2021. április 11., vasárnap - Leó, Szaniszló
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2017 novemberi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A novemberi szám nagy összefoglaló cikke a harminc éve elhunyt Rockenbauer Pálról való megemlékezés jegyében íródott. E mellett az Aggteleki Nemzeti Park látnivalói, a csobánci vár több mint 750 éves romjai, a Prísank turistaútjai, a Zengő, Óbánya és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgye, Kisújbánya kilátója, a ma már alig látható földvárak, az Oszlai kulcsosház, a Millenniumi-kilátó, Sisa Pista, az utolsó nógrádi betyár, a Kemencei Erdei Múzeumvasút régi pályájának helyreállítása, a gulipán, valamint a csipkebogyó kevésbé ismert felhasználási módjai töltik meg tartalommal a legfrissebb magazint.

Kiemelt cikkek:

Körkép
Téli hálózsákok
A fagypont alatti komfort kellékei.

In Memoriam
Rockenbauer Pál – Szemlélet és útmutatás
30 éve nincs köztünk a hazai televíziós ismeretterjesztés és természetfilmezés kiemelkedő alakja.

Messzelátó
Millenniumi-kilátó a Bükkalján
A torony szokatlan formájával kaptárkövet idéz.


További tartalmak:

A Hónap Turistaháza
Oszlai kulcsosház – Vadonélmény a Hór-völgyben
(Írta: Nagy Loránd István)
A Bükk-vidék Magyarország egyik vadregényes, természeti értékekben rendkívül gazdag területe, ahová mindig szívesen utazunk. Első hegyvidéki nemzeti parkunk igazgatósága több szálláshelyet is üzemeltet, köztük azt, amely hazánk (egyik) leghosszabb völgyében, kiterjedt erdőségek ölelésében bújik meg. Két éjszakát töltöttünk ott – a civilizációtól távol, a nagybetűs természetben.

Barangoló
Völgyi vándorlások a Keleti-Mecsekben
(Írta: Dömsödi Áron)
A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

Kitekintő
Őszi túra a Júliai-Alpok legizgalmasabb csúcsán
(Írta: Galli Károly)
Miután idestova húsz éve járom a Júliai-Alpok hegyvilágát, és feljutottam már csaknem az összes elérhető csúcsára, ha valaki megkérdezné, melyik jut eszembe elsőre közülük, rögtön rávágnám, hogy nem, nekem nem a Triglav, hanem a Prísank. Hogy miért? Mert itt vannak a hegység talán legszebb, legvagányabb turistaútjai, ahol az erőnket, ügyességünket is próbára tehetjük a hatalmas mélységek fölött, törmelékes, kitett ösvényeken, drótkötéllel biztosított falakon. Az meg már csak hab a tortán, hogy hihetetlen változatosságban keverednek a zord magashegységi sziklavilág és a virágos alpesi rétek elemei.

Barangoló
Földvárak nyomában
(Írta: Tóth Judit)
Erődített települések maradványaival az Alföldön éppúgy találkozhatunk, mint a középhegységi erdők mélyén. Feltéve, hogy észrevesszük azokat. A földvárak többsége ugyanis ma már alig látszik. A pusztulóban lévő sáncok és árkok azonban így is őrzik a több ezer évvel ezelőtt itt élt népek emlékét.

História
Idővel dacoló várfalak Csobánc tetején
(Írta: Joó Annamária)
Hogy miért érdemes felmenni a Tapolcai-medence keleti peremének 376 méter magas tanúhegyére, a Csobáncra? Egyrészt azért, mert itt találhatók a csobánci vár több mint 750 éves romjai, másrészt – bizton állíthatjuk – innen nyílik a környező vidékre az egyik legszebb és legteljesebb panoráma. És a kéktúrázók is örülhetnek, mert októbertől a vár zászlójánál új pecsételőhely várja őket.

Kötött Pálya
Kisvasúttal hazánk legvadregényesebb hegyvidékén
(Írta: Gulyás Attila)
Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű, háborítatlan hegyvidéki élőhelyére öt éve majdnem visszatért a tervszerű erdőgazdálkodás, de helyette öt éven belül a Kemencei Erdei Múzeumvasút járatai térhetnek vissza. A kisvasúti mozdony elvileg kisebb felfordulást okoz, mint a láncfűrész, egy fontos kérdés mégis felmerül. Hogyan érinti majd mindez a hiúzok és a farkasok életét?

Interjú
Gilisztakomposztáló a konyhában, szőlőmagolaj a fürdőszobában
(Írta: Tóth Judit)
Míg egy átlag magyar ember naponta egy kilogramm szemetet termel, addig Kump Edina mindössze egy dekát. Mindebben semmi ördöngösség nincsen, nem kell aszketikus életmódot folytatni ehhez, hiszen némi odafigyeléssel és tudatossággal bárki számára elérhető a hulladékmentes háztartás. A hulladékmentes életmód hazai úttörőjével beszélgettünk.

Mesél a Térkép
Sisa Pista – Az utolsó nógrádi betyár
(Írta: Lánczi Péter)
A legtöbb ember a betyárokat az alföldi rónaság, esetleg a Bakony dimbes-dombos díszletébe képzeli bele. Pedig a Börzsönynek is megvolt a maga betyárja. Sisa Pista ráadásul nem akárki, hanem az utolsó nógrádi betyár volt, akinek nevét és rejtekhelyeit még a turistatérképeken is megtaláljuk.

Nemzeti Parkjaink
Lóháton a karsztvidéken – Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
(Írta: Tóth Judit)
A nemzeti park neve hallatán mindenkinek a barlangok ugranak be először, pedig aki eljön ide, az nemcsak a mélyben, de a felszínen is sok látnivalót talál. Szervezett túrák keretében bármelyik évszakban bejárhatjuk a karsztvidéket, nappal és akár éjjel is, gyalogosan, kerékpárral vagy épp hucul lovak hátán.

Gasztro
Csipkebogyó – A hecsedlin túl
(Szöveg: Dénes Andrea, Tóth Judit)
Most induló sorozatunkban hónapról hónapra vadon termő növényeket és gombákat, illetve ezekből készült recepteket mutatunk be, hogy ezzel is kedvet csináljunk a természet kincsestárának felfedezéséhez. Novemberben a csipkebogyó kevésbé ismert felhasználási lehetőségei közül mutatunk párat Dénes Andrea botanikus, az Erdőkóstoló blog szerzőjének segítségével.

Zöldhullám
Gulipán – A „kardorrú” parti szárnyas
(Írta: Nagy Loránd István)
Fekete-fehér tollruha, vékonyka, felfelé hajló csőr, nyúlánk, világoskék lábak – a hazánkba márciusban visszaérkező, legfőképpen szikes tavainkhoz kötődő gulipán minden más vízimadártól könnyűszerrel megkülönböztethető. Egészen novemberig hazánkban marad, majd útra kel, hogy a telet a Földközi-tenger térségében töltse.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei


Természetbarát vezetők találkozója Aggteleken.

Új térinfomatikai fejlesztések az MTSZ-től.


Természetjárók Napja Dobogókőn.


Új OKT-bélyegzőhely Csobánc Várában.


Átadták a 6000-es sorszámú OKT-jelvényt.

Margita 344,2 Turisztikai és Sportegyesület – Gödöllő

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2017-10-30 11:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 022 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter