2021. április 23., péntek - Béla
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Magyarország legnagyobb löszmélyútja

Mentsük meg a beomlott balatonendrédi löszmélyutat!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Fiamnak következő szülinapjára egy túrát szánok. A szülinapi túra megtervezésénél a turista térképen Balatonendréd mellett fedeztem fel a következő bejegyzést: MO legnagyobb löszmélyútja.
 
Nem is hallottam még róla, pedig már több mint 40 éve túrázom. Látatlanba ajándéktúrát átadni nem lehet, gondoltam. A nem régen vett GPS-el, egy gyakorló túra kapcsán, ezt a helyet is felkerestem. 2013. december 11-én indultam el a majdnem 20 km-es napsütéses túrámra. A GPS-es navigálással könnyedén megtaláltam a jelzetlen szekérutat. A löszmélyút Ny-i bejáratánál már valami gyanús lehetett volna. Az alábbi fotón az összetépett szalagmaradványok jól kivehetőek. Nem törődtem velük, mert izgatottan haladtam a löszmélyút belseje felé, hogy Magyarország ezen csodáját minél előbb meglássam.
 

 
Hamarosan minden elsötétült és mintha egy szurdok mélyére értem volna. Meredek, 15-16 méter magas oldalfalak mindkét oldalon. A napsütés, mely december tájékán nem is olyan erős, szinte eltűnt. Majd ledőlt fák kezdték eltorlaszolni az utamat. A baloldali fal több helyen is megcsúszott.
 
Nem tudtam mi tévő legyek. Az omlásról nem hallottam, de visszagondolva most már értettem a szakadozott szalagmaradványok jelentését. A továbbhaladás mellett döntöttem. Az első akadályt könnyen le lehetett győzni. A következőnél a leomló oldalfal teljesen rácsúszott az útra, a föld magával sodorta a fákat is, melyek eltorlaszolták az utat. Hátizsákomat levettem hol magam előtt toltam hol magam után vonszoltam közben átkúsztam a faágak között. Az oldalfalakat többször is méregettem az omlásveszély miatt, de barlangot nem láttam. Csak később tudtam meg, hogy itt található egy „Barát-lik” nevezetű barlang és egy geoláda is.
Kijutva a fák közül, sötét, de egy rendezett szekérút tárult a szemem elé. Elképzeltem milyen fenséges és gyönyörű lehetett ez a hely az omlás előtt.
 

 
Itt a Duda-hegyen állt valamikor a törökök vára, a Csige-vár. Már ők is ezt az utat használták azért vágódott be ilyen mélyen. Valószínű már abban az időben is voltak beomlások, de karbantartották, így az utánuk jövők is sokáig használhatták.
Hazafelé eltöprengtem vajon ki fogja és mikor MO legnagyobb löszmélyútját újra helyreállítani? Elhozhatom-e a „gyerekeket”, hogy ilyen lepusztult állapotban lássák? Azon is mélyen elgondolkoztam, hogy miért nincs erre turistajelzés?

Remélem, jöhetek majd turistajelzést festeni a helyreállítás után, hogy mások is átéljék ezt a csodát!

 
Zsila Gizella
Siófok
Cikk első megjelenése: 2013-12-16 21:41
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 027 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 931 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter