2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megállapodás a természetjárás továbbfejlesztéséről

A kormány képviselői és a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke írták alá
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Március 26-án a Földművelésügyi Minisztériumban "Összefogás a magyar természetjárásért" címmel tartottak sajtótájékoztatót, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a hazai természetjárás továbbfejlesztésére.

A megállapodást a kormány nevében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott írta alá Garancsi Istvánnal, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnökével.

„A mai urbanizált embernek szüksége van arra, hogy a természetben lehessen, és fontos, hogy ezt minél komfortosabban, a 21. század kihívásainak megfelelően tehesse meg. Erről szól a mostani megállapodás” – mondta az aláírás előtt Nagy István, hozzátéve, hogy a 2014 és 2017 közötti időszakban – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt – az állami erdészetek összes beruházásának értéke 41,8 milliárd forint volt, amelynek közel 30 százalékát tették ki a közjóléthez kapcsolódó beruházások. „Az állami erdészetek a Magyar Természetjáró Szövetség partnereiként az elmúlt évek során tevékenyen részt vettek az Országos Kékkör teljes vonalának megújításában, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a kezelésükben lévő 13 erdei vasút folyamatos fejlesztésére is” – tette hozzá az FM államtitkára.


A Magyar Természetjáró Szövetség kiemelt feladatai közé tartozik, hogy a 2010 óta megvalósult fejlesztéseket, a megújult objektumokat és a természetjáróknak szánt attrakciókat minél ismertebbé tegye és tovább gondozza – mondta az eseményen Garancsi István, aki jó példaként az Országos Kékkört említette. „Rengeteg mindent fejlesztettünk hazánk emblematikus turistaútja kapcsán az elmúlt években; egyebek mellett felmértük és digitalizáltuk a nyomvonalát, megújultak a jelzések, a kéktúrás igazolófüzet és az információs táblák is országszerte, valamint bevezettünk egy kedvezményeket kínáló természetjáró kártyát is, amelyhez folyamatosan csatlakoznak elfogadóhelyek. A hazai természetjárók dolgát könnyítheti meg az újonnan bevezetett honlapunk, a termeszetjaro.hu is, amely egy digitális túrakalauz. Segítségével könnyedén tervezhetünk túrát, és mindent megtudhatunk a környék látnivalóiról és nevezetességeiről is” – mondta az MTSZ elnöke.


„Minden papírnak akkora a súlya, amennyit betartanak belőle. Elég csak megnézni a legutóbbi megállapodást a kormány és a hazai természetjárók között, és rögtön látszik, hogy mennyi minden történt azóta” – kezdte Révész Máriusz a megállapodás kapcsán, kiemelve, hogy hatalmas szemléletváltás figyelhető meg az erdészeteknél és nemzetipark-igazgatóságoknál 2010 óta, amelynek köszönhetően a túrázók, kirándulók száma több mint 70 százalékkel növekedett. A kormánybiztos elmondása szerint a cél az, hogy ez a szám hasonló mértékben növekedjen, ezért idén mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre turistaházak felújítására. Révész szerint nem könnyű feladat a mostani fiatalokat elcsalni a különböző méretű képernyők és kijelzők elől, ezért is örül, hogy nagyon sikeresnek ígérkezik az idei Vándortábor Program, amelynek keretei között mintegy 10 ezer diák ismerkedhet meg a természetjárás szépségeivel.

Legutóbb 2013 júliusában kötött stratégiai együttműködést a kormány a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

A most megkötött stratégaii megállapodás aláírt szövege.


Az Otthon a természetben kiadvány
 

Természetjáró fejlesztések Magyarországon térkép

MTSZ / Turista Magazin
A Parlamenti Államtitkárság közleménye.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Kormány megújítja a megállapodást.
Folytatódik a természetjárás feltételeinek javítása.
Cikk első megjelenése: 2018-03-27 09:10
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter