2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Közgyűlés és vezetői értekezlet Csillebércen

Hogyan tovább MTSz vitafórum
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2011. május 7-8-án megtartotta Szövetségi Közgyűlését és két napos vezetői találkozóját, azaz elnök-főtitkári értekezletét a Magyar Természetbarát Szövetség.

 
Szombat délelőtt a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ tükörtermében gyülekeztek a közgyűlésre érkező küldöttek és - az elnökség korábbi döntésének megfelelően – a nem küldött, de tanácskozási joggal felruházott szövetségi vezetők.  

 
 
A megjelenteket Szabó Imre elnök úr köszöntötte, aki röviden összefoglalta az elmúlt esztendő legjelentősebb eseményeit, az Ügyvezető Elnökség 2010. évi tevékenységét és szólt az MTSz előtt álló feladatokról is.
 
Ezt követően Duró Imre igazgató egészítette ki a közhasznúsági jelentés beszámolóját, amelynek során külön kiemelte a tavalyi év legnagyobb eredményeit: a sikeres pályázati munkát, a székház bérbeadását és az új székház kialakítását. Beszélt a 2011. év költségvetéséről is, amellyel kapcsolatosan elmondta, hogy az Ügyvezetés negyedévente felülvizsgálja a gazdálkodást, és ha szükségesnek látja költségvetés-módosítást kezdeményez.
 
Biácsi Tamásné, a Számvizsgáló Bizottság helyettes vezetőjének, beszámolóját követően a Közgyűlés elfogadta a 2010. évi közhasznú egyszerűsített éves beszámolót, a közhasznúsági jelentést és a 2011. évi költségvetést.
 
Ezt követően a Közgyűlés alapszabály-módosítást hajtott végre, amelynek eredményeként újra az MTSz kiemelt feladata lett az érdekvédelmi munka.
 
Az ebéd után, 14 órától vezetői találkozóval, azaz a hagyományos elnök-főtitkári értekezlettel folytatódott a munka. Az első tömbben dr. Kovács Mátyás elnökhelyettes „Erdők éve” című előadását, majd Somodi Máriának a Magyar Közlekedési Klub titkárának és Szentgyörgyi Tamás szakértőnek a Természetbarát termékcsomagról szóló tájékoztatóját hallgatták meg a szövetség vezetői.

 
 
Ezt követően Vidovenyecz Zsolt mtsz.org és ifj. Farkas György Túravezető képzés reformja című előadása következett. Mindkét bemutató izgalmas kérdéseket feszegetett, a szövetség működésének mindennapjairól és jövőjének alapvető irányairól szólt. A közgyűlésen levetített bemutatók megtekinthetők a honlapon is, IDE KATTINTVA.
 
A szünetet megelőzően Duró Imre igazgató és Pálmai Vencel szakági titkár beszélt az Év vidéke programról, valamint a Gyalogtúrázók Országos Találkozója (GYOT) és a jubileumi Országos Kéktúra vándorlás (OKT50) előkészületeiről.
 
A kávészünet után, a Hogyan tovább MTSz? című összefoglalót követően indult vitában koncepcionális kérdéseket érintő és jó gyakorlatok bemutató hozzászólások egyaránt előfordultak.
 

 
Így szó esett új túramozgalmakról és kiadványokról, a túravezető- és a pedagógusképzésről, a természetjáró programokról és az új finanszírozási rendszerről, a honlapról és a kommunikációról általában, az iskolákkal, ezen belül is a sportiskolákkal, az ökoiskolákkal és a főiskolákkal való kapcsolattartásról. Többen beszéltek a szövetség természetvédelmi munkájának jövőjéről, a tagsági viszonyról, a tanévhez kötött ifjúsági tagdíjról és a szervezet átalakítás általános kérdéseiről, a szövetség szolgáltatási és árképzési rendszeréről. A hivatalos program, a vacsorát követően még fél tízig folytatódott, de a spontán szerveződött csoportokban még sokan éjfélig vitatkoztak.
 
Másnap a területei szervezeteké és a szakágaké volt a fő szerep. Elsősorban arra kerestük a választ, hogy a megváltozott társadalmi-gazdasági viszonyok közepette milyen feltételek között működnek az egyes szervezeteink, és milyen alapteremtési technikákat, módszereket, eszközöket, szolgáltatásokat, „jó gyakorlatokat” használnak.
 
Az ebédig tartó körinterjút Györfi Gyula, az NCA Tanács alelnökének előadása osztotta két részre, amely az NCA és az állami finanszírozás jövőjéről, valamint a társadalmi szervezetek előtt álló utakról szólt. Előadásából sokan kaphattak ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen úton induljanak el szervezeteikkel a fenntarthatóság és a függetlenség irányába.
 
A két napos program arra mindenképpen bizonyíték volt, hogy általános civil szervezeti vezető képzésre nagy szükség van, még akkor is, ha egymástól is sokat tanulhatnak a szervezetek vezetői.
 
 
Budapest, 2011. május 13.


Cikk első megjelenése: 2011-05-13 14:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter