2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Leköszönő és új tagszervezeti elnökök

3. Heves Megyei Természetbarát Szövetség
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Csávás István több mint három évtized után adta át Somogyi Imrének a Heves Megyei Természetbarát Szövetség elnöki feladatait. A leköszönő elnök múltidézése, és az új vezető jövőbe tekintése következik.


Csávás István, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke 

-1934-ben Kunhegyesen, úgynevezett paraszt polgári családban születtem. Az elemi iskolát ugyanitt végeztem, a továbbtanulás azonban nem volt zökkenőmentes a származásom miatt, mivel osztályidegennek minősülő leszármazott voltam. Az édesapám ezért a helyi református lelkész segítségét kérte, aki a Debreceni Református Kollégiumba küldött felvételizni. A sikeres vizsgák ellenére is csak magántanulóként kerülhettem be a gimnáziumba, de az első félév után szerencsére ez megváltozott és ugyanolyan nappali tagozatos diák lettem, mint a többiek. Gyakorlatilag ekkor kezdődött a természetjárással a kapcsolatom, ugyanis az osztálytársaimmal sokat kirándultunk. A jeles érettségit követően Tiszafüreden helyezkedtem el az Észak-magyarországi Áramszolgáltató kirendeltségénél, mert gyerekkori vágyam volt a villamos iparban dolgozni. A munka miatt nagyon sok egri kollégával megismerkedtem, aminek azért volt jelentősége, mert szakszervezeti támogatással sok természetjáró szakosztály működött a megyeszékhelyen, és az új ismeretségek elhozták az életembe a szervezett természetjárást. Néhány hónappal később bevonultam katonának, mégpedig rádiótávírász voltam Miskolcon, aztán Lillafüreden. Ez az időszak megint csak közelebb vitt a természethez, hiszen a szabadnapjainkon a Bükk erdeit jártuk egészen 1956-ig, a leszerelésig. A későbbi években villanyszerelőként dolgoztam és aktív tagja lettem nemcsak résztvevőként, hanem szervezőként is az Országos Villamosipari Találkozóknak.

A Heves Megyei Természetbarát Szövetségnek sokat segítettem például a nyilvántartások vezetésében vagy a rendezvények szervezésében. Dr. Mihály János elnök betegsége miatt lemondott, ezért 1989-ben átvettem tőle a vezetést.  Nagyon intenzív évtizedek következtek, rengeteg természetjáró programot szerveztünk, építettük a külföldi és a belföldi kapcsolatainkat. A szakmai munkák közül kiemelném az úttörő vándortáborokat: gyakorlatilag az elejétől a végéig nekem kellett megtervezni az útvonalat, az állomásokat, és felkészíteni a táborvezetőket a túravezetés minden tudnivalójára. Bármilyen sok munkával jártak ezek az évtizedek, én mindig jól éreztem magam és szerettem a rám bízott feladatokat. Jó emberekkel voltam körbevéve.


Manapság a három unokám és a hét dédunokám gondoskodik arról, hogy ne teljenek üresen a napjaim, és a családi elfoglaltságok mellett betartom azt az előírást, hogy naponta 13 000 lépést kell tenni az egészségünk megőrzése érdekében.


Somogyi Imre, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség új elnöke
- A Heves Megyei Természetbarát Szövetség jövőképéről csak úgy lehet beszélni, mint egy hosszú folyamatról, amelynek kiinduló pontja a szövetségünk jelenlegi állapota.

Úgy látom, hogy a tagszervezeteink és a szövetség között egy generációs szakadék keletkezett, melynek orvoslása elsődleges feladat. Túramozgalmaink nagyobb részét a természetjárók már teljesítették, az érdeklődés ezek iránt csökkent. A minősítések nem kellő odafigyelés miatt érdektelenségben fulladoznak. A tagszervezetek létszáma nagyon szépen gyarapodik, vannak nagyon jól működő, kiváló programokkal, sok embert megmozgató egyesületek és vannak, akiknek elkelne a segítség. Ebből az állapotból kiindulva, messzemenőkig tiszteletben tartva a tagegyesületeink önállóságát, egy megyei összefogás reményével kívánjuk megújítani és szolgálni Heves megye természetjárását.


Mit értek ez alatt? Ami nem megy, azt nem erőltetjük, még akkor sem, ha az hagyomány. A túramozgalmaink, versenyeink közül, ami jól működik, megújítjuk. Tagszervezeteink összetételében, korosztály különbségek vannak, így az igényeik is különbözőek. Ez így természetes, de céljaik közösek. Ezért meg kell találnunk azt a közös nevezőt, amely mentén minden korosztálynak tudunk igényének megfelelően segíteni, közösségét építeni.


Heves megye természeti adottságai miatt az ország egyik legnépszerűbb természetjáró desztinációja. Ehhez méltó infrastruktúrára van szükség, aminek a megteremtésében több szervezetre is számíthatunk. Szövetségünk számára elengedhetetlen, hogy e szervezetekkel jól együttműködjünk, kölcsönös kapcsolatot tartsunk, gondolok itt az MTSZ, Egererdő Zrt, Bükki Nemzeti Park, és az önkormányzatokra. Ebből a feladatból természetesen ki kell, hogy vegyék a részüket a tagszervezetek is. Feladat számukra a túravezető képzés, továbbképzés, jelzésfestő vezető képzés. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az a tagszervezeteknek és a szövetségnek a stabil működéshez jól képzett vezetőkre, tisztségviselőkre, azok utánpótlására is szükség van. Erre is szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.


Bízom benne, hogy ez a választási ciklus nem csak lehetőséget nyújt az új elnökség számára, hanem a mandátum végén a megvalósítás tényét nyugtázhatjuk.A sorozat eddig megjelent részei itt elérhetők:

 1. Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
 2. Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség

MTSZ Országos Központ

fotó: Somogyi Imre, MTSZ
(borítókép:illusztráció, Kalapat-tető MTSZ/Farkas Péter)
Cikk első megjelenése: 2021-10-28 11:22
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter