2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2017 júliusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az aktuális lapszámban többek között tíz sétahajós helyszínről, a babahordozós gyerektúrázás praktikáiról és a geocaching rejtelmeiről is lehet olvasni. A hónap turistaháza a Drávatamási Vendégház, bemutatásra kerül öt Zala folyó menti kilátó, a térkép pedig most a pokolba is alászállt Tar Lőrinc vitézről mesél. Ismertetésre kerülnek a Székelyföld rejtett kincsei, az ország legújabb csillagoségbolt-parkja és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is. A bringásoknak egy különleges túrát ajánlunk a Duna és a Morva mentén és az e havi körkép az övtáskákat elemzi.

Kiemelt cikkek

A Hónap Turistaháza
Drávatamási vendégház
Lassúélet-esszencia összkomforttal.

Barangoló
Bükk-átkelés csillagfénnyel
40 kilométer a Bükkön keresztül.

Geocaching
A kincs nem a ládában van
Sokan azt hiszik a geoládázásról, hogy az csupán egy amolyan kincskereső játék.


A további tartalmak ismertetése

Körkép
Add be a derekad! – Övtáskamustra
(Írta: Nagy Loránd István)
Egyesek az arab pénzváltók és az ukrán kamionsofőrök outfitjének elmaradhatatlan elemeként, mások totálisan felesleges motyóként tekintenek a „hasi tasikra”, de szerencsére szép számban akadnak olyan outdoor arcok is, akik már jó ideje felismerték az övtáskákban rejlő kimeríthetetlen potenciált. Mi most az utóbbiak táborát szeretnénk gyarapítani. Válogatásunkban kicsit és nagyot, olcsót és borsosabb árút, vízállót és trendit, fotózósat, futósat meg bringázósat, csajosat és pasisat egyaránt találtok.

Top10
10 sétahajó, amelyek kimentenek a városból

(Írta: Gulyás Attila)
Manapság a vadon szélére vagy akár a mélyére is több úton-módon eljuthat a kényelempárti kiránduló: gurulhat, libeghet vagy zakatolhat. De mi a helyzet akkor, ha nincs út? Hazánk sok eldugott táját a természet szerencsére vizekkel is bőségesen behálózta, így már csak egy kényelmes motoros hajóra lesz szükség.

Messzelátó
Panorámák a Zala mentén
(Írta: Gulyás Attila)
A legszédítőbb vagy legmeredekebb hazai hegyeket innen messze találjuk, de a nyári színpompában ragyogó dombok és szőlőhegyek talán most mutatják a leghangulatosabb arcukat. Összeállításunkban a Zala folyó és tágabb környezetének néhány jellegzetes kilátópontját vesszük sorra.

Ti Írtátok
Székelyvarság – Ahol a Görgényi-havasok átölelik a Madarasi-Hargitát
(Írta: dr. Ottó Anita)
Már-már kilátástalannak tűnő küzdelem az álmatlanságommal, fagyos téli reggelek végeláthatatlan sora és Józsi barátom invitálása együttesen kellettek ahhoz, hogy nekivágjak a 653 km-es útnak, amely Székelyvarság szívébe, a Baksa-tanyára vezetett. Azon a havas februári napon, amikor elküldtem jelentkezésemet a pünkösdi túrahétre, még csak nem is sejtettem, hogy meseország kapuja tárja fel előttem Székelyföld rejtett kincseit.

Túrapraktikák
Kisgyerekkel túrázni, avagy a nagy hordozódilemma
(Írta: Tóth Judit)
Kezdő szülőként az ember rengeteg, kisebb-nagyobb fejtörést okozó problémával találja magát szembe. Milyen kiságyat és babakocsit vegyünk, adjunk-e cumit a gyereknek, vagy sem, használjunk-e hordozót, és ha igen, akkor milyet? Ha a szülők korábban rendszeresen jártak túrázni, és ezen jó szokásukon a család bővülése után sem szeretnének változtatni, újabb kérdések merülnek fel. Vajon hány hónapos korától vihetjük magunkkal a kicsit, milyen hosszú túrákra és milyen terepre induljunk, illetve legfőképp: miben vigyük a legifjabb túrázót? Ez utóbbi kérdésnek jártunk utána.

Két Keréken
Tekerés Pozsony környékén
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
A cím egy kicsit félrevezető lehet, hiszen túránk nagyrészt Ausztriában vezet – igaz, a Pozsony környéki hegyeket mindig látjuk, és a határhoz közel eső falvak is sokkal inkább számítanak a szlovák főváros, mint Bécs agglomerációs övezetének. Jól kiépített bringautak és számos látnivaló várja a kerékpárosokat a Duna és a Morva mentén, sok magyar vonatkozással.

Mesél a Térkép
Pokoljáró Tar Lőrinc
(Írta: Lánczi Péter)
A Mátra és a Cserhát határán fekszik Tar, melynek hajdani világjáró ura még a pokolba is alászállt. Emlékét főként írások őrzik, de a turistatérkép is jelöli egykori udvarházának romjait.

Nemzeti Parkjaink
Kőtengeren innen, tanúhegyen túl – Balaton-felvidéki Nemzeti Park
(Írta: Tóth Judit)
A Balaton és környéke az ország egyik első számú turisztikai célpontja, amelyről hajlamosak vagyunk azt gondolni: unásig ismerjük már. Pedig a strandok és a jól ismert látnivalók mellett sok-sok felfedezésre váró csoda is akad errefelé.

Zöldhullám
Magyar tarsza – Szórványban és nesztelenül
(Írta: Nagy Loránd István)
Középhegységeinkben és sík vidékeinken egyaránt találkozhatunk a rejtőszínének köszönhetően szinte észrevehetetlen, az emberi fül számára alig hallható hangon kommunikáló magyar tarszával, rovarfaunánk egyik különleges képviselőjével. Nincs könnyű dolga e havi választottunknak, hiszen röpképtelen szöcskefajként csak rendkívül nagy nehézségek árán tud dacolni az élőhelyeit érő kedvezőtlen hatásokkal.


A Magyar Természetjáró Szövetség hírei
 
Emléktábla-avatás a Dr. Roller Kálmán-forrásnál.
Bemutatkozik a Kanizsa Kul-Túra Egyesület.
Illegális turistaút-létesítés a Budakeszi környéki erdőkben.


Ideiglenes helyre került az OKT dorogi bélyegzője.


Elhunyt Nagy László.

MTSZ, Turista magazin
Cikk első megjelenése: 2017-07-04 11:41
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter