2022. július 04., hétfő - Ulrik
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megérkezett a TTRmAPP

A természetjárók számára
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Elérkezett az a várva várt pillanat: a hazai természetjárók is birtokukba vehetik a Magyar Természetjáró Szövetség új fejlesztését, a Kéktúrán és más turistautakon navigáló és számos hasznos információt adó TTR mobil alkalmazást, azaz a TTRmAPP-ot.

Az androidos okostelefonokon, tableteken futtatható ingyenes programot a Play Store-ból tölthetitek le. Első alkalommal, főleg ha korlátozott internet előfizetéssel rendelkeztek, mindenképpen érdemes wifin keresztül letölteni a 25Mb-os telepítőfájlt. Azért is ajánlott a mobilinternet csomagotok havi adatmennyiségével spórolni, mert a telepítés során a TTRmAPP közel 100Mb-nyi térképszelvényt és adatot tölt le automatikusan az eszközötökre, ami azért jó, mert túráink során már nem függünk az internethálózat jelerősségétől, azaz erdő sűrűjében, térerő nélkül is lesz helyzetünknek megfelelően frissülő (offline) térképszelvény navigációink során.

Mire jó a TTRmAPP?

Az említett offline térképes navigáció, túratervezés mellett folyamatosan frissülő túraajánlatokat kínál az alkalmazás, de közeli programokra, eseményekre is felhívja a figyelmeteket. Az Országos Kékkört az MTSZ szakemberei az elmúlt időszakban nagy pontosságú GPS-szekkel mérték fel, és nemcsak az útvonalat, hanem a Kék mentén található, turisták érdeklődésére számot tartó látványosságokat, érdekes helyszíneket, pecsételőhelyeket is közzétették a TTRmAPP adatbázisában. Ezeknek a pontoknak a segítségével - ha elfáradtál - még szállást is kereshetsz utad mentén. Jelenleg még csak a térkép, a túrák, a pecsételőhelyek és a teljes Országos Kékkör útvonala, valamint a Gerecsétől a Bükkig tartó gráf érhető el, szállás és egyéb élménypontok nem, de folyamatosan frissül az adatállomány.

Hogyan használjuk az alkalmazást?

A TTRmAPP felhasználóbarát
Ha valaha használtatok már mobilon kicsit összetettebb, sok szolgáltatást nyújtó alkalmazást, főleg ha mobil navigációval hozott össze titeket a sors, biztosan könnyen elsajátítjátok majd a TTRmAPP kezelését is és gyorsan megismeritek valamennyi számotokra hasznos lehetőséget
 


Azért egy kis segítség senkinek sem árt, vegyük szépen sorra, hol találhatók az egyes funkciók, mire szolgálnak pontosan, és hogyan használhatók. Érdemes regisztrálni és bejelentkezni a saját felhasználónévvel és jelszóval, mert így az általatok elmentett élménypontok, útvonalak bekerülnek a TTR rendszerébe, és ha más  mobileszközön léptek be, akkor is azonnal a rendelkezésetekre állnak majd. A TTRmAPP további fejlesztése során számos közösségi funkcióval tesszük még élvezetesebbé a természetjárást, így ezekből sem maradtok ki.
 


A kezdőképernyő

Amikor a TTRmAPP betöltődik, rögtön a térképet pillantjátok meg. Kis kék nyilacska jelöli helyzetetek a képernyő közepén, ha ezt nem látjátok, akkor kapcsoljátok be a mobilinternetet, vagy a GPS-t a készüléketeken. Ha ezek után sem látjátok a kék nyilat, akkor a térkép jobb felső harmadánál látható ikonra tekintsetek. Amennyiben ennek közepe piros, még nincs megfelelő vételetek a helyzetetek meghatározására, amikor sárgára vált, az azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen már láthatjátok a helyzeteteket, ha pedig zöldre, akkor a helyzetmeghatározásotok pontos. Erre az ikonra bármikor kattinthatok, ha ellapoztátok a térképet, és újra saját helyzeteteket kívánjátok megtekinteni.

Más androidos programokhoz hasonlóan három vízszintes vonal jelöli a főmenü ikonját a kezdőképernyő bal felső sarkában. Ezt legörgetve valamennyi funkciót megtaláljátok. Készüléketek menü ikonjára kattintva szintén elérhetitek a TTRmAPP összes szolgáltatását. Az applikáció fejlesztői bizonyos gyakrabban használt funkciók gyorsindító gombjait elhelyezték a kezdőképernyőn, így a tervezéshez és navigációhoz, az új hely hozzáadásához, a fényképezéshez, valamint nyomvonalatok rögzítésének megkezdéséhez nem szükséges belépni a nagy menübe. A kezdőképernyőről keresni is tudtok a jobb felső sarokban található nagyító ikonra kattintva.

A gyorsindító gombok felett három fülecskét is találhattok, indításkor mindig a térkép az aktív. Ezeknek a füleknek segítségével léphettek be az élménypont (POI) menürendszerébe, valamint a túrákat kezelő felületre is.

Keresés
A jobb felső sarokban található kereső sem okozhat különösebb nehézséget számotokra. Egyelőre magyarországi településnevekre kereshettek, gyorsan a kívánt célhoz repít titeket az alkalmazás.
Az első teszteket követően szembetűnő, hogy a TTRmAPP gyorsan kezeli a térképszelvényeket, pillanatok alatt megtervezi utatok és nem használ sok erőforrást. Azt mindenesetre nem szabad elfelednetek, hogy a mobileszközötök GPS-funkciójának használata gyorsabban lemeríti az akkumulátort: egy átlagos okostelefon folyamatos navigáció mellett akár 5-6 órán belül lemerülhet. Így hosszabb túrákra célszerű tartalék akkut, vagy power bank-et magatokkal vinni.

Terveztesd meg túráid a TTRmAPP-pel!

A navigáció gyorsmenü gombjára kattintva a képernyő alján egy narancssárga jelölő válik láthatóvá, amelyen egy “A” betű is van. Ez a kiindulópontotok. A jobb alsó sarokban megjelenő “saját pozíció” gomb megnyomásával a jelenlegi helyzeteteket választhatjátok kiindulásnak, de a térkép egy tetszőleges pontjára kattintva kiválaszthatjátok egy tervezett túra kezdő koordinátáit is. Ha pontosítani akartok a jelölésen, nagyítsatok bele a térképbe a szokott módon, azaz két ujjatokat helyezzétek a térképre, és húzzátok szét őket, egészen addig ismételve ezt a mozdulatsort, amíg a kívánt nagyítási szintig nem juttok. Ha megjelöltétek a túrátok kezdőpontját, az alkalmazás felkínálja a végpont kiválasztását, amelyet “B” betűvel jelöl meg. Ha javítani akarjátok kezdő-, vagy végpontotokat, akkor ki kell törölnötök a korábbit, ezt a képernyő alján a pont koordinátáitól jobbra található négyzetben, az x-szel jelölt “törlés” gombra kattintva tehetitek meg. Ha a térképen nem találjátok meg a túrátok kezdő-, illetve végpontját, vagy nincs kedvetek lapozgatni, helyneveket is beírhattok. Jelenleg már Magyarország valamennyi településére rákereshettek, a jövőben azonban egyéb természetföldrajzi objektumok neveit (források, hegycsúcsok, dűlők, erdők, tisztások, rétek, stb...) is beírhatjátok majd célpontnak.
 


Ezek után már csak a “tervezz” gombra kell kattintanotok, és máris láthatóvá válik az útiterv. A navigációt az “indulj” gomb megnyomásával kezdhetitek meg. Ez akkor sem értelmetlen cselekedet, ha nem álltok épp a kezdőponton, hanem csak egy jövőbeli túrát terveztek, mert a térkép alatt látható navigációs panel segítségével végiglapozhatjátok a megtervezett utat. Az adott szakaszokat a térképen is megnézhetitek a fordulópontokkal, a letérésekkel és az elágazásokkal együtt, és azt is megtudhatjátok, hogy melyik turistajelzést kell követnetek. Ha egy másik útvonalat szeretnétek megterveztetni, akkor nyomjátok meg kétszer a “tervezés, navigáció” gombot.

Csak a hivatalos turistautakon
A TTRmAPP kifejezetten csak jelölt turistautakon tervez, amelyeket az MTSZ által megbízott munkatársak pontosan felmértek és feltöltöttek a rendszerbe. Az Országos Kékkörön túl már Magyarország északi részében a Gerecsétől a Bükkig valamennyi jelzett utat megtalálhatjátok, navigálhattok rajtuk. (A Gödöllői-dombság turistaútjainak felmérése is megtörtént, nemsokára ezek a jelzett utak is bekerülnek a TTRmAPP rendszerébe.)

A jövőben ezeknek a turistautaknak a száma folyamatosan nőni fog a TTR adatbázisaiban és nemsokára hazánk valamennyi turistajelzéssel ellátott útján tervezhettek túrákat. Természetesen, ha bárhol, bármikor egy útvonalmódosítás történik, arról is a TTRmAPP-ból értesülhettek a leggyorsabban. Ha az új mobilalkalmazás által javasolt utakon túrázol, biztos lehetsz abban, hogy nem tévedsz tiltott ösvényekre, magánutakra, vagy turistáktól elzárt területekre.
 


Új hely rögzítése
A szintén a gyorsmenüből indítható funkcióval az élménypontokat és az észlelt anomáliákat rögzíthetitek túráitok során, és készüléketek kamerájával egy felvételt is csinálhattok a helyszínről. Így elmenthettek magatoknak egy szép kilátást, egy kellemes tisztást, vagy kidőlt fát jelölő koordinátát, de egy járhatatlan útszakaszt is. A fénykép elkészítését követően pontotoknak nevet és hosszabb leírást is adhattok.

Új fotó készítése
Ha nem akarjátok feltétlenül a fenti kategóriákba sorolni a lefényképezni kívánt tájat, objektumot, akkor erre az ikonra kattintva gyorsabban rögzíthetitek fényképes élménypontunkat. Ez a funkció például arra való, hogyha a Dunáról fényképezitek a visegrádi Fellegvárat, akkor nem a hegyen, a várban vagytok, csak a látványt kívánjátok megörökíteni a rögzített koordinátáról. Ha az adott helyszínt szeretnétek elmenteni, ahol épp tartózkodtok, akkor az új hely rögzítése funkciót válasszátok.

A TTRmAPP ezen funkciói jelenleg csak a felhasználók adatbázisában, a mobileszközön tárolják az élménypontokat, de a későbbiek során, ha elindulnak az alkalmazás közösségi funkciói, a regisztrált felhasználók számára lehetővé tesszük, hogy bejelentsenek érdekes pontokat, vagy éppen veszélyes útszakaszokat, hiányzó jelzéseket, és számos egyéb kategóriában lehet bejelenteni koordinátákat a jövőben.

Útvonal rögzítése
A legtöbb GPS-es alkalmazás kötelező része a TTRmAPP-ból sem maradhatott ki, sőt extra funkcióval gazdagodott. Ha megkezditek túrátokat, érdemes a negyedik menüpontra kattintani, és elindítani az útvonalatok rögzítését. A képernyőn az alkalmazás mutatja az átlagsebességeteket, az eddig megtett út hosszát, az eltelt időt, és extra funkcióként megbecsüli az elégetett kalóriát. Az útvonal rögzítését bármikor szüneteltethetitek, vagy folytathatjátok, ha a nyomvonal rögzítése gombra kattintotok. Amint eléritek túrátok végét, állítsátok meg a “vége” gombbal a track rögzítését. Ekkor előugrik egy panel, ahol nevet adhattok a rögzített útnak, leírást írhattok hozzá, valamint fényképpel is illusztrálhatjátok.

Túrák előhívása
A kezdőképernyő fülei között a túrákat kell választanotok, ha szeretnétek az általatok, vagy mások által rögzített túrákat behívni, megtekinteni. Az OKT túraszakaszait már most lapozgathatjátok. A precíz GPS-ekkel felmért turistaútszakaszok legfontosabb tulajdonságait láthatjátok rögtön, a kiválasztást követően. A túra hosszát, a teljesítéséhez szükséges időt, az emelkedők és lejtők szintkülönbségeit is gyorsan leolvashatjátok.
 


Kiknek készült a TTRmAPP?

Természetesen minden természetjárónak, aki örömmel hasznosítja a modern technika vívmányait túrái megtervezése során. Nem titkolt célunk, hogy fejlesztésünkkel megnyerjük és megszerettessük a természetjárást azokkal a fiatalokkal, akik napi szinten használnak okostelefonokat, táblagépeket. A Kéktúra teljesítésére vállalkozók igényeit pedig teljeskörűen szeretnénk kielégíteni! Hazánk kultikus és egyre népszerűbb útvonalán a TTRmAPP segítségével még több érdekességet felfedezhettek, azonnal értesülhettek az útvonalmódosításokról és eltévedni sem fogtok!

MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2014-08-16 18:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter