2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2018 májusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az aktuális lapszámban többek között a Gyergyói-medence természeti látványosságairól, a Zemplén zöld szívében kanyargó Pálházi Állami Erdei Vasút környékéről, a Viharsarok látnivalóiról, a Börzsönyi Kéktúra túramozgalomról, a Cserehát és az Aggteleki-karszt földtani érdekességeiről, a Villányi-hegységről, a pécsi Tettyéről, a Kisalföld peremén található Göbösmajor erdei szállásról, a Nagy-Villám csúcsán álló Zsitvay-kilátóról, Esterházy Miklós pazar főúri kastélyáról, a fokozottan védett békászó sasról, a turista folyadéktárolókról lehet olvasni.

A megjelent cikkek ismertetői:

Messzelátó
Körpanoráma a fellegvár fölött – Zsitvay-kilátó
(Írta: Gulyás Attila)
A Nagy-Villám 378 méter magas csúcsán áll a Zsitvay-kilátó, amelynek tetejéről teljes körpanoráma tárul a látogatók elé: a Duna kanyargó kék sávja tiszta időben Budapest határától egészen az Ipoly torkolatáig követhető, a hegyek közül pedig a Magas-Börzsönytől a Pilis csúcsaiig terjed a panoráma.


A Hónap Turistaháza
Multifunkcionalizmus a Kisalföld peremén – Göbösmajor
(Írta: Nagy Loránd István)
Nincs még két éve sem annak, hogy új erdészeti erdei iskolát avattak a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ökoturisztikai központjában, az egykori Esterházy-uradalom hatalmas területén jelenleg is zajlanak a fejlesztések. Új faházak bukkantak fel a majorság repertoárjában, amelyek az erdészet szálláshelyspektrumát hivatottak szélesíteni. Az egyiket mi is kipróbáltuk.


Jelvényvadász
Börzsönyi Kéktúra
(Írta: Lánczi Péter)
Sokféleképpen megtervezhetjük egy táj felfedezését, de egy túramozgalom mindig kényelmes választás azoknak, akik nem akarnak bajlódni az útvonaltervezéssel, a látnivalók és más hasznos információk összegyűjtésével. Mi ezúttal a Börzsönyt megkerülő, mintegy 66 km hosszú kék utat ajánljuk nektek.


Ti Írtátok
Egy darabka magyar Toscana – Villány
(Írta: dr. Kocsis Tünde)
A Villányi-hegységről legtöbbünknek a napsütötte, mediterrán lankákon termő tüzes vörösborok, a harkányi gyógyvíz jótékony hatása és a történelmi emlékeinket idéző siklósi vár jut elsőként eszébe. A déli határ mentén elterülő aprócska hegységünk természeti gazdagságánál fogva ennél jóval többet tartogat, hullámzó, szelíd domboldalai, vadregényes vidéke pedig kirándulásra sem utolsó.


Fókuszban a Természet
A Bükk-vidék szeme – Gyárfás-Tóth Gábor
(Írta: Gulyás Attila)
Hazai természetfotósokat bemutató sorozatunk aktuális szereplője egyelőre nem tartozik a pályázatokon taroló fotográfusok közé, de az így is egyre ismertebb képeiből a természet nyers szépsége árad. Gábor képeivel már korábban is találkozhattunk a magazinban. Ismerjük meg őt közelebbről!


Két Keréken
Vizek vonzásában a Viharsarokban
(Írta: Abelovszky Tamás, Varga Zsóka)
Folyóvizek, fürdők és jól kiépített kerékpárutak jellemzik a Békéscsaba, Gyula és Békés alkotta háromszöget. Az alföldi terep könnyű túrát ígér, a legmagasabb pont, amelyet meg kell mászni, a Fehér-Körös hídja a gyulavári kastély felé menet. Lássuk, miért érdemes ellátogatni az Alföldnek ebbe a szegletébe!


Geokéktúra
A Cserehát és az Aggteleki-karszt
(Írta: Veres Zsolt)
Az Országos Kéktúra 133 km-es, Boldogkőváralja és Putnok közötti szakasza változatos földtani felépítésű és domborzatú kistájakon halad keresztül. A Zempléni-hegység és a Bükk közötti kéktúraösvények számos geológiai érdekességet rejtenek, amelyek mellett nem érdemes szó nélkül elmennünk. Sorozatunk folytatásában ezek közül mutatunk be egy válogatást a Cserehát és az Aggteleki-karszt vidékeiről.


Városi Séta
Ahol véget ér a város – A pécsi Tettye
(Írta: Tóth Judit)
Pécs Tettye nevű városrésze olyan, mint egy tökéletesen megtervezett kirándulóhely, ahol van minden, a romantikus romoktól kezdve a barlangon és az arborétumon át egy szép kis kápolnáig, s ha mindez nem lenne elég, még a kilátás is gyönyörű.


Gasztro
Virágözön a konyhában
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)
Májusban egyre inkább a virágoké a főszerep: akác- és bodzavirágtól, kakukkfűtől, vadrózsától illatozik minden. A konyhák is megtelnek virágokkal, hogy néhány nap alatt ízes-illatos italokká lényegüljenek át. A májust a gombászok is nagyon várják már, ilyenkor ugyanis, ha szerencsénk van, már a gombák királyára, a vargányára is ráakadhatunk.


Zöldhullám
Békászó sas
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk ornitofaunájának egyik legkülönlegesebb képviselője március és október között tartózkodik határainkon belül. A telet a fekete kontinensen tölti, csapatai egészen a Dél-afrikai Köztársaságig eljutnak. Szinte a teljes világállománya Európában él. Szomorú tény, de a magyarországi fészkelőpárok száma évről évre fogyatkozik, a csökkenő tendencia hátterében álló összefüggések rendszerét pedig nem sikerült még feltárni.


A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

NyitniKék Túra- és Családi Nap.
Alföldi Kéktúra Vándorlás kiírása.
Bükkaljai KőkulTÚRA.
Három új kilátó is épül a főváros környékén.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2018-05-03 10:00
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter