2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2017 szeptemberi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A legújabb szám címlap szerint kiemelt cikkei a jelenleg létező három hazai helyszín vasalt útjainak és az ehhez szükséges felszerelések bemutatása, a Fogarasi-havasok főgerincének bejárásáról írt beszámoló, a boldogkői vár története, valamint a Bereg középkori templomainak kerékpártúrával történt felkeresése. Ezeken kívül olvashatunk az Őrségi Nemzeti Park nevezetesebb érdekességei mellett a Szondi György nevét őrző börzsönyi helyszínekről és a Drégelyvárról, bemutatásra kerül a Császártöltési Kulcsosház, a Pandúr Ökopark is, és folytatódik a réunioni kaland a második résszel.

Top 10
Három hazai helyszín, tíz via ferrata útvonal
A magyarországi vasalt utakat, közismertebb nevükön via ferratákat gyűjtöttük össze.

Mesél a Térkép
Szondi-emlékek nyomában
A Börzsöny eldugott zugai szinte kifogyhatatlanul szolgáltatják a látnivalókat és a történeteket.

Nemzeti Parkjaink
Az Őrségi Nemzeti Park
Vadregényes erdők, virágos rétek, dimbes-dombos táj. Igazi mesebeli vidék ez.


További tartalmak:

Messzelátó
Bajai perspektívák – Pandúr Ökopark
(Írta: Nagy Loránd István)
Három éve annak, hogy a Nagy-Pandúr-sziget északi csücskében megnyitotta kapuit a közel 150 millió forintos beruházás keretei között elkészült ökopark, amely a Bács-Kiskun megyei város turisztikai attrakcióinak sorát hivatott gyarapítani.

A Hónap Turistaháza
Császártöltési kulcsosház – A dél-alföldi mértékadó
(Írta: Nagy Loránd István)
Alföldi környezetben valamirevaló turistaszállást találni nem könnyű feladat, de korántsem lehetetlen. Legfeljebb nyomozni kell egy kicsit. Így tettünk mi is, és rábukkantunk egy ígéretesnek tűnő, gyakorlatilag vadonatúj kulcsosházra, amely a legsíkabb, egyben legmagyarabb nagytájunkon átkacskaringózó kéktúra nyomvonalának tőszomszédságában található. Odautaztunk.

Ti Írtátok
Grande Randonnée Réunion 2 – II. rész
(Írta: Vasziljevics Erika)
Folytatódik az előző számban megkezdett túra, amely az aprócska, de annál változatosabb domborzattal büszkélkedő Réunion szigetét szeli át mintegy 130 kilométeren keresztül.

Két Keréken
Középkori templomok Beregben
(Írta: Abelovszky Tamás és Varga Zsóka)
Képzelj el egy 14. századi templomot, amelybe belépve szentek mosolyognak a freskókról a kirándulóra, vagy amelyben a fakazettás mennyezet és a szószék alatti malomkő több száz éves kincseit fedezheted fel. A Középkori templomok útja a Kárpát-medence egyik legjelentősebb örökségturisztikai útvonala, amely 62 páratlan szépségű középkori templomot fűz fel. Régóta szerettük volna meglátogatni Magyarországnak ezt a szegletét, amely a Tiszán túl terül el, egészen hazánk keleti, Ukrajnával közös határáig. A Beregi-Tiszahát a folyók birodalma: a Tisza, a Szamos és a Kraszna alakította a tájat és az itt élők életét. Ebbe a birodalomba pillantottunk be.

História
Zemplén legboldogabb vára
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Akinek bejön a középkori miliő, azt biztosan nem kell sokáig győzködni, hogy látogasson el Boldogkőváraljára, de a Zempléni-hegység egyik legszebb vára egyébként is amolyan jolly joker. Tavasztól őszig minden hétvégén megelevenedik a lovagkor, a gyerekeknek ott van Közép-Európa legnagyobb ólomkatona-kiállítása, a fotósok az Oroszlánsziklán hódolhatnak a szenvedélyüknek, az ínyencek pedig a középkori étteremben, és persze a túrázók is megtalálják a számításaikat.

Kitekintő
Az ezeréves határ mentén – Túra a Fogarasi-havasok főgerincén
(Írta: Kovács „Toronyiránt” István)
Barátaimmal az idei év nagy kihívásának a Fogarasi-havasok főgerincén haladó turistaút végigjárását választottuk. A szervezést már februárban elkezdtük, és úgy terveztük, hogy hat nap alatt teljesítjük a 91 kilométeres, mintegy 6500 méternyi szintemelkedéssel járó túrát.

Zöldhullám
Égi vándorok
(Írta: Morvai Szilárd)
A szaporodó- és telelőhely közötti, évente kétszer bejárt vándorút megtétele évmilliók óta szerepel szárnyas barátaink túlélési stratégiáinak repertoárjában. Összeállításunkból megtudhatjátok, mi a különbség a fakultatív és az obligát vonulás között, valamint arra is fény derül, hogy nem csupán észak és dél közötti vándorlás létezik.

Zöldhullám
Muflon – A megosztó nyájállat
(Írta: Nagy Loránd István)
Első példányait alig több mint száz éve telepítették be Magyarország mai területére, azóta pedig úgy elszaporodott, hogy hazai állományának egyedszáma mára jócskán meghaladja a tízezret. Taposásával és legelésével jelentős károkat okozhat az értékes sziklagyepekben, nagyvadfaunánkban ugyanakkor különleges színfoltnak tekinthető. Megítélése kettős: a természetvédők nemkívánatos, a vadgazdálkodók jövedelmező emlősként tekintenek rá.


A Magyar Terészetjáró Szövetség hírei

Ingyenes Hegyisport fesztivál a Mátrában

Civilek is segíthetnek a bükki erdőkárok felszámolásában

Túrázói tanfolyam

Természetjárók Napja

Téry Ödön – 100 éves évforduló

Gyermektáborokat támogatott az MTSZ

Bemutatkozik az Ösvénytaposó Baráti Társaság

MTSZ, Turista Mahazin
Cikk első megjelenése: 2017-09-11 08:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter