2021. április 21., szerda - Konrád
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2018 márciusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Frissítő forrásokkal, bükki zakatolással, szegedi szecessziós sétával, börzsönyi kalandozással és más szuper túracélpontokkal lehet hangolódni a tavaszra a magazin márciusi számával.

Kiemelt cikkek:

Mesél a Térkép
Kámor – Legendák és rejtélyek bércén
A mondák szerint ez a mesés kincset rejtő bérc hajdanán rablólovagok és boszorkányok otthona volt.


Kötött Pálya
Zakatolások Miskolctól a hegytetőkig
Miskolcról erdei vasúttal az ország egyik legvadregényesebb hegyvidékére.

Városi Séta
Egy darabka Párizs a Tisza partján – Séta Szegeden
A szecesszió legszebb épületeit néztük meg Szegeden.


További cikkek:

Körkép
Túrabakancsok – Középhegységi klasszikusok és az alpesi társak
(Írta: Nagy Loránd István)
Tavaszindító válogatásunkba elsősorban a magas szárú outdoor lábbelik széles palettájának leguniverzálisabb képviselői, a méltán népszerű B kategória darabjai kerültek be, de két kakukktojás, két sziklásabb terepre termett versenyző is befurakodott a soraikba.


Top 10
Frissítő források kiránduláshoz
(Írta: Hidvégi Brigitta, Joó Annamária)
A forrás minden kultúrában az élet születését szimbolizálja. Őseink sokszor szakrális vagy gyógyító, csodatevő helyként tisztelték őket. Most olyan különleges hazai forrásokat ajánlunk, amelyekhez nem csupán a szép erdei környezetért, hanem a felfrissülésért is érdemes ellátogatni.


Messzelátó
Bükklábi perspektívák – Borsodbóta kilátója
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Észak-magyarországi-középhegység részét képező Bükk-vidékről már mindenki hallott, és talán a Bükklába szó hallatán sem jön zavarba a természetjárók többsége. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy e terület két kistájat foglal magában, nevezetesen a Tardonai-dombságot és az Upponyi-hegységet.


A Hónap Turistaháza
Időutazás a Keleti-Mecsekben – Réka-kunyhó
(Írta: Nagy Loránd István)
A Mecsek Magyarország egyik legváltozatosabb felépítésű és felszínű, szerkezetileg két nagy egységből álló hegysége, amelyet keresztül-kasul behálóznak a turistautak. Persze nem véletlenül, hiszen látnivaló rengeteg akad. Szálláshelykínálat tekintetében sem áll rosszul e vidék, és kifejezetten örömteli, hogy a valóban retró, színtisztán nomád feelinget nyújtó kulcsosházak szintén a paletta részét képezik. Két éjszaka erejéig mi is belaktuk az egyiket.


Ti Írtátok
3 nap, 3 ország, 3 mászás
(Írta: Gazsó Krisztián)
Hogy mitől tökéletes egy sziklamászó útvonal? Összefoglalni talán a következőképpen lehetne: nem túl rövid, mert a magasság már önmagában élményfaktor, de nem is kínlódósan hosszú. Nem olyan könnyű, hogy unalmassá válhatna, ellenben túlzottan sem nehéz, amitől újfent csak gyötrődésbe torkollna a vállalkozás. Fontos továbbá a gyors megközelíthetőség és a többnyire kompakt kőzet, amelyen probléma nélkül megoldható a biztosítást is. Nem egyszerű megfelelni az összes kritériumnak, azonban mi ismét találtunk két ilyet.


Kitekintő
Havas túra a Krivánra
(Írta és fotók: Galli Károly)
Vakítóan napsütéses, hideg márciusi kora reggelre ébredünk Csorba-tói szállásunkon. Ablakunkból csodáljuk, hogy odafönt a legmagasabb csúcsok már napfényben fürdenek. Ilyenkor a legmelegebb ágy sem húz vissza. A ropogósan friss levegő és az izgalmas túra ígérete még az előző esti bosszúságunkat is enyhíti.


Két Keréken
Palócföldtől a Dunakanyarig
(Írta: Abelovszky Tamás)
Idén a gyalogos és a vízi vándortáborok mellett kerékpárosok is indulnak négy útvonalon. Ezek közül az egyik leghosszabbat mi is végigtekertük három nap alatt, hogy megtudjuk, mi vár a gyerekekre az Észak-Magyarországon Salgótarjántól Kesztölcig vezető, mintegy 210 kilométeren.


Tudástár
Ezért ne karcolj az élő fába
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Fatörzsbe vésett szívecskét valószínűleg már mindenki látott, mostanában viszont az is egyre gyakrabban előfordul, hogy az élő fákba különböző ábrákat vésnek a természetben járók. Biztosan sejted, hogy ez nem tesz jót a növénynek, most azt is kifejtjük, miért, és megpróbálunk utánajárni, mi készteti arra az embert, hogy belerondítson a természetbe.


Tudástár
Erdőlakóból lett szomszéd
(Írta: Hidvégi Brigitta)
A vaddisznók megjelenése lakott területen nem új keletű jelenség, mára viszont már egyértelműen kijelenthető, hogy az állat sok esetben nem az erdőből szökik be a városba randalírozni, hanem egyenesen velünk él. Feltúrt kertek, felforgatott virágágyások, megrongált kerítések – mit lehet tenni a problémák kiküszöbölésére, és mi történik, ha az udvarunkba lépve egyszer csak vaddisznóval találjuk szembe magunkat?


Gasztro
Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával!
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)
A komlóról a legtöbb embernek a sör jut az eszébe. Ezúttal azonban nem a sörgyártás rejtelmeiben merülünk el, hanem a kellemes ízű komlóhajtás néhány konyhai felhasználási módját mutatjuk be.


Zöldhullám
Magyar kikerics – A Szársomlyó hungarikuma
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett egyszikűje rendszerint február–márciusban nyílik, enyhe telek esetén ugyanakkor már decemberben is virágot bonthat, a kikelti hóvirágot és a téltemetőt is megelőzve. Élőhelye egyike azon területeknek, amelyeket az elsők között, még a múlt század első felében helyeztek természetvédelmi oltalom alá.

MTSZ, TM
Cikk első megjelenése: 2018-03-08 09:22
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter