2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2017 augusztusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A magazin legújabb számában a Kaszón nemrég átadott a legújabb lombkorona-tanösvény kapcsán további izgalmas hazai tanösvények vannak összegyűjtve, a kerékpárral túrázók figyelmébe most az Ormánság és a meseszép ausztriai Drauradweg van ajánlva. A Felvidéken kalandozóknak a Vepor környéki kárpáti őserdők, erdei skanzen és kisvasutazás lehet érdekes. A Fertő-Hanság Nemzeti Park madárvilága és a lápi ember bemutatása mellett hazánk legritkább íbiszféléjéről, a batláról is olvashatunk. Bemutatásra kerül a fertőbozi Csúcsos-dűlőn álló, klasszicista, kupolás Gloriette, a szállásként is üzemelő Kócsagvár, hazánk egyik legszebb kastélya, az Andrássyak tiszadobi nyaralója”, valamint Kajárpéc romtemplománál a löszfalból előbukkanó emberi csontok furcsa látványa.

Kiemelt cikkek

A Hónap Turistaháza
Kócsagvár – Az organikus mindenes
A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szálláshelyként is üzemelő, formabontó megjelenésű főhadiszállása.

Fókuszban a Természet
Kalandozás Szabó Ilona titokzatos világában
Egy sziklafalon lógva döntötte el: megtanul profi módon fényképezni.

Két Keréken
Mesebeli kerékpárút a Dráva mentén
Az osztrákok egyik legmenőbb kerékpárútja.


További tartalomismertető

Top10
Hazai tanösvények
(Írta: Joó Annamária, Hidvégi Brigitta)
Ha nemcsak egy szimpla kirándulásra vágysz, hanem szívesen felfűznéd a kiruccanást egy adott tematikára, vagy biztos akarsz lenni benne, hogy útközben lesz mit megcsodálni, esetleg a gyerekeket szeretnéd lekötni, egy érdekes tanösvény lehet a legjobb választás.

Messzelátó
Gloriette – A fertőbozi klasszicista
(Írta: Nagy Loránd István)
József nádor szerette a szépet. A 19. század legelső éveiben többször is megfordult a Fertő tótól délre fekvő, jelenleg alig több mint háromszáz lelket számláló község, Fertőboz panorámadombján, a Csúcsos-dűlő 186 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő pontján.

Ti Írtátok
Túra az Indiai-óceán közepén – Grande Randonnée Réunion 2 – I. rész
A 2014-es Himalája-túránk a mai napig hatalmas élményként él bennünk, ezért sokat beszélgetünk arról, hogy kéne valami hasonló „bakancslistás” kihívást keresni. Szóba jött az Országos Kéktúra, de azt egyben teljesíteni körülbelül 5 hét lenne, így elraktuk későbbre. Hallottuk, hogy Madagaszkár mellett van egy Franciaországhoz tartozó parányi sziget, amely egy földi túraparadicsom, számos remek és híres túraútvonallal. Ezen fellelkesülve megvettük a Lonely Planet Réunionról szóló útikönyvét, de a túrákra vonatkozóan nem találtunk benne semmit…


História
A tiszadobi Andrássy-kastély – Ahol minden szegletben egy külön történet vár
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha csak annyit mondunk, „kastély”, a fantáziánkban biztosan egy olyasfajta épület elevenedik meg, mint amilyen az Andrássyak egykori tiszadobi nyaralóhelye. Nem is csoda, hogy akármilyen kastélyos fórumot, toplistát is böngészünk, mindegyikben kötelezően szerepel a gyönyörűen felújított, romantikus épület. Mi sem hagyhattuk ki.

Két Keréken
Tekerés a bikla szélén – Az Ormánságban jártunk
(Írta: Abelovszky Tamás)
A dél-baranyai, Dráva menti tájegységet egyes néprajzkutatók úgy határolják le, hogy „ameddig a bikla ér”. Hogy mi is az a bikla, mi jellemzi az Ormánságot, hogy miért is érdemes kerékpárral meglátogatni? Cikkünkből minden kiderül.

Kötött Pálya
Gőzmozdonnyal fel, őserdőkön át, kisvasúttal le – Időutazás a felvidéki Veporban
(Írta: Szigeti-Böröcz Ferenc)
A mozdony dohog, sistereg és fújtat, majd nekiveselkedik a hamisíthatatlan kárpáti világba, a hegyi kaszálókkal övezett Betyár-hágóba tartó útnak. Mi, a mozdonyhoz hasonlóan, tele vagyunk „gőzzel”, hiszen a Vepor egyedülálló felvidéki kalandokat ígér: egy tájat, ahol a hegyi pásztorkodás még valamennyire élő hagyomány, kárpáti őserdők varázslatos hangulatát, egy erdei skanzent, a hegység túloldalán pedig egy erdei kisvasutazást. Nem is beszélve arról, hogy a mendemonda szerint valahol itt fogták el a híres szlovák betyárt, Jánosikot.

Rejtett Kincseink
Évszázadok imáinak, bánatának tanúja – Kajárpéc romtemploma
(Írta: Juhász Judit)
Öt percre az utolsó háztól az évről évre mélyülő löszmélyút bal oldala kiszélesedik. A karéj alakú partszakadásnál, a fák koronájától takarva, több méteres magasságban, homokkőből meszes habarccsal rakott falmaradvány tűnik fel: egy 700-800 éves templomrom része. Aki felnéz a romra, olyan szögből figyelheti meg, amilyenből építményt ember még soha vagy csak igen-igen ritkán látott.

Nemzeti Parkjaink
A madárvilág és a lápi ember birodalma – A Fertő–Hanság Nemzeti Park
(Írta: Tóth Judit)
Kenutúra a nádasban, hajnali madárles alpesi háttérrel, gyönyörű falvakat és városokat érintő élménybringázás – ízelítő a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai kínálatából. Körülnéztünk, mi minden várja még az idelátogatókat.

Zöldhullám
Batla – Aki eltűnt, aztán visszatért
(Írta: Nagy Loránd István)
Száz évvel ezelőtt még nagy számban költött a Kis-Balaton vadregényes élőhelyein, majd ötven évnyi „csendet” követően a Hortobágyon telepedett meg. Azóta régi pátriájában és egy maréknyi új élőhelyen is fel-felbukkant alkalmi fészkelőként, mégis óriási szerencse kell, hogy megpillanthassuk. E havi választottunk nem más, mint hazánk legritkább íbiszféléje.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

Még szorosabb a kapcsolat az Országos Erdészeti Egyesülettel


Rekord a kéktúrázás történelmében
http://mtsz.org/cikk/tizszeres_okt_teljesito_vette_at_a_jelvenyet
Beszélgetés Csernus L. Gábor tízszeres OKT teljesítővel


Rekkenő hőség nyári viharokkal és retro táncesttel
2. Nyári Nemzetközi Turista Találkozó

Bemutatkozik a Vasas Sport Club Természetbarát Szakosztály

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2017-08-01 15:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter