2020. szeptember 18., péntek - Diána
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Láss, Alkoss, Gyarapíts!

Akció a hüllőkért
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Lokomotív Turista Egyesület és a Varangy Akciócsoport Egyesület akciót hirdet a védett és veszélyeztetett kétéltűek és hüllők megismerésére, védelmére. Ezek a sokak szemében népszerűtlen állatok fokozott veszélyben vannak, aminek jelentős részben az emberi tevékenység az oka. Segíteni viszont csak úgy tudunk, ha az elterjedésükről többet tudunk, ehhez járul hozzá ez a program.
Kérjük a természetet járó barátainkat, vegyék észre ezeket az állatokat, és a róluk készített képeket küldjék be Tóth Mihálynak a toth.mihaly@science.unideb.hu címre a kép szerzőjének és az állat lelőhelyének pontos megjelölésével. Az állatok meghatározását a Varangy Akciócsoport Egyesület szakértői végzik. A képeket nemcsak Magyarországról várjuk, hanem az egész Kárpát-medencéből. Amennyiben analóg technikával készített képet küldenek be, akkor az időpontot is kérjük megadni.
A teljes adatsor ennek megfelelően például:
Faj: vízisikló Lelőhely: Békás-tó, Debreceni Nagyerdő Település: Debrecen Dátum: 2010. október 1. Szerző: Tóth Mihály

A legértékesebb 3-5 kép 2011. júniusától a hónap fotója díjban részesül és felkerül a www.varangy.hu honlap galériájára.
A program Picasa webalbumában (), további kiemelkedően értékes képeket jelenítünk meg. Az év legjobb fotóját a honlapra feltöltött képek közül közönségszavazással választjuk ki. A legnépszerűbb képek szerzőjét tárgyjutalomban is részesítjük, csakúgy, mint a legtöbb képet beküldő (egy fajról ugyanazon helyszínen készült képek egynek számítanak), a legtöbb helyszínről adatot szolgáltató és a legtöbb fajt megörökítő résztvevőt. Egy személy természetesen több alkalommal is küldhet fotókat.https://picasaweb.google.com/115837198053080369515/LassAlkossGyarapits
Valamennyi résztvevő hozzájárul hazánk természeti állapotának felméréséhez, jobbá tételéhez, a legjobb képek készítői díjazásban részesülnek. A pályázaton való részvétel annak elfogadását jelenti, hogy a rendező egyesületek a képeket - a szerzői jogok tiszteletben tartásával, a készítő nevének feltüntetésével – írott és elektronikus kiadványaikban felhasználhatják.
A kétéltűek és hüllők hazai elterjedéséről Puky Miklós - Schád Péter - Szövényi Gergely: Magyarország herpetológiai atlasza című könyvben olvashatnak részletesen.
Nemcsak tökéletes képeket várunk, a zöld gyík egy ilyen képen is jól felismerhető!
2011-ben a legnépszerűbb fajok a kecskebéka és a zöld gyík voltak. A Kárpát-medence öt országából annyi nagyszerű képet kaptunk, hogy az év végén egy elektronikus naptárt is készítettünk, ami ingyenesen letölthető a http://www.varangy.hu/content/megjelent-a-joevo-evi-naptarunk lapról.
Kérjük, részvételükkel 2012-ben is támogassák akciónkat.
 
Tóth Mihály                             Ispánovity Márton                                 dr. Puky Miklós
programkoordinátor                            elnök                                                   elnök
                                   Lokomotív Turista Egyesület                Varangy Akciócsoport Egyesület
Cikk első megjelenése: 2012-05-21 13:24

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 922 regisztrált felhasználó
 • 2 333 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 35 esemény
 • 2 825 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 209 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter