2021. április 20., kedd - Tivadar
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2018 februári száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A legújabb lapszámban olvashatunk Szlovákia legjobb hótalpas terepeiről,a pár éve teljesen átalakított  füzéri várról, a márciusban megnyitó Pazsag turistaházról, a Pilisi kilátások túramozgalomról, a Gellért-hegy forrásairól, a Rákóczi-barlangban fogságba esett barlangi búvár mentőakciójáról, a magashegyi túravezetés szervezéseinek buktatóiról, fejlámpákról, a városban telelő erdei fülesbagolyról és a csalánszósz puliszkával való elkészítéséről is.

Kiemelt cikkek

História
Átváltozóban a Zemplén koronája – Füzéri vár
Néhány éve teljesen átalakult, megnéztük.

Körkép
Fejlámpák – Oszlasd el a sötétséget!
Egy megbízható világítóeszköz hihetetlenül nagy segítséget és biztonságérzetet nyújthat.

Kitekintő
Szlovákia legjobb hótalpas terepei
Ilyen a vakító fehérségbe burkolózó hegygerincet járni. Cikk túratippekkel.


További cikkek

Hónap Turistaháza
Pazsag turistaház – Új etalon a Déli-Bükkben
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Észak-magyarországi-középhegység legnagyobb átlagmagasságú tagja a természeti értékek roppant gazdag tárháza, amely minden szegletében tartogat valami érdekeset. Nagy igazság ez, ahogy az is, hogy a Bükk-vidék turistaszállásainak világába valahogy nem igazán akart begyűrűzni a modernizáció az elmúlt évtizedekben, ami erősen meg is látszott a kínálat globális színvonalán. A helyzet azonban változni látszik.

Jelvényvadász
Pilisi kilátások
(Írta: Lánczi Péter)
Új rovatunkban elsőként egy olyan izgalmas tematikájú, pecsétgyűjtögetős kirándulást mutatunk be, amely még egy sűrűn látogatott, a fővároshoz igen közeli vidéken is nagyszerű felfedezéseket tartogat.

Barangoló
A palóc Olimposz felfedezése
(Írta: Dömsödi Áron)
A Felvidék déli medencéi és az Északi-középhegység hegyvidékei között többnyire lankás, dombvidéki tájakat találunk. Ebbe a környezetbe ékelődött be egy apró, ám szomszédságához mérten markáns magaslat, a Karancs hegytömbje, amelyet már távolról kiszúrhat az erre utazó. Sűrű erdői mélyén az országhatár tekereg, és ágas-bogas turistaút-hálózat kínál lehetőséget meglepően meredek, fárasztó túrákra. A tetején álló kilátóból szokatlan perspektívából, észak felől méricskélhetjük az ország legmagasabb vonulatait, de Szlovákia északi határáig is elláthatunk.

História
Átváltozóban a Zemplén koronája – Füzéri vár
(Írta: Gulyás Attila)
Néhány éve teljesen átalakult hazánk egyik leglátványosabb fekvésű vára. Nem mindenki fogadta örömmel a 21. századi várépítést, pedig a festői hegytetőn Magyarország egyik legalaposabb, bő száz éve tartó műemlék-helyreállítási munkája zajlik. Füzér erőssége a saját történelme mellett romváraink kezelésének aktuális kérdéseiről is mesél.

Városi Séta
Források nyomában a főváros alatt – Gellért-hegy
(Írta: Tóth Judit)
Új szemszögből fedeztük fel Budapest egyik legismertebb városrészét, s miközben lent és fent is bejártuk a Gellért-hegy környékét, számos izgalmas történetbe is belebotlottunk. Túra föld alatt és föld felett.

Szpeleo
118 óra a barlang fogságában
(Írta: Lánczi Péter)
Egy megskalpolt hegy és vízzel teli barlangja öt nap alatt vált az emberi összefogás szimbólumává. Története egyszerre szól a közösség erejéről, az önfeláldozásról és kitartásról, és mindez nem csupán sziklákat mozgatott meg, hogy megmentse egy bajba jutott búvár életét, hanem a bizalomba vetett hitet is hirdette.

Ti Írtátok
A Nagy-Szállás-völgytől a Tardona-vulkán szurdokáig
Bizonyára sokaknak cseng furcsán, ismeretlenül a címben szereplő két földrajzi név, ami egyáltalán nem meglepő. Mivel a Bükk északi előterében lakunk, elég gyakran túrázunk a hegységben, és különösen szeretjük a turisták által ritkán háborgatott, interneten és útikalauzokban kevésbé dokumentált helyeket. Így esett választásunk a Tardona nevű kis falura, amelyet gyönyörű táj övez.

Tudástár
Az életünk múlhat a megfelelő túravezető kiválasztásán
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Elsőre sokkolóan hathat, de a magyarországi hegyi vezetők közül gyakorlatilag majdnem mindenki illegálisan visz magashegyi túrákat. Azonban ez csak a probléma egyik része. Egyre több a kókler, akiket sokszor igen bajos kiszűrni. Nehéz helyzetben vannak a túravezetők, akik pedig szervezett körülmények között szeretnének magas hegycsúcsokat meghódítani, legtöbbször nincsenek tisztában azzal, mekkora kockázatot vállalnak.

Gasztro
Csalán és podagrafű – Tél végén is zöldellnek
(Írta: Dénes Andrea és Tóth Judit)
A naptár szerint a tél nagy részén már túl vagyunk. Hogy mit hoz az előttünk álló február, még nem tudjuk, de ilyenkor már jó eséllyel találhatunk frissen kibújt vadnövényhajtásokat. Következzen most két ismert, de talán nem eléggé elismert vadzöldség, amelyekkel már tél végén is találkozhatunk.

Zöldhullám
Erdei fülesbagoly – A városbarát huhogó
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit – gyakorta látható, hosszú tollfülükről – igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei közül

Egész évben jól jársz a Természetjáró kedvezménykártyával.
Aranyjelvényes túravezetők találkozója.
Kéktúrajelvény karácsonyra.
Már kapható az új kéktúrás igazolófüzet.
Bemutatkozik a Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Egyesület Természetjáró Szakosztálya.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2018-02-01 08:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter