2021. április 13., kedd - Ida
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2018 áprilisi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az áprilisi lapszámban a fák érdekes világába lehet betekinteni, olvasni lehet arról, hogyan kommunikálnak egymással, milyen módon hat az erdőkre a klímaváltozás, és tíz gyönyörű hazai egyed is bemutatásra kerül.

Kiemelt cikkek

Mesél a Térkép
Vidróczki Márton – A legendás mátrai betyár
Egyetlen betyárról sem szól ennyi monda, mulatós, csárdabeli történet és népdal.


Zöldhullám
Ha a fák beszélni tudnának
A fák meglehetősen bonyolult szociális életet élnek.


Messzelátó
Nagy-Somló-kilátó
A Nagy-Somlón (330 m) 2015 októberében adták át ünnepélyes keretek között a kilátót.


További cikkek

TOP 10
Lenyűgöző faóriások – Századok mennek el mellettük, de ők maradnak
(Írta: Tóth Judit)
Életük során láttak háborúkat, árvizeket, éhínséget, de sok-sok boldog hétköznapot is megértek. Tanúi voltak nagy beszélgetéseknek, szerelmek születésének, hetedhét országra szóló mulatságoknak, és még ma, a zavaros 21. században is rendületlenül kitartanak. Generációkon átívelő jelenlétük összeköti a múltat a jelennel, s ha vigyázunk rájuk, még a jövő nemzedékei is láthatják őket. Összeállításunkban az ország tíz tekintélyes faóriását mutatjuk be, de nemcsak a legeket, hanem olyanokat is, amelyek puszta jelenlétükkel egy közösség életének jelképei lettek.


Tudástár
A hazai erdőket is átalakítja a klímaváltozás
(Írta: Tóth Judit)
Fokozódó aszályos időszakok, jégtörések, szélviharok, semmiből felbukkanó, hatalmas pusztítást véghez vivő parányi kártevők. A hazai erdők számára már a jelen is épp elég kihívást tartogat, de vajon mi vár rájuk a jövőben?


A Hónap Turistaháza
Ahol még lüktet a csend – Németh Gyula turistaház
(Írta: Nagy Loránd István)
A csupán maréknyi településnek otthont adó, ugyanakkor igen változatos élőhelyekkel és gazdag történelemmel büszkélkedő Vértes hegység hazánk egyik legcsodásabb területe, amelyről Egy cseppnyi Magyarország címmel könyv- és filmalkotás is készült. Utóbbit ez év márciusában néztem meg sokadjára, közben pedig el is dőlt, hová menjünk szállásnézőbe. A célpont Vérteskozma volt.


Jelvényvadász
Vértesi Tájjáró
(Írta: Lánczi Péter)
Tizenöt év múltán újra életre kelt egy nagy múltra visszatekintő, majdnem teljesen elfeledett túramozgalom, amely a vérbeli kilométer-gyűjtögetők számára kihagyhatatlan élményekkel szolgál.


História
Bejártuk Közép-Európa legnagyobb erődjét
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a Komáromban található Monostori erőd ilyen hatalmas, kívülről szemlélve talán nem is hinné el. Főleg akkor, ha rossz irányból közelít, vagy nem megy elég közel, hogy észrevegye a füves domboldalból kikandikáló falakat. Ha alaposan szeretnél elmerülni a magyar hadtörténetben, egy-két óra nem lesz elég.


Interjú
Rengeteg új turistaházra számíthatunk
Szűk két éve nevezték ki Révészt Máriuszt kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztossá, hogy új lendületet adjon a fejlesztéseknek. Az eddig elért eredményekről és a tervekről kérdeztük.


Két Keréken
Cseppnyi Németalföld a Kisalföld szélén – Irány az Által-ér menti kerékpárút!
Az első igazi tavaszi hétvégén olyan túraútvonalat kerestünk, amely alkalmas a szezon előtti bemelegítésre, akár gyermekekkel is teljesíthető, könnyed túra, látványos környezetben – igazi kedvcsináló kicsiknek és nagyoknak. Célba vettük Tatabányát, hogy onnan indulva az Által-ér mentén eltekerjünk a Dunáig, majd a folyót követve Komáromig. Meglepődtünk, mennyi bringást csalogatott ki a napsütés. Hamar rájöttünk, miért kedvelik ennyire sokan ezt a bringautat.


Ti Írtátok
Barangolások a Dél-Balaton rejtett kincsei között
(Írta: Soós Lajos)
Mostani túránkon a szőlő és a bor nemzetközi városából indulunk, és egy rég kialudt tűzhányóra kapaszkodunk fel. Utunkat a Dél-balatoni borvidék legértékesebb parcellái között folytatjuk, eljutunk Árpád-kori településekre, kihalt falvakba, majd Koppány vezér hatalmi központjában, a lovagkirály által alapított bencés kolostornál fejezzük be kalandunkat. Közben 35 kilométert teszünk meg, s leküzdünk majd 500 méternyi szintemelkedést.


Gasztro
A tavasz ízletes ajándékai – Medvehagyma, salátaboglárka, illatos ibolya, sárga gévagomba
(Írta: Tóth Judit)
Áprilisban a természet már megannyi finomságot kínál, köztük például a tavasz egyik sztárját, a medvehagymát. Miközben a hagymaillatú erdő közepén állunk, ne tévesszen meg bennünket a pillanatnyi bőség, az erdő kincsei nem kifogyhatatlanok. Ne akarjuk mindent leszedni, és igyekezzünk úgy gyűjteni a leveleket, hogy a növény tovább élhessen.


Zöldhullám
Magyar szöcskeegér – A Borsodi-Mezőség emlőskincse
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk egyik legveszélyeztetettebb, a kipusztulás szélére sodródott állatfaja több mint nyolcvan éven át, 2006-ig rejtőzködött egyetlen ismert magyarországi élőhelyén, titokban talán arra várva, hogy újból megpillanthassák a kutatók. Tizenkét év telt el azóta, a természetvédők és a zoológusok számára oly kedves rágcsáló pedig nemrég alfajból fajjá lett.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

...

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2018-04-05 09:18
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter