2020. június 06., szombat - Norbert, Cintia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

MEGJELENT A TURISTA MAGAZIN!

Szeptemberi szám
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Megjelent a szeptemberi Természetjáró Turista Magazin!

Az idő őrlésében – Vízimalmaink egykor s ma

Civilizációnk egyik legősibb tevékenysége, a táplálékul szolgáló magvak őrlése. A kezdeti egyszerű eszközöket, az egyre nagyobb mennyiségi igények kiszolgálására alkalmasabb és hatékonyabb különféle hajtású malmok vették át, melyek eleinte a természet nyújtotta erőforrásokat (víz, szél) aknázták ki. Ezek a környezetünkkel szoros együttlétben működött szerkezetek, valamint kultúrtörténeti intézmények a történelem és az ipari forradalom forgatagában mára sajnos az enyészetté vagy romokká váltak… de szerencsére nem mind.

 

Szerintem gyerekkorában a legtöbben, a Don Quijote történeteket olvasva vagy épp az Ózt látva, a magányos koszosságukban és vaskos pókhálók leplébe gubancolódott csápjaival mozdulatlan ácsorgó szélmalmokat vészjósló hadigépezetekké vagy vihar esetén távoli, ismeretlen tájakra repülni képes tornyokká változtattuk. De a patak partján korhadozó fagerendákból álló vízimalmokat sem kíméltük, és az óriási fakerékről hangosan szétcsapódó víz hangját, a ház porral ittas belsejéből kiszűrődő fura zajok elegyével rémséges, de mindazonáltal rejtélyesen vonzó betyártanyákká változtattuk, melyek kincseket rejtettek. 

A valóságban viszont ezek a malmok a természettel együttélés egyik jó példái, egyben civilizációnk fejlődésének alapjai és nagyon fontos civilizációs és kultúrtörténeti intézmények is. A XX. század technikai és társadalmi változásainak kezdetéig a vidéki élet legfontosabb közösségi terei is voltak egyben, amiket szent és kiváltságos helyeknek tartottak. Nemcsak a puritán tisztelet, hanem törvényei, s főleg "egyházi" morálja is erre késztette őket. S bár műszaki létesítményekről van szó, ezen épületek fontos társadalmi szerepet is betöltöttek. A malom épületében lopni, káromkodni, szeszes italt tartani, duhajkodni súlyos vétek volt. A világi hatóságok és az egyház gondosan ügyelt a malmok társadalmi szerepére. A kenyér és istenség fogalma szorosan összefonódott az erkölcsi felfogásban, és emiatt különös tisztelet fordult a malmok, mint a kenyér előkészítésének helye, egyszersmind az élet forrása felé.

Kíváncsi vagy hogy napjainkban miért kell szó szerint kutatni eme épületek után, bár fénykorukban tízezernél is több állt a Kárpát-medencében? Szeretnél bepillantást nyerni a vízimalmok típusaiba? A cikket megtalálod a szeptemberi Turista Magazinban!


További cikkek a tartalomból:
Zászlóvivő túramozgalom – OKT kerekasztal beszélgetés, Bemutatkozik a Szombathelyi Erdészeti ZRt., Kalandozások a Királyréti erdei vasúton, A Börzsönyi Vad, Aktív természetjárás és edzés?, Az útjelzések használata 2., Talpra fel, avagy bakancsvásárlási kalauz, Biciklivel a Balaton körül, A fehér barátok nyomában, A monstrum és a csodálatos Duna, Egy sziget újjászületése, A káposztafalvi karszt

 

Az újság ára csak 495 Forint (előfizetéssel még olcsóbb!)

 

Keresd a nagyobb újságárusoknál, vagy rendeld meg közvetlenül a magazin honlapjáról (http://www.turistamagazin.hu/szeptember.html)!

 

www.turistamagazin.hu / www.facebook.com/turistamagazin


Nyomtatott magazinunk vásárlása, vagy előfizetése számos előnyt rejt magában. Nem csak az ára még barátibb, de több, a nyomtatott magazinban megjelent cikk extra tartalmához juthatsz hozzá a lapszámunkban talált kódok segítségével!
 
Cikk első megjelenése: 2012-09-11 11:38
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 888 regisztrált felhasználó
 • 2 310 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 67 esemény
 • 2 785 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter