2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a novemberi Turista Magazin

Ízelítő hazánk első számú természetjáró magazinjából
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A túrázásnak jellemzően nincs szezonja, hiszen a vérbeli természetjáró télen, nyáron, rügyfakadáskor és lombhullásnál egyaránt felhúzza a bakancsát és útra kel. Abban azért egyetértünk, hogy az őszi erdő fergeteges színkavalkádja, a termések gazdag választéka nagyobb vonzalmat ébreszt a kezdő és haladó túrázó szívében, mint az év bármelyik más időszaka. Ezt a néhány őszi hónapnyi önfeledt természetjárást azonban jelentősen befolyásolja a vadászat miatti erdőlátogatási tilalom, amelynek jogi feltételeiről és az erdőlátogatók tájékoztatására vonatkozó hasznos tudnivalóiról a Tudástár rovatban olvashatunk részletesen.


A novemberi História rovat a keszthelyi Festecsics-kastélyt veszi górcső alá. Ha ellátogatunk Magyarország harmadik legnagyobb kastélyába, nem kevesebb, mint nyolcvanezer kötetes könyvtárral és több száz éves bútorokkal találkozunk a horvát származású Festecsics Kristóf egykori birtokán. A történelmi jelentőségű épület és a hozzá tartozó terület a Kincsem című magyar film forgatási helyszíne volt 2017-ben.

Egy kezem kevés ahhoz, hogy megszámoljam, hányféle kék sávval jelzett út ismert hazánkban. A Jelvényvadász összeállításában a jelenleg ismert kék túramozgalmakról olvashatunk.

Két Keréken gurul végig a novemberi rovat az Által-ér patak mentén bányászmúlt emlékeket, tavakat és titokzatos várakat felkutatva. A cikk írója az új kerékpárúton Környe és Oroszlány érintésével közel ötven kilométer távolság kultúrtörténeti érdekességeit mutatja be az olvasóknak.

A Bakonyvasút kevésbé ismert déli helyszínein zakatol a novemberi Kötött pálya rovat szerzője. A hangulatos túrabeszámoló sorait olvasva és a festővászonra kívánkozó képeket nézegetve az olvasó egyszerűen kedvet érez hátára kapni a hátizsákot, jegyet váltani a műemlék védettségű erdei vasútra, és felfedezni Zircet, Lókútat, Eplényt és a festői Cuha-völgyet.

Megsárgult fotók és történetek, hozzá egy kis képzelőerő: ezek segítségével megelevenedik előttünk a Nap-hegy, a budai Várhegy és a Gellért-hegy között egykor elterült nyüzsgő város képe. Mára a Tabán kacskaringós utcácskái és rácok lakta apró házai már rég a feledés homályába vesztek. Pontosabban vesznének, de a Városi séta rovat gondoskodik a szeretetteljes és értékteremtő múltidézésről.


MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-10-25 12:46
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter