. A sorsolás még aznap délután lesz, a nyertest e-mailben értesítjük. A játékszabályzatot itt tudod elolvasni.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-07-31 12:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 095 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter