2022. augusztus 18., csütörtök - Ilona
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin áprilisi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az április lapszámban olvashatunk kerülnek a hazai vízesések legszebbjeiről és a Kisinóci turistaházról, a gombaszezon kezdetén információkat kaphatunk a gyűjtésükről, elindul az Alföldi Kéktúrát bemutató sorozat, bemutatkozik a Túrabotos Természetjáró Klub és riport készült Pálmai Vencellel, az MTSZ nyugdíjba vonuló szakági titkárával.

Kiemelt cikkek:

Toplista
Varázslatos hazai vízesések
Különleges vízesések, amelyek köré megéri kirándulást szervezni.

Mikokozmosz
Tavaszi gombagyűjtés
A gombák tudnak szeszélyesek, csalfák, csábítóak és hűségesek is lenni. Ezért is lehet őket nagyon szeretni.

Ti írtátok
Sorrentói tavaszvárás
A Csíki-hegy a Budai-hegység legdélebbi röge, a Sorrento pedig ennek egy kiemelkedő, látványos sziklaképződménye.


További cikkek

Messzelátó
Julianus-kilátó
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Az Országos Kéktúra egyik legemblematikusabb kilátóját választottuk ki ebben a hónapban. A Börzsöny déli bércén, a Hegyes-tetőn magasodó toronyban abban az élményben lehet részetek, hogy előttetek és mögöttetek is kanyarog a Duna.


A hónap turistaháza
Kisinóci turistaház – Menedék a Pokol-völgy kapujában
(Írta: Nagy Loránd István)
Idén immáron harmadjára futottunk neki szállásválogatónknak, szívünk pedig visszahúzott a Börzsönybe. Kóspallagtól másfél kilométerre, a hegység legrégebbi, több mint 85 éves múltra visszatekintő, kempingként és erdei iskolaként is funkcionáló turistalétesítményében töltöttünk egy remek éjszakát. Még egy kis környékbeli barangolásra is futotta az időnkből.


A hónap turistamozgalma
Portyázások Magyarországon
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Nem a merseburgi vagy az augsburgi csatáról fogunk cikkezni, hanem egy 1985-ben indult túramozgalomról, amelynek teljesítésével nemcsak egy gyönyörű, zománcozott jelvényt szerzel meg, hanem eljuthatsz Magyarország négy égtáj szerinti sarkába, legmagasabb és legalacsonyabb pontjára, valamint hazánk kellős közepébe is.


Élet a kéken
Alföldi Kéktúra – 1. rész – A Gemenci-erdő
(Írta: Horváth Béla)
Utunkat a mintegy 845 km hosszan kanyargó Alföldi Kéktúra délnyugati végpontján kezdjük, Szekszárdról indulva átvágunk a Gemenci-erdőn, majd a Türr István hídon keresztezzük a Dunát. Túránkat Baján fejezzük be, ahonnan távolsági busszal vagy vonattal is hazajuthatunk. A Szekszárdi-dombság keleti pereméről a Tolnai-Sárközbe vezet az utunk, majd a Duna keleti partján érkezünk meg a Kalocsai-Sárköz határára. A túraszakasz hossza az MTSZ 2011-ben közzétett adatai szerint 40,65 km hosszú, a szintemelkedés elhanyagolható. Ezt a távot két nap alatt kényelmesen bejárhatjuk.


Barangoló
Barangolás a Zempléni-hegység nyugati lankáin
(Írta: Dömsödi Áron)
Ha meg kellene mondanom, miért járok rendszeresen a hazai hegyek közé, lényegében a Zempléni-hegység tulajdonságait sorolnám fel a válaszban. Érveim között előkelő helyen szerepelnének a további hegyek végtelennek tűnő sorát látni engedő kilátóhelyek, a szűk völgyekben sziklákon bukdácsoló patakok, a mohos kőgörgetegek, valamint az a bizonyos megfoghatatlan érzés, amelyet már kisebb magasságok átélése is képes kelteni az emberben.


História
A Taródi-vár
(Írta: Lantos Gábor)
Sportriporterként az elmúlt huszonöt évben legalább száz alkalommal jártam a leghűségesebb magyar városban, Sopronban. Szégyen, vagy sem, ez alatt a negyed század alatt egyszer sem hallottam a Lövérekben megbúvó Taródi-várról. 2016-ban is csupán egy, az interneten pár pillanatra felvillanó hirdetés sorai között láttam meg a különleges építmény nevét. Ennyi azonban bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy felkerekedjek, és bepótoljam a mulasztást. Riport Magyarország egyik legkülönlegesebb magánváráról, amelyet kevesen ismernek, pedig megérdemelné a nagyobb figyelmet.


Kötött pálya
Oravicabánya és Stájerlakanina elvarázsolt erdei vasútja
(Írta: Gulyás Attila)
A Bánság végtelen erdőségei nem csupán az évszázadokkal ezelőtti természeti környezetet és az ősi gazdálkodási formákat őrzik: a világ egyik első hegyvidéki vasútvonalán, a gőzösfüstöt leszámítva, ma is hasonló körülmények között utazhatunk, mint amilyenek építése idején uralkodhattak e vidéken.


Két keréken
Tavaszi Tisza-tó-kerülés
(Írta: Varga Zsóka, Abelovszky Tamás)
A Tisza-tó télen-nyáron egyaránt kiváló célpont a kerékpárral túrázóknak – családdal, barátokkal, párban vagy akár egyedül. Tavaly június után idén februárban is felkerekedtünk egy tókerülő bringatúrára. Egyik alkalommal sem csalódtunk.


Szpeleo
Barlangoló – Föld alatti univerzum
(Írta: Gedeon Bogi)
A barlangok titokzatos világa évezredek óta megmozgatja az emberek fantáziáját. Mitikus alakok, félelmetes szörnyek otthona, vallási szertartások helyszíne, védelmet és biztonságot nyújtó rejtek. Számos szerepben felbukkannak az emberiség története során. Napjainkban tudományos kutatások, vizsgálatok, oktatás, sport és rekreációs időtöltés színterei. Nincs olyan ember a földön, akiben ne váltana ki érzelmeket a barlangok említése – az égető kíváncsiságtól a pánikszerű félelemig terjed a paletta.


Fókuszban a természet
A természetfotózás megkerülhetetlen művésze
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Bár a Kiskunságon élő, többszörösen fődíjas, középkorú úrnak régi szenvedélye a természetfotózás, az egész őrületet csak egy izgalmas játéknak tekinti. Sosem görcsöl azon, hogy nyernek-e képei a pályázatokon, inkább az érdekli, hogy valami egészen meglepőt, meghökkentően újat alkosson. Képei elvontak, sokatmondóan különösek, felismerhetően „daróczicsabásak”. A stílusteremtő mestertől nemcsak a korábbi számunkban bemutatott ifjú tehetség, Szekeres Levente tanul, hanem Máté Bence is mentorának nevezheti a szikes puszták és homokbuckák világának kiváló fotósát.


Zöldhullám
Sarkantyús földmunkás – A barna ásóbéka
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk kétéltűfaunájának egyik legkülönlegesebb képviselője a sík és dombvidékeken egyaránt gyakori, laza, homokos talajú területekhez kötődő, éjszakai életmódú barna ásóbéka. A tömzsi testalkatú, vészhelyzetben jellegzetes fokhagymaszagot árasztó állat március és október között aktív. Lárvái hatalmasra fejlődnek, óriási termetű ebihalai a legnagyobbak a magyarországi békák táborában.


Zöldhullám
Vihetem, vagy sem? – Találós kérdések megfejtéssel
(Írta: Nagy Loránd István)
A természetet járva rengeteg vonzó dologgal találkozhatunk. Avartakaró alól kikandikáló szarvasagancsok, csillogó ásványok, pettyes madártojások, végeláthatatlan virágmezők, mesebeli gombák csábítanak, hogy lehajoljunk értük, de egy kis szerencsével még középkori kincsekre vagy kihalt fajok maradványaira is bukkanhatunk. Utánajártunk, miket gyűjthetünk össze, mit és honnan vihetünk haza. Ne legyünk túlzottan bizakodók!

MTSZ Híradó


Elkezdődött a tagsági kártyák érvényesítése
Áprilisban ismét TeSzedd! a Kéken
Jelölőbozottság a tisztújító választmányi ülésre
Riport Pálmai Vencellel, az MTSZ nyugdíjba vonuló szakági titkárával
Bemutatkozik a soproni Túrabotos Természetjáró Klub

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-04-03 19:01
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 095 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter