2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Lezárt P+ turistaút Pénzesgyőrben

A Zircinfo blog március 20-án megjelent cikke
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A blog felhívja a természetjárók figyelmét, hogy a Magas-Bakony egyik kedvelt turistaútja, a Pénzesgyőrből a Ráktanya-Augusztintanya(-Hajag) felé felvezető piros kereszt (P+) turistaút kerteskői, kb. 2 km-es szakasza nem járható. Illetve járható, csakhogy kerítéssel le van zárva, és sem kapu, sem létrás átjáró nincs rajta.

A terület az openstreetmap.hu térképén. A bordó színnel jelölt köröknél zárja el kerítés a P+ turistautat.
 
Az eddigi információk alapján (szerk.: március 20.) a terület tulajdonosai előzetes egyeztetések és bejelentés nélkül kerítették körbe a Kerteskő körüli hatalmas, 400 hektáros területet. Nem csak a jelzett turistautat zárták el, hanem a területen átvezető összes erdei utat is, és ezeken sem létesítettek kapukat.

Azért fontos ezt az információt minél szélesebb körben terjeszteni, mert a P+ lezárt szakaszának ma nincs értelmes alternatívája. A Pénzesgyőrből indulók még megtehetik, hogy visszafordulnak a faluba és lemondanak a túráról, azonban a Ráktanya felől jövők vagy visszafordulnak a hegyre, vagy átmásznak a drótkerítésen (ami itt még nem villamosított, viszont Pénzesgyőrnél, ahol ki tudnának mászni a kerítésen kívülre, már igen (nem beszélve arról, hogy magánterületet sértenek). Megtehetik még, hogy elindulnak a kerítés mentén, bokatörő, járatlan terepen, és hatalmasat kerülve esnek be Pénzesgyőrbe.


A MapSource (OMP Hungary 3D) térképén is bordó körök jelölik a P+ turistaút kerítéssel elzárt pontjait (itt az útvonal betűjelzése az angol jelölések miatt R(ed)+). A kék színű vonal a nem villamosított, a piros a villamosított kerítésszakaszt jelöli a március 15-i állapotnak megfelelően. Aki Ráktanya felől jön, és mégis kerülni akar, akkor délkelet felé induljon el a kerítés mentén - itt azonban van egy szakasz, ahol a kerítés összeér a telekszomszéd kerítésével, ez utóbbin átmászva lehet továbbhaladni.

Az utóbbi években az ország egész területén egyre többször tapasztalja a túrázó, hogy a jelzett turistautakat kerítés zárja el. Azt nem lehet kifogásolni, ha valaki a magánterületét kerítéssel zárja el, azt azonban igen, ha ez az adott turistaút fenntartásáért felelős szervezettel történt előzetes egyeztetés nélkül épül. Így esély sincs arra, hogy kompromisszumos megoldások szülessenek, és az esetleges változásokat, korlátozásokat időben kihirdessék és a térképeken átvezessék. Manapság, amikor országos jelentőségű ügyekben egy hét alatt születnek magasabb rendű jogszabályok, igazán születhetne erről is egy kormányrendelet.

Arra is felhívjuk a túrázók figyelmét, hogy a zöld sáv jelzés a kerteskői bekötőúttól a kerteskői szurdok felé haladva egy kb. 600 m-es szakaszon igen kalandos, mert ugyanez az ingatlantulajdonos itt is villanypásztort telepített gyakorlatilag a Gerence medrének szélén. Csak egy keskeny, egy nyomon járható ösvényen tudunk haladni. Itt nincsenek jelzések, de más út sincs.

Kérjük azokat a természetjárókat, akik útjaik során hasonló helyzeteket tapasztalnak, írják meg tapasztalataikat a legközelebbi természetjáró, környezetvédelmi egyesületnek, vagy a megyei természetbarát szövetségnek (vmtsz kukac citromail.hu).

Koós Gábor
Cikk első megjelenése: 2017-03-23 18:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter