2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Még mindig kilátástalan a Dobó-kilátó sorsa

Katasztrófavédelmi ügy a gazdátlannak hitt torony
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Eger mellett magasodó Nagy-Eged hegyen a több mint 50 éve, társadalmi összefogással épült Dobó István-kilátó időközben több alkalmommal is megújult. Azonban 2011 júliusának végén életveszélyessé nyilvánították és lezárták.

Csávás István, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség elnöke több alkalommal kereste a megoldás lehetőségét. Járt már Eger város iletékes polármester-helyettesénél és a katasztrófavédelemnél is, de érdemi előrelépést, főként anyagi okok miatt, nem tudott elérni. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (az ingatlan használója) mindössze annyit tett, hogy az első szintre felvezető létrát is eltávolította, nehogy baleset érjen valakit...


A korábbi fúrótorony fém váza megfelelő állapotban van. Amit az újra használatba vételének érdekében meg kellene tenni, az a kilátátó kikötésének elenőrzése, kijavítása (az egyik irányba a rögzítés hiányzik is), a kilátó szintek padozatának kijavítása, az alsó létra visszahelyezése és a korrozóvédelmi festés.


A kilátó remek helyen van, mert kiváló panoráma nyílik a városon kívül a Tisza vonaláig és a Mátra gerincének irányába is.
A kilátó környéke több rendezvény helyszíne: természetjárók találkozóhelye, az Eged futóvereny fordulóhelye, a Sherpa Rally teherhordó verseny célállomása, a sárkányrepülők indulási helye, ...

Ha lehetőség lenne a felújítására, azt a város és környékének lakossága, valamint a sok-sok  hazai és külföldi turista örömmel venné...

Forrás: Heves Megyei Természetbarát Szövetség.
Képek: a kilátó FB oldala.

A lezárással kapcsolatban megjelent cikk a csatolt mellékletben található.
A témával annak idején a HEOL.hu is foglalkozott.

Egy 2013 augusztusában megjelent cikk ismét feszegette kérdést, de azóta sem történt semmmi. A cikkből - egyéb érdekességek mellett - a tulajdonjog is kiderül.
A kilátó (és a mellette található átjátszóegység) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Vagyonkezelésében lévő, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által használt Eger, 0355 hrsz. ingatlanon található. A kilátó tulajdonjoga nem tisztázott.
Cikk első megjelenése: 2014-02-19 15:32

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter