2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent A Szekszárdi - és a Geresdi-dombság turistakalauza

Bemutatkozik a Dunántúli-dombság kincsesdoboza
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Nemrégiben újabb remekmű látott napvilágot a hazai könyvpiacon. Biki Endre Gábor A Szekszárdi - és a Geresdi-dombság turistakalauza című alkotása az első olyan kiadvány, ami a Dunántúli-dombság eme gyöngyszemét mutatja be az olvasónak. A természetjáró pécsi írónak szívügye a tájegység, korábban a Baranyai-dombságot vette górcső alá és vetette papírra annak legfontosabb tudnivalóit.

A Szekszárdi- és a Geresdi-dombság turistakalauza megjelenését másfél éves munka előzte meg. Az elkötelezett természetjáró bejárta a könyvben említett túraútvonalakat, felkereste a kultúrtörténetileg fontos településeket és mindezekhez képanyagot is készített. A kutatómunka eredményeként megszületett az a 210 oldalas, térképekkel és 370 fotóval gazdagon ellátott útikönyv, amelynek célja megismertetni a kezdő és haladó túrázókkal ezt a látnivalókban és természeti látványosságokban gazdag vidéket. A hasznos tudnivalók mellett szó esik olyan gyakorlati információkról is, mint az útközben eső tájházak, kiállítások, bemutatóhelyek és szállások elérhetősége. Tartalmát tekintve szó esik a tájegység vízrajzáról, földtani felépítéséről, településhálózatairól, jelzett valamint hosszú távú turistaútjairól, gyalogos és kerékpáros túraajánlóiról, 45 település történelmi ismertetőjéről, látnivalóiról, de nem feledkezik meg a szerző a kapcsolódó népmondákról és a kislexikonról sem.

Biki Endre Gábor legkedvesebb területe a Haramia-forrás és az előtte elterülő rét, de az erdők, mezők, völgyek, fennsíkok és hosszasan kacskaringó szőlősorok mellett szívesen ajánlja a vidéket nem, vagy kevésbé ismerőknek a helyi védettségű Sötétvölgy természetvédelmi területet, a Remete-kápolnát és Remete-csurgót, a Bati-kereszt kilátót Szekszárd határában, vagy Feked és Ófalu csodaszép látnivalóit, mint ahogy az Apponyi-kilátóból elénk táruló festői panorámát.

A Szekszárdi- és a Geresdi-dombság turistakalauza megvásárolható a könyv szerzőjénél, Biki Endre Gábornál, telefonon vagy ímélben történő megrendelés útján. Ára: 3500 Ft.  
Elérhetőségek: + 36 30 452 4579,
biki.endre.gabor@gmail.com

 

MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-09-25 13:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter