2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Látogatási tilalom a Tihanyi kilátóban

A Bakonyerdő Zrt. figyelemfelhívása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A helyi civilek nem tetszése miatt a 2016. szeptember 16-ra tervezett időpont helyett végül november 2-án került átadásra a Tihanyi-félszigeten az Őrtorony kilátó. Az Apáti-hegy tetején emelkedő 15 méter magas építményről, pazar körpanoráma nyílik, amely emiatt hamar népszerű lett a Tihanyt felkeresők körében. Ám a helyiek nem nyugszanak a Sajkodon megnövekedett gépkocsiforgalom miatt, ezért kifogást nyújtottak be a jogerős építési engedéllyel szemben. A Bakonyerdő Zrt. a látogatási tilalomra való felhívás után egy közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban. A korábban már tervbe vett új parkoló mielőbbi megépülése remélhetőleg csillapítja majd a településen uralkodó kedélyeket.

Kedves Látogatóink!

A Bakonyerdő Zrt. felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy a tihanyi Őrtorony kilátó használatbavételi engedélyezési eljárása jelenleg folyamatban van.

Egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kilátó látogatása SZIGORÚAN TILOS!

Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!

Bakonyerdő Zrt.
2017. március 14.


KÖZLEMÉNY a tihanyi kilátóval kapcsolatban
A Bakonyerdő Zrt. a tihanyi Őrtorony kilátó helyzetével kapcsolatban az alábbi közleményt adja ki:
 
A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben, építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen az Őrtorony kilátót.
A kilátó építése civil kezdeményezésként merült fel, legutóbb a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület részéről, melyet Tihany Község Önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. karolt fel.

A kilátó építési helyének kiválasztása és kialakítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen történt. Külön hangsúlyozzuk, hogy az építkezés jogerős építési engedély birtokában kezdődött meg.
A kilátó a tervek szerint megépült, biztonságos, a legmodernebb elvárásoknak megfelelő, az építménnyel kapcsolatban semmilyen műszaki probléma nem merült fel.

A jogerős építési engedély ellen nyújtott be kifogást egy helyi civil szervezet (Sajkodért Egyesület), melynek kapcsán az építésügyi hatóság új engedélyeztetési eljárást rendelt el. Ennek okán az újraindított eljárás befejezéséig, vagy az ideiglenes használatba vételi engedély megszerzéséig a kilátó nem látogatható. A kilátó az új jogerős engedélyek birtokában ismét látogatható lesz. A Bakonyerdő Zrt. minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget megragad, hogy a balatoni tájban gyönyörködni kívánó kirándulók minél hamarabb újra birtokba vehessék ezt a közjóléti építményt is.

Bakonyerdő Zrt.

A Vehir.hu kapcsolódó cikke az alábbiakban olvasható.

A tihanyi kilátó

Hírportálunk kérdéseire Tósoki Imre polgármester válaszolt. Az egész napos bejárásunk során egyetlenegy tihanyi állandó lakossal sem találkoztunk, aki ellenezné a kilátót, inkább sajnálkoztak, hogy ideiglenesen nem látogatható.

 
Tósoki Imre

- Valóban, nem csak a településünkre érkező vendégek, hanem a helyi lakosok is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt. Tihany egy turizmusból élő település, ahol szükség van az újabb attrakciókra. A kilátóhoz érkező vendégek okozta problémákat lehet kezelni, ennek érdekében Önkormányzatunk mindent megtesz – fogalmazott Tósoki Imre polgármester.

A kilátó civil kezdeményezésre, hatalmas összefogással jött létre. Nem furcsa, hogy a november 2-i ünnepélyes átadást követőn, pár hónappal később egy civil szervezet (Sajkodért Egyesület) a jogerős építési engedély ellen nyújtott be kifogást, melynek kapcsán az építésügyi hatóság (balatonfüredi) új engedélyeztetési eljárást rendelt el?

- Nem vagyok jártas a jelenleg hatályos engedélyezési eljárásokban, hiszen már három éve nincs Tihanyban építéshatósági ügyintézés. Én is meglepődve hallottam, hogy egy jogerős építési engedélyt vont vissza a másodfok. Jelenleg annyit tudok elmondani az ügyről, hogy folyik a balatonfüredi hivatalban a megismételt eljárás és a mai napon kiadott a jegyző úr egy Függőhatályú végzést, amely rendelkezik a kilátó fennmaradásáról és annak használatbavételéről. Természetesen ez még nem jogerős az érdekelt felek ezt megfellebbezhetik.

A Bakonyerdő Zrt. közleményében az is olvasható, hogy az újraindított eljárás befejezéséig, vagy az ideiglenes használatba vételi engedély megszerzéséig a kilátó nem látogatható. A kilátó az új jogerős engedélyek birtokában ismét látogatható lesz. A Bakonyerdő Zrt. minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget megragad, hogy a balatoni tájban gyönyörködni kívánó kirándulók minél hamarabb újra birtokba vehessék ezt a közjóléti építményt is.

A jelen esetben mit tehet az önkormányzat, hogyan fogadták a helybéliek a jelenlegi fura állapotot?

- Az önkormányzat, amit tud, azt megteszi az ügy érdekében. Heteken belül kialakítjuk a Tihany központjába bevezető út illetve a 71-es főút kereszteződésében az új, ingyenes, 50-60 férőhelyes murvás megállóhelyet. A Levendula Látogatóközponttól is kitáblázzuk a kilátó megközelíthetőségét, a 71-es főúton pedig tájékoztató táblákat helyezünk el, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne Sajkod felől közelítsék meg az Őrtorony kilátót a településre érkező vendégek. A Romkápolna és a Kárász utcák elejére mindkét irányból behajtani tilos táblát helyezünk ki. Ide csak a sajkodi háztulajdonosok hajthatnak be, akiknek ingatlanonként kettő darab behajtási engedélyt biztosítunk. Egyeztettünk a füredi rendőrkapitánysággal, fokozott ellenőrzést végeznek majd az érintett területen. Nagyon reméljük, hogy minél előbb újra látogatható lesz a népszerű kilátó.

Készül az új murvás parkoló a 71. számú főút mellett.
Új táblák is kihelyezésre kerülnek, az Apáti templomromtól gyalogosan mindössze 1,25 kilométer a kilátó, kényelmes sétával 25 perc alatt teljesíthető.

Tósoki Imre polgármester elmondta azt is, hogy a tavalyi év végén átadott kilátó a település állandó lakosainak körében közel száz százalékos az idegenforgalmi látványosság elfogadottsága. Egy teljes napot töltöttünk a félszigeten, de egyetlenegy olyan állandó lakossal sem találkoztunk, aki ellenezné a kilátót.

Helyiek véleménye

Bodó László a Paprikaház tulajdonosa (szinte nincs olyan hazai vagy külföldi turista, aki ne fotózkodna a látványosan kidekorált ház előtt) szó szerint azt mondta: „Ne egy nyaralós senki mondja meg nekünk, hogy mit építsünk és mit ne. Azt majd mi döntjük el. Azt is tudomásul kell venni, hogy Tihany az idegenforgalomból él.” Az meg végképp nem igaz, hogy a természetjárók szemetelnek – kapcsolódott a beszélgetésbe Lukács Ferenc "keszeg". Jómagam is többször végigsétáltam a Belső-tótól a kilátóig, de sosem láttam eldobott hulladékot.

Horváthné Balázs Viktória az Oázis étterem tulajdonosa elmondta, hogy vállalkozóként és helyi lakosként eddig csak pozitívan tud nyilatkozni a kilátóról, mert januárban és februárban is voltak szobafoglalások, természetjárók az új kilátó miatt érkeztek Tihanyba s foglaltak szállást. A helyiek többsége mára már egész évben gondolkodnak, akik a turizmusból élnek – fogalmazott. Arra is gondolni kell, hogy akik a félszigetre érkeznek, Tihany jó hírnevét viszik a világba, ezért is érthetetlen a „pokoli torony” elnevezés, ezt soha senki nem hallotta a félszigeten. Inkább annak kellene örülni, hogy aktív a turizmus.

Megjelent 2017.03.31-én a vehir.hu oldalán.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:


Átadták az Őrtorony kilátót Tihanyban.


Kilátó épül a Tihanyi-félszigeten.
Cikk első megjelenése: 2017-03-15 15:57
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter