2022. november 29., kedd - Taksony
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megépülhet a függőhíd Sátoraljaújhelyen

Mégsem lesz üvegpadlós, de világ leghosszabb ilyen építménye lehet
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A beruházó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) kiírta a sátoraljaújhelyi függőhíd tervezői közbeszerzését, amelyet a 345 méter magas Szár-hegy és a 360 méter magas Várhegy közé terveznek. A 700 méter hosszú és 1,20 méter széles hídon négy helyen kétoldali 60-60 cm-es kiszélesedéssel kiálló helyeket kell tervezni, és meg kell vizsgálni átlátszó, üveg járófelület kialakításának lehetőségét, amely az alatta elterülő táj látványát feltárja.

A TED-en július 29-én megjelent hirdetmény alapján a nyertes feladata

- a Szárhegy és Várhegy közötti kötélhíd tervének, valamint
- a hozzá kapcsolódó vízellátási; távközlési; elektromos tervezési; geodéziai; talajmechanikai; vízépítési; építészeti és tenderterv elkészítése.

A projekt mintegy 6 kilométernyi útfejlesztést is foglal magában, részben meglévő nyomvonalak megerősítése történik, részben új nyomvonal kerül kiépítésre. Emiatt a tervezőnek úttervezés is a feladata.

A projekt bekerült a Tokajt, a Felső-Tiszát és a Nyírséget együttesen kezelő, 101 milliárdos turisztikai fejlesztési programba. A februári közlönyben megjelentek szerint Sátoraljaújhely turisztikai attraktivitásának fejlesztésére 2,5 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre. Ehhez a tételhez két beruházás tartozik: "üveghíd építése a Szárhegy és Várhegy között", illetve a "sátoraljaújhelyi vár turisztikai attrakció fejlesztése".

Forrás: http://magyarepitok.hu, kép: hegyalja.info


Óriási bevétel lehet

A függőhíd ötlete nem új keletű, két évvel ezelőtt már felvetődött ugyanez a terv, de csak most adták be a pályázatot a Tokaj kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései közé a Zemplén Kalandpark legújabb látványosságaként.

– A számításaink szerint ennek a függőhídnak a megépítése csak és önmagában évente akár egymillió plusz látogatót is jelenthet a városnak – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Erre pedig egy komplex szolgáltatóipar épülhet rá, ami munkahelyek százait jelentheti a városnak. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen fejlesztés óriási plusz bevételt jelent majd a városnak. Szoktam néha hallani, miért ilyen beruházásokat valósítunk meg, amikor rendbe kellene tenni a város járdáit és útjait. Erre azt mondom, persze, ezek is nagyon fontos feladatok, ezeket is meg kell csinálni, de ha van egy olyan látványosságunk, ami turisták millióit vonzza Sátoraljaújhelyre, az olyan bevételt jelent majd a városnak, amelyekből ezeket a problémákat is könnyedén orvosolni tudjuk. A régió túlélésének és fejlődésének a kulcsa a turizmusban rejlik, a több látogató új munkahelyeket, biztosabb megélhetést jelent.

A függőhíd egyelőre még csak látványtervként létezik. A tervezés, az engedélyeztetés még hátravan.

A Zemplén Kalandpark jelenlegi állapotában már képes arra, hogy a látogatókat akár egész napra Sátoraljaújhelyen tartsa. A libegős, lanovkás utazás jelenleg is közel háromórányi elfoglaltság. Ha ehhez még hozzájön a bobpálya, a kalandpályák és a mászófal, akkor nem nehéz belátni, reggeltől sötétedésig beszippantja a látogatót a kalandpark. Ha ehhez még hozzájön a Szár-hegy és a Vár-hegy közötti függőhíd, az további többórányi elfoglaltságot jelenthet.

Forrás: Borsod online
Cikk első megjelenése: 2017-08-08 17:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 112 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter