2022. július 06., szerda - Csaba
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Közösségi összefogással erdeink tisztábbá tételéért

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az elmúlt napokban a sajtó egy része foglalkozott a hírrel, amely szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. meg kívánja szüntetni az általa kezelt erdőterületeken található hulladékgyűjtőket. A hír forrása egy, a Parkerdő által a területén működő önkormányzatoknak küldött, szokásos tájékoztató levél, amelyben beszámolunk arról, hogy egy átfogó erdő-környezetvédelmi program előkészítésén dolgozunk, s ennek részeként megvizsgáljuk a kihelyezett hulladékgyűjtők ritkításának, egyes helyeken pedig megszüntetésének lehetőségeit.

Tervezett környezetvédelmi programunk célja az erdei hulladék okozta természetkárosítás megelőzése közösségi összefogással. Terveink tehát arra irányulnak, hogy a jelenleginél tudatosabb közösségi magatartás, a szemétmentesebb erdők kevesebb hulladéktárolót indokoljanak, a közösen tisztábbá tett erdők pedig egészségesebbek legyenek, sokkal több értéket és örömet nyújtsanak a teljes társadalomnak. Idén egy önkormányzattal közösen egy kisebb, városi erdőterületen pilot projekt keretében vizsgáljuk meg a gyakorlatban a minél szélesebb körű természetvédelmi összefogás működőképességét, ennek tapasztalatait összegezve határozzuk meg a környezetvédelmi program kiterjesztésének irányait.


Plisi Parkerdő Zrt.

"Napi problémát okoz az erdészetnek az erdei letelepedők, pihenőhelyek mellett kialakított hulladékgyűjtők fenntartása. Jogos az erdészet felvetése, amikor azt kérdezik: miért tegyük egy kukába a szemetet az erdő közepén? Az erdőben kirándulók ugyanis az útra hozott – főként – ételek és italok maradványait, csomagolóanyagait ugyanúgy el tudják vinni magukkal az erdőből haza, mint ahogyan behozták őket a hátizsákokban.

A szemétgyűjtők rendszeres ürítése jelentős anyagi ráfordítással jár, nem beszélve a nagy terület számos kukáját körbejáró szállítójárművek üzemanyagfogyasztásáról, ami eleve ellentétes a környezetbarát erdőfenntartással. Ha a hulladék nem maradna az erdőben, másra felhasználható pénzt és energiát lehetne megspórolni.
"

A Parkerdő tájékoztató levelében vázoltakat az érintett önkormányzatok közül a főváros II. kerülete publikálta a honlapján, valamint az Erdeiprogramok.hu és a Várkapu.info is lehozta, kiegészítve azzal, hogy más erdészetek is tervezik a környezetbarát program elindítását.
A II. kerületi Önkormányzat által megjelentetett cikket néhány sajtóorgánum is felkapta (ki pozitív, ki negatív hozzáállással), így többek között a hvg.hu, az Index.hu, az alfahír.hu, a 24.hu(1), 24.hu(2), az NLCAFÉ.hu, a hiros.hu valamint a propeller.hu is foglalkozott vele.
Cikk első megjelenése: 2017-03-12 15:13
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter