2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Már új bélyegzők várják a kéktúrázókat

Lecserélésre kerültek a pecsételődobozok mindhárom Kéktúra útvonalán
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az elmúlt hetekben új, rozsdamentes pecsételődobozok jelentek meg az Országos Kékkör mentén, de nemcsak a dobozok, maguk a pecsétek is teljesen újak. Ezeket mutatjuk most be.

A kéktúrázók, ha nem találtak egy ellenőrző ponton bélyegzőt, az adott szakasz teljesítését más helyen is igazolhatták. Például postahivatal, múzeum, étterem, élelmiszerbolt pecsétje került a füzetbe, köztük sok egyedi, érdekes lenyomat, amelyet évek múltán is izgalmas megcsodálni, felidézve a túra emlékeit.

Miden dobozban egyedi lenyomat

A kéktúra népszerűségének megfelelve most minden helyszínen ilyen egyedi lenyomattal gazdagodhat igazolófüzeted. Egyedi, de mégis egységes, hiszen a sarkára állított négyzet felső részében látható az adott településre, tájegységre jellemző kép, valamint az alatta elhelyezkedő felirat és logó minden esetben ugyanabban a sorrendben, formában jelenik meg a különböző helyszínek bélyegzőin.

Készült egy kisfilm, amely az Országos Kékkör mentén kihelyezett valamennyi bélyegző lenyomatát megmutatja, így mindössze másfél perc alatt végig lehet menni gondolatban az OKK-n, és ha megtetszik egy felvillanó helyszín, máris szervezhető a következő túra.

Végig az Országos Kékkörön - mindössze másfél perc alatt

Nagy Csaba grafikus, a tervező motivációi és gondolatai

Milyen vezérvonal mentén dolgoztál az új koncepción, hogyan született meg az OKK új bélyegzősorozata?

NCS: A pecsétek megújítása során több igényt is ki kellett elégítenünk. Az MTSZ vezetősége egyedi, emblematikus, képpel ellátott, a pecsételőhelyre, környezetére, a régióra utaló megoldást kívánt. A négyzet alakzat örökségként maradt ránk, amelyet örömmel hagytunk meg, csupán forgattunk rajta 45 fokot. Megmaradt a régi forma, de újszerű lett a megjelenés. A képi és szöveges osztás így izgalmasabb megoldást kaphatott.

Reményeink szerint a sorozat jellegzetes helyszíneire büszkén és karakteresebben emlékezhetnek a teljesítők, de szívesen nézegetik a lenyomatokat a leendő túrázók is. A természetjáróknak különleges kapcsolata van a pecsétekkel, hiszen azok megtalálása, használata célt és elégedettséget ad. Egy kitöltött túrafüzetben a grafikus pecsétek azonnali emlékképeket villantanak fel a teljesítőkben, segítenek újra megélni az élményeket, felidézni a heyszíneket. Lépésről lépésre megalkotott fotóalbumként működnek.

Ez a túrázásnak az egyik legizgalmasabb szeánsza, fontosnak tartottuk emelni a rangját.

Már kint vannak a dobozok, sok túrázó meglepődve bélyegez a Kéken az új pecsétnyomókkal. Milyen visszhangok jutnak el hozzátok? Tetszik a kéktúrázóknak az új pecsét?

NCS
: Nagyon örülünk, hogy a visszajelzések igazolják a tervezés során megfogalmazott legfőbb elvárást – első pillantásra megszerethetők az új bélyegzők, egyénivé, személyes élményalbummá varázsolják az igazolófüzeteket. Ezúton is bátorítjuk az Országos Kékkörön túrázni vágyókat, hogy gyűjtsék be a teljes sorozat lenyomatát. Az új pecsétsor mindenki, még a régi teljesítők számára is új játékot és motívációt nyújthat, az „elsőáldozók” pedig könnyen igazi gyűjtővé, valódi természetjáróvá válhatnak. Azonban nem árt az óvatosság, mert a Kék könnyen megváltoztatja az életet. Egészségesebbé tesz, és szó szerint kinyitja az ajtót Magyarország legszebb tájaira. Ha ehhez egy pecsét csak egy lépéssel is közelebb visz, akkor jó munkát végeztünk.

Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-11-05 11:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter