2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Ma lenne 97 éves Thuróczy Lajos

Három év híján száz évvel ezelőtt, egészen pontosan 1925. augusztus 28-án született az Országos Kéktúra egyik alapítója.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Szeretett tiszteletbeli elnökünk 2021 decemberében hunyt el. Születésnapjáról az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja is megemlékezett.

Három év híján száz évvel ezelőtt, egészen pontosan 1925. augusztus 28-án született tiszteletbeli elnökünk Thuróczy Lajos Újpesten, ám hosszú életét Rákospalotán töltötte. Már 9 évesen csatlakozott a rákospalotai Szent László Cserkészcsapathoz, ahol megismerte és megszerette a közösségi életet és a természetjárást.

Amikor 1948-ban megszűnt a cserkészet, Lajos bácsit megkereste egyetemi társa és barátja, dr. Vízkelety László és feltette neki a kérdést: szeretne-e turista lenni? A válasz hamar megérkezett, így 1949. októberében csatlakozott az alig néhány hónappal azelőtt, márciusban alakult Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztályához. Tevékenységük a gyalogos, vízi, kerékpáros és barlangász túrázásra fókuszált, de emellett nagyon komoly eredményeket értek el a felvirágozóban lévő tájfutás, akkori nevén természetjáró terepverseny területén is.


 Lokósok az ötvenes években: dr. Vízkelety László, Thuróczy Lajos és Harkányi Lajos


A versenyek, túrák, ötletelések közül kiemelendő az, hogy többed magával 1952-ben életre hívták az Országos Kéktúra mozgalmat, nem sokkal később pedig az Öttusa tájékozódási versenyt. 1957 márciusában a Sporthivatal létrehozta a Magyar Természetbarát Szövetséget (2012-től Magyar Természetjáró Szövetség), amelynek tagjai a titkárnő kivételével mind önkéntes alapon, társadalmi munkában végezték a rájuk bízott feladatot. 

Nem volt ez másképp Lajos bácsival sem: az V. kerületi Vendéglátó Vállalat ellenőreként napi szinten járta a kerületet, így rendszeresen útba ejtette az MTSZ irodáját és a cserkésztörvénynek eleget téve ott segített, ahol tudott. Lajos bácsi a Galyatető Turistacentrum és a Galya-kilátó átadásán 2015-ben

 


Nyüzsgése, érdeklődő jelleme vitte előre a ranglétrán: 1958-tól főállású irodavezetője, később titkára, majd elnökhelyettese, elnöke, ezután 1991-től tiszteletbeli elnöke lett az időközben többször átalakult, de napjainkban is tevékeny civil szervezetnek. 1958-tól nevezte magát hivatásos turistának, ugyanis már nem oda ment túrázni, ahová akart, hanem ahová kellett.

 

A köz érdekét szolgálta éjjel nappal, nem sajnálta az időt a munkára. 15 szakbizottsággal dolgozott együtt, rengeteg új dolgot találtak ki közösen.  Részt vett az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja megalakításában 1978-ban. Közel 60 évig állt a természetjárás szolgálatában.

A Magyar Népköztársaság Sportérdemérem bronz, ezüst és arany fokozatú, a Természetjárásért, valamint a Természetjárás fejlesztéséért végzett tevékenységéért arany fokozatú elismerései után 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést. 


 Lajos bácsi hamvait a családi sírhelyben helyezték örök nyugalomra 2021 januárjában


A szeretett tiszteletbeli elnökünket ez év január 21-én helyezték örök nyugalomra, rokonai, barátai és korábbi kollégái körében. Lajos bácsi születésnapjáról augusztus 24-én emlékeztek meg az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának tagjai a Rákospalotai köztemetőben, ahol Dr. Tóth Imre, ATK klubtag, verssel vezette fel a megemlékezést, majd beszédet mondott Jancsó Ottó, a klub elnöke. A Magyar Természetjáró Szövetség nevében Stramszky Judit helyezett el koszorút a sírhelyen.

 


MTSZ Országos Központ
Fotó:MTSZA Lajos bácsival korábban készített interjúk itt olvashatók:

 

 

 

Cikk első megjelenése: 2022-08-25 10:21

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter