2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2018 júniusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A júniusi számból is bőséggel lehet meríteni ihletet, hogy merre induljunk kirándulni, és a megszokott rovatok között is találhatók érdekes információk, valamint két új túrakártya is használható a tervezésre. Az MTSZ hírei között az Országos Kéktúra kezdetéhez kapcsolódó személyekkel ismerkedhetünk meg.

Ajánlott cikkek:

Mesél a Térkép
Damasa-szakadék
A Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén találjuk hazánk egyik legizgalmasabb földtani képződményét.

História
Windows-háttérképen kirándultunk Öskü körtemplomáig
Túra, megkoronázva egy több mint 900 éves kulturális érdekességgel.

Tudástár
Kullancsok, az erdők potyautasai
Minden, amit eddig nem tudtál a kullancsokról.


További tartalmak:

Körkép
Aludj a föld felett! – Függőágyak és kiegészítőik
(Írta: Nagy Loránd István)
Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Összeállításunkban nemcsak függőágyak, hanem olyan kiegészítők is helyet kaptak, amelyekkel egy szinttel feljebb ugorhatunk ágymellőzős kalandjaink során.

Top 10
Bivakszállások
(Írta: Lánczi Péter)
A francia eredetű bivak (bivouac) szó szabad ég alatt tartózkodást, táborozást jelent. Ezt a természetjárók is sokféleképpen értelmezik, ezért mi, a klasszikus bivakolás fogalmától némileg eltérve, olyan helyeket válogattunk össze, amelyek nem csupán fekhellyel, de valami plusszal is kecsegtetnek egy hálózsákos, odakint éjszakázós túra során.

Messzelátó
Panorámatorony a lőtéren – Maderspach Viktor-kilátó
(Írta: Nagy Loránd István)
Várpalota városától északkeletre, a szélmalmairól ismert Tési-fennsíkon áll egy évtizedeken át lőtéri megfigyelőtoronyként használt objektum, amelyet a HM Verga Zrt. 2013 őszére kilátóvá alakított át.

A Hónap Turistaháza
Varázsszállás a Tési-fennsíkon – Károly-lak
(Írta: Nagy Loránd István)
A természeti értékekben rendkívül gazdag, számos híres barlanggal büszkélkedő Keleti-Bakony a Dunántúli-középhegység egyik legszebb vidéke, ahol a kilométer-gyűjtögetés mellett az erdő közepén éjszakázás is felejthetetlen élményeket tartogat. Mi ez utóbbiakat a Tűzköves-árok szomszédságában megbúvó, madárdalos erdő övezte kulcsosházban gyűjtöttük be.

Ti Írtátok
Bazaltba zárt mesevilág – Barangolás a Medves-vidéken
(Írta: Konfár Tibor)
Utazásaink során számtalan helyen megfordultunk már határainkon innen és túl. Bejártunk hegyeket-völgyeket, láttunk romantikus várromokat, ültünk vulkánok tüzében született sziklaszirtek ormain, jártunk évszázados erdők árnyas ösvényein. Mégis, sok-sok év és megannyi kirándulás után is van egy kicsiny szeglete hazánknak, amely egyszerre képes nyújtani mindezt: a Medves-vidék.

Jelvényvadász
Zöld úton a Bakonyban – Rómer Flóris-emlékút
(Írta: Lánczi Péter)
A természetjárást népszerűsítő túramozgalmak közül ezúttal egy igazi gyöngyszemet ajánlunk a jelvényvadászok figyelmébe. Szelíden hullámzó, dimbes-dombos táj, vadregényes szurdokvölgyek, történelmi látnivalók és páratlan panorámák. A Bakony vidéke és a benne kanyargó Rómer Flóris-emlékút ezeket nemcsak mind tudja, de végigjárásával – a hegység első tudományos kutatójához hasonlóan – mi is felfedezőivé válhatunk e változatos és izgalmas tájnak.

Két Keréken
Négydombos túra az Őrségben
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
Hazánk legnyugatibb – és talán egyik legszebb – szegletének egy részét az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület által szervezett túrán fedeztük fel. A dimbes-dombos környezet helyenként megizzasztja ugyan a bringást, de csak kevés helyen érezhetjük magunkat olyan nyugalomban, mint az egykori gyepűn.

Városi Séta
A panelrengetegen túl – Óbuda arcai
(Írta: Tóth Judit)
Felejtsük most el egy kicsit a tízemeleteseket! Visszatérünk még rájuk, hisz a mai Óbuda nélkülük nem lenne az, ami. Előtte azonban tegyünk egy sétát a múltbéli Óbudán, amely tele van izgalmas történetekkel.

História
Windows-háttérképen kirándultunk Öskü körtemplomáig
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Aki szívesen megkoronázná a túráját egy több mint 900 éves kulturális érdekességgel, annak csak annyit mondunk: irány Pétfürdő és Öskü!

Mesél a Térkép    
Damasa-szakadék
(Írta: Lánczi Péter)
A turisták által kevésbé ismert Upponyi-hegység északkeleti részén, pontosabban a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén találjuk hazánk egyik legizgalmasabb földtani képződményét, amelynek legendája egy szerelmespár történetét, valamint egy páratlan sziklaszoros kialakulásának emlékét egyaránt őrzi.
Tudástár
Üzenet a kövek nyelvén
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ahol egyesek csak egy halom követ látnak, mások egyértelmű jelzést, művészi alkotást, vallási építményt vagy éppen trollokat fedeznek fel. Mi mindent jelenthet egy kőrakás a természetben?

Tudástár
Kullancsok, az erdők potyautasai
(Írta: Tóth Judit)
Az egyre szárazabbá váló nyarak egyáltalán nem kedveznek a kullancsoknak, az enyhe telek viszont annál inkább segítik a terjedésüket, ahogy az is, hogy ma már egyre többen töltik szabadidejüket a természetben.

Gasztro
Mit keres az ördögszekér a tányéron?
(Írta: Tóth Judit)
Nyakunkon a nyár, a tikkasztó forróságban egy-egy zápor hoz csak enyhülést. A meleg nyári esők a gombászok nagy kedvenceit, a galambgombákat és a sárga rókagombát is előcsalogatják. És azt gondolta volna valaki, hogy a tüskés ördögszekér is ehető?

Zöldhullám
Messziről kígyó, közelebbről gyík – A törékeny kuszma
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk hüllőfaunájának egyik legkülönösebb megjelenésű, rejtett életmódot folytató, főként domb- és hegyvidéki élőhelyekhez kötődő képviselőjének Magyarországon is előforduló két alfaját nemrég faji rangra emelték. A megváltozott rendszertani státuszú állatok egyike a közönséges, másika a kékpettyes lábatlangyík névre hallgat. Mivel ismereteink java a „szétválasztást” megelőző időkből származik, cikkünkben elsősorban a közös jellemzők bemutatására törekszünk.


A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

Fesztiválhangulat a Gerecse 50-en.

Kéktúrás családi nap a Mátrában.

A V4-ek nyári nemzetközi találkozója.
Részletek az mtsz.orgon.

Óriási sikere volt a kéktúrás vetélkedőnek.

Az Országos Kéktúrának is volt első évtizede.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2018-05-31 10:17
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter