2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Közműalagút látogatás

Száraz lábbal a Duna alatt – Legyél részese egy különleges élménynek!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 2017-ben ismét megnyitja a Nagymaros és Visegrád közötti közműalagutat az Érdeklődők számára. Aki elég elszánt, április 22-én és 23-án végigsétálhat az 550 méter hosszú, alig 3 méter széles beton alagúton a Duna medrében, 16 méter magas vízoszloppal a feje felett a Visegrádot és Nagymarost összekötő közműalagútban.

A Magyarországon kuriózumnak számító alagútban Visegrádon megtekintheti az alagút és a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlatot, a nagymarosi oldalon pedig egy rendhagyó tanösvényen megismerkedhet a helyi élőkultúrával és állatvilággal.


 
A körgáton épülő közműalagút a nagymarosi oldalról
(Dunai Szigetek blog)

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy Társaságunk idén tavasszal is megnyitja a Nagymaros–Visegrád közötti közműalagutat az Érdeklődők számára, melynek időpontja 2017. április 22-23-án lesz.

Fontos változás a korábbi gyakorlattal szemben, hogy a programon való részvétel nem ingyenes, összege egységesen 1000 Ft/fő
!

A jelentkezéseket az eseményen való részvételre 2017. április 5-től 2017. április 12-ig tudjuk fogadni.
A megadott időpont előtt és után beérkező jelentkezéseket nem vesszük figyelembe.

Kérjük a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a jelentkezés során lehetőleg több alternatívát szíveskedjenek megadni a programon való részvétel időpontjára vonatkozóan, mert ezzel nagymértékben megkönnyítik a munkánkat.

A jelentkezés részletes feltételeit az alábbiakban foglaljuk össze:

A közműalagút látogatás időpontja, csoportok indulása

2017. április 22. (szombat)

Visegrádról induló csoportok 9:00 10:00 15:00
Nagymarosról induló csoportok 11:30 12:30 13:30


2017. április 23. (vasárnap)

Visegrádról induló csoportok 9:00 10:00 15:00
Nagymarosról induló csoportok 11:30 12:30 13:30


A jelentkezéseket kizárólag elektronikus formában, 2017. április 5-én 8:00 órától 2017. április 12-én 24:00 óráig tudjuk fogadni az alagut (kukac) dmrvzrt.hu e-mail címen. A létesítmény műszaki adottsága, valamint balesetvédelmi okok miatt a programban részt vevők száma limitált, ezért kizárólag a jelentkezés sorrendje alapján tudjuk látogatóink igényeit teljesíteni!

Belépők vásárlása

A belépőjegyek árát, az általunk visszaküldött megerősítő e-mail alapján az alábbi számlaszámra kell utalni (a közleményben feltüntetve a regisztrált látogató nevét és a látogatók létszámát) legkésőbb a látogatást megelőző három nappal, a befizetési bizonylatot és az e-mail-t kérjük hozzák magukkal, mert csak azok bemutatásával tudnak részt venni a programon. A Közműalagútnál jegypénztár nem működik, így a helyszínen jegyvásárlásra nincs mód.

Számlaszám: 10200919-32810712-00000000


Tekintettel arra, hogy a közműalagút a nyílt napokon is folyamatosan üzemelő létesítmény, a helyszínen jelen lévő kollégáinknak kötelessége a balesetvédelmi szempontok figyelembe vétele, ezért abban az esetben, ha a regisztrált látogató aktuális egészségi állapota szemmel láthatóan nem teszi lehetővé a közműalagúton való biztonságos átkelést, úgy az átkelés a korábbi regisztráció ellenére sem lesz engedélyezett.


A nyílt napon minden látogató – a helyszínen elhangzó balesetvédelmi figyelmeztetéseket és előírásokat betartva –, saját felelősségére vehet részt.

Felhívjuk minden jelentkező szíves figyelmét, hogy jelentkezéséről megerősítést/elutasítást tartalmazó szöveges e-mail üzenetet fogunk küldeni, amely tartalmát kérjük, szíveskedjenek tudomásul venni! A szöveges e-mail üzeneteket csak a jelentkezések lezárta után, 2017. április 12-ét követően fogjuk megküldeni a jelentkezők részére. Csak ezt követően kérjük a belépők árainak utalását.Elérhetőségünk Nagymarosnál

KERÉKPÁROSOKNAK: A kerékpárúton haladva, elhagyva Nagymarost, meglátja a kerékpárút szélére kihelyezett DMRV Zrt. feliratú zászlót. Ott forduljon balra.


AUTÓVAL ÉRKEZŐKNEK: Verőce felől érkezve, haladjon mindaddig, amíg elhagyja a Nagymaros végét jelző táblát, és eléri az út baloldalán, a kerítésen elhelyezett DMRV Zrt. feliratú zászlót. Itt forduljon balra és haladjon végig a zászlókkal jelölt úton, míg eljut az alagút bejáratához.

Zebegény felől érkezve, a Nagymarost jelző táblát megelőzően a kerítésen elhelyezett DMRV Zrt. feliratú zászlónál forduljon jobbra és haladjon végig a zászlókkal jelölt úton, míg eljut az alagút bejáratához.

GPS koordináták: N 47.776641, E 18.952188


Elérhetőségünk Visegrádnál

Szentendre felől érkezve, a révátkelőt követően jobb oldalon focipálya, a Visegrád végét jelző tábla előtt, jobbra aszfaltos út vezet a bejárathoz, DMRV Zrt. feliratú zászlókkal jelezve.

Pilisszentlászló felől érkezőknek, Visegrád felé indulva a Visegrádot jelző tábla után balra fordulva, végig az aszfaltos úton haladva.

GPS koordináták: N 47.773532274, E 18.957958337

Az időjárásra való tekintettel ajánlott a réteges öltözködés, és az alagút járófelületének kialakítása miatt a lapos talpú cipő viselete.

Babakocsit és kerékpárt – baleseti okokból – az alagút területére bevinni tilos!

Kutyát és egyéb háziállatot – közegészségügyi okokból – az alagút területére bevinni tilos!

A jelentkezésével hozzájárul, hogy a DMRV Zrt. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerint a személyes adatait – kizárólag a jelentkezése nyilvántartásba vétele céljából – kezelje.

DMRV Zrt.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. egész évben számos olyan edukatív programot szervez kicsiknek és nagyoknak, amelynek célja a fogyasztói figyelem felhívása a tiszta vízkincs értékességére, megóvására és a védelmére. Mára már hagyománnyá vált, hogy évente két alkalommal is megnyitják az érdeklődök előtt a Visegrád-Nagymaros közötti közműalagutat. A hétköznapokban műszaki létesítményként üzemelő alagutat kizárólag csak ezen a tavaszi és őszi rendezvényen látogathatja a nagyközönség. Évközben máskor erre nincs alkalom.

A műszaki létesítményt akkor hozták létre, amikor a Bős-Nagymarosi erőmű építési munkálatai miatt a Dunát elterelték, és a meder szárazon állt. A közműalagút ma pontosan ott fut, ahová egykor a nagymarosi duzzasztómű nyomvonalát tervezték. Az 1696. folyamkilométernél nyíló lejáratot kék fedőlapok is jelzik.

A Közműalagútban Nagymaros felől Visegrád irányába hoznak át ivóvizet. Dömös, Pilismarót és Visegrád térségéből pedig a szennyvizet vezetik át a nagymarosi oldalra, amely onnan a váci szennyvíztisztító telepre kerül tisztításra.

A szervezők számos érdekességgel igyekeztek színesíteni a 16 méter magas vízoszlop alatti izgalmas látogatását. A visegrádi oldalon az alagút és a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlatot tekinthettek meg az érdeklődök, míg a nagymarosi oldalon egy, a helyi élőkultúrát és állatvilágot bemutató rendhagyó tanösvényt láthattak a látogatáson résztvevők.

A Magyarországon egyedülálló, mintegy fél kilométer hosszú, és alig 3 méter széles víz alatti alagutat a DMRV Zrt. 2011. óta nyitja meg az előzetesen regisztrált érdeklődő csoportoknak. A látogatás a visegrádi és a nagymarosi oldalról is 25 fős csoportokban indult szakember vezetésével.

A DMRV Zrt. 2016. október 14-15-én rendezett ingyenes közműalagút látogatása.
A Víz Világnapjához kötődő tavaszi közműalagút látogatás 2016. április 1-2-án.
Közműalagút látogatás 2015. október 16-17-én.
Közműalagút látogatás 2015. április 10-11-én.
Közműalagút látogatás 2014. október 17-18-án.
A Víz Világnapja alkalmából tartott közműalagút látogatás 2014. március 21- 22-én.
Közműalagút látogatás 2013. utolsó hétvégéjén.
 


Kapcsolódó cikkünk:
A Duna alatt mehetnek át az OKT vándorai április 22-23-án.

Cikk első megjelenése: 2017-04-07 12:01
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter