2021. április 21., szerda - Konrád
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Levédték a Felsőrákosi-réteket

Új természetvédelmi terület született
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez.  Az új védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt lápi élőhelyeket, közöttük lápréteket és égerligeteket foglal magába, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont.

A Fővárosi Közgyűlés 1999 óta most először élt ezzel a jogkörével és nyilvánított védetté egy teljesen új területet. Az új védett terület őrzését az önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja majd el - írta a GreenProfit.

A tájat gyerekkora óta ismeri Exner Tamás erdőmérnök-ökológus, aki a területről írta 1994-ben diplomadolgozatát.  Mint írja: Kőbányán, Budapest mértani középpontjától mindössze 5 km-re található, de növény- és állatvilága csodálatos szépségében maradt meg. Ennek ellenére Kovács Margit óta kevesen vizsgálódtak arrafelé. 2004-ben, WWF-es koromban tettem egy sikertelen védetté nyilvánítási javaslatot. Később a Duna-Ipoly Nemzeti Park tüzetesen felmérte a réteket, a lápos területeket ex-lege listára vette. Ekkor egy ürgeállomány, sőt egy kis forrásláp is előkerült.

Sajnos a legfajgazdagabb kiszáradó láprétek kimaradtak a védelemből és szomorú volt látni az ott végbemenő feltöltést, amelyet a ritkább lokális fajok kipusztulása követett, majd a kábelégetéseket, szemétlerakásokat. Utóbbiakat az önkormányzat segítségével próbáltuk csökkenteni, de az egyéb funkció nélküli földutak lezárása híján újratermelődtek. Már régen elköltöztem a környékről és biztos voltam benne, hogy ezt a történelmi szempontból is egyedülálló zöld folyosót hamar elnyeli a város.

Köszönet ezért mindenkinek, döntéshozóknak és civileknek akik aktívan részt vettek a védetté nyilvánításban! A nagyobb feladat, a megóvás még csak ezután következik és ez jórészt a természetkedvelők, de főleg az ott lakók, vagy oda rendszeresen kijárók felelőssége lesz.

Forrás: Greenfo.
Cikk első megjelenése: 2014-01-15 19:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter