2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin 2017 áprilisi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A legfrissebb Turista Magazinban 10 olyan túrát ajánlunk a Csodabogyós-barlangtól az Óbányai-völgyig, amelyet a gyerekek is imádni fognak, bemutatjuk Edelény új kilátóját és a Szelcepusztai Turistaházat, ismertetjük Hegyesd várának romját, bebarangoltuk a Lóczy-gejzírösvényt, elkalauzolunk a Körös–Maros Nemzeti Park vízjárta pusztáinak vidékére, Savanyó Jóska, a bakonyi betyár nyomába eredtünk a térképen. Olvashatunk azokról a ragadozó madarakról is, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk kirándulásaink során, valamint most is adunk praktikus fogyasztóvédelmi tanácsokat és bemutatunk olyan kávékészítéshez szükséges eszközöket, amelyeket egy túrára is magunkkal vihetünk.

Kiemelt cikkek

Barangoló
Tihany mediterrán ösvényein – A Lóczy-tanösvény
Nincs ott vulkán és gejzír, de van krátermaradványban felgyűlt tó és gejzírmező.

Mesél a Térkép
Savanyó Jóska, a bakonyi betyár
Akár egy hollywoodi gengszterfilm is kikerekedhetne a legendás betyár életéből.

Toplista
Túrák, amelyeket a gyerekek is imádni fognak
Gyerekbarát úti célok és túraútvonalak.
 

További tartalomismertetések

Körkép
Terepi fekete – Kávévarázs outdoor módra
(Írta: Nagy Loránd István)
Vannak olyan dolgok, amelyek önmagukban egyszerűnek, könnyen meghatározhatónak, mindennaposnak mondhatók. Ilyen például a kávé. A kávézás azonban jóval több ennél – életérzés, szertartás, a kapcsolatteremtés és szocializálódás egy lehetséges módja, napindító szikra. És kihívás is, főleg akkor, ha egy kicsivel több kreativitást és kíváncsiságot érzünk magunkban, mint amennyi egy „3 az 1-ben” jellegű tasak tartalmának leforrázásához kell. Összeállításunkban kávékészítéshez szükséges eszközöket mutatunk be, de csak olyanokat, amelyek működtetéséhez nem kell áram. Ezeket bátran magunkkal vihetünk hosszabb-rövidebb túráinkra, utazásainkra. Sőt, akár a világ végére is.

Messzelátó
Szőlődombi perspektívák – Császtai-kilátó
(Írta: Nagy Loránd István)
Még két éve sincs annak, hogy Edelény városa egy impozáns kilátóval gazdagodott az Északerdő Zrt. jóvoltából. A négyszög alaprajzú, háromemeletes, karakteres sátortetővel fedett, fenyőből és tölgyből készült építmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település külterületén, a Császta nevet viselő szőlődombon áll.

A Hónap Turistaháza
Turistaszálló a karszton – Szelcepuszta menedéke
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Aggteleki-hegység hallatán a legtöbbünknek a világörökségi Baradla–Domica-barlangrendszer villan be, és ha itteni településeket kellene mondani, valószínűleg a névadó Aggtelek és Jósvafő kattanna be elsőre. Pedig természeti és emberkéz alkotta értékek sokaságát rejti még e vidék. Mi most Szint vettük célba, pontosabban a község egyik külterületét, Szelcepusztát, hogy kipróbáljuk azt a szálláshelyet, amely mellett az Országos Kéktúra minden sikeres teljesítője legalább egyszer elhaladt már.

Ti Írtátok
A Tátrán túl a Felvidéken
(Írta: Szigeti-Böröcz Ferenc)
A Felvidék keleti részén magasodó Csergő hegység gerince minden évszakban kiváló túraterep: tavasszal és nyáron madárfüttyös, virágos kirándulásra van lehetőségünk, csendes őszi estéken szarvasbőgés invitál sátrazásra, télen pedig lavinaveszély nélkül hótalpazhatunk. Mindezek ellenére alig ismerik, így „tömegre” sem kell számítanunk.

Barangoló
Tihany mediterrán ösvényein
(Írta: Dömsödi Áron)
A Tihanyi-félsziget egy amolyan terepasztal. Részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de az abból kivált kőzetkúpokat mégis gejzírmezőnek nevezzük. A Lóczy-tanösvény a kabócáktól hangos, fenyőfás csapásával egy darabka mediterrán, pedig nagy, kék tenger helyett végtelen, sajátosan zöld tó feszül alatta. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Túrapraktikák
Vízhatlanul és rendezetten – Csomagokosítás kezdőknek és haladóknak
(Írta: Nagy Loránd István)
A természetjárók zöme alábecsüli a folyadékok nedvesítő hatását, egy kis eső ugyanis senkinek sem árt, az anyagra az van írva, hogy vízálló, az esőhuzat meg tökéletes védelmet nyújt a hulló csapadékkal szemben, azért hívják esőhuzatnak. Nagy igazságok ezek, a gyakorlat mégis képes a cáfolatra.

História
Apró vár nagy panorámával – Hegyesd
(Írta: Gulyás Attila)
A Tapolcai-medence tanúhegyeinek szinte mindegyike különlegességet rejt a tetején. A várfalakat hordó Csobánc vagy a bazaltoszlopairól híres Szent György-hegy mellett igaz ez a medenceperemen magasodó kicsiny, de hegyes Hegyesdre is, amelynek várát gyakorlatilag teljesen elsöpörték az évszázadok, viszont körülötte minden más alig változott.

Tudatos Vásárló
Szavatosság – Papírforma és valóság
(Írta: Nagy Loránd István)
Modern emberként szeretünk sokoldalúak lenni, mindenhez érteni, igazságérzetünk kiemelkedő, szívünk nemes. Ettől függetlenül olykor az élet legapróbb megpróbáltatásai is kifognak rajtunk. Sokunknak kellett már „garis ügyet” intéznünk. Azok is nyugodtak lehetnek, akiknek még nem volt ilyesmiben részük. Csak idő kérdése. Most egy mezei szavatossági történetbe pillantunk be.

Nemzeti Parkjaink
Vízjárta puszták vidékén – Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
(Írta: Tóth Judit)
Az Alföld délkeleti szeglete a felületes szemlélő számára talán nem más, mint szántóföldek hosszú sora. Aki azonban ismeri az országnak ezt a részét, az tudja, hogy a mezőgazdasági területek között természeti értékekben gazdag élőhelyek bújnak meg. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság elsődleges feladata ezeknek az értékes „szigeteknek” a megőrzése, emellett azonban szeretnék ezeket a kincseket a nagyközönség számára is bemutatni.

Zöldhullám
Köröző, szitáló, áthúzó árnyék az égen – Ragadozó madarak
(Írta: Morvai Szilárd)
Bálán pihenő barna rétihéja, lakott területen énekes madárra vadászó karvaly, autópálya kerítésén gubbasztó egerészölyv, vonatablakból megfigyelt pocokvadász vörös vércse, halastavat szegélyező fasorban megbújó rétisas. Sorra vesszük azokat a ragadozómadár-fajokat, amelyekkel természetjárás során a leggyakrabban találkozhatunk.

A Magyar Természetjáró Szövetség hírei

Áthelyezett bélyegzőhelyek az Országos Kékkörön
 
  
  

Változott az OKT nyomvonala a Rozália téglagyár környékén.
Változott az OKT nyomvonala a Hármashatár-hegyen.


Túrázói tanfolyam indul a tájékozódási ismeretek elsajátítására.

Bemutatkozik a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület 1960–2017

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2017-04-04 17:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter