2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Közel 900 millió forint közjóléti fejlesztésekre

A VERGA Zrt. sajtóközleménye
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Idén több mint 860 millió forintot költ fejlesztésekre az egy évvel ezelőtt indított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjának részeként a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A fejlesztések legfontosabb csoportját az oktatási és turisztikai célú beruházások alkotják, ezért az új kilátók, tanösvények és erdei kirándulóhelyek mellett az év legnagyobb beruházásaként egy veszprémi zöld centrumot hoznak létre, amely keretében erdei tanodát, közösségi teret és erdészeti központot építenek. A 600 millió forintból létrehozandó intézmény a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel várja majd az erdők élővilága és a természet értékei iránt érdeklődő látogatók minden korosztályát.


Porga Gyula, Veszprém MJV polgármestere

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a szigorú költségtakarékosságnak köszönhetően az elmúlt évben is nyereséges volt. 2014 végéig tartó fejlesztési programja során a társaság ennek a nyereségnek jelentős részét - pályázati forrásokkal együtt összesen mintegy 860 millió Ft összeget - áldozza közjóléti célokra, a „Bejárható Magyarország” kormányzati program célkitűzéseivel összhangban.


A VERGA Zrt. működése négy pilléren nyugszik: a szigorú gazdálkodás, a vadászati és erdészeti kultúra megőrzése, a közjólét, valamint a társadalmi felelősségvállalás pillérein. Meggyőződésünk, hogy az erdő flórájának és faunájának megismertetése az egyik legfontosabb lépés, amit természeti értékeink védelme érdekében megtehetünk. Ezért fejlesztési programunkban központi szerepet játszik az oktatási intézmények, erdei iskolák és egyéb ismeretterjesztő céllal indított beruházások megvalósítása” - mondta Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Közjóléti fejlesztések 2014-ben

„A jövő a kezünkben van” közjóléti program változatlan lendülettel folytatódik 2014-ben is, miközben a tavalyihoz képest jelentősen nő a fejlesztésekre szánt pénz összege. Néhány napja, március 12-én adta át a VERGA Zrt. a dudari erdőtömb közepén található, felújított Valler István kutat és forrást. A beruházás részeként az erdőgazdaság megbízásából fedett pihenőhelyeket alakítottak ki, és irányítótáblákat helyeztek el a helyszínen. Szintén néhány napja, március 10-én adták át a Zöld Tanoda Erdei Iskolát, amely egy felújított, polgári lakóházban talált otthonra Várpalota belvárosában. Az épületben 80 millió forintos beruházással egy kiscsoportos, bentlakásos iskolát alakítottak ki, amely 24 tanuló befogadására alkalmas tanteremmel, két 12-fős hálószobával, két nevelői szobával és vizesblokkal kényelmes helyszínt biztosít a természet iránt érdeklődő gyermekek oktatásához.

Márciusban várható a 37,5 millió forintos beruházással létesített Tési kilátó és tanösvény átadása is. A kilátó a Keleti-Bakony egyik legszebb panorámát nyújtó pontjának közelében épült, és a beruházás részeként egy 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény is kapcsolódik majd hozzá. Ugyancsak 37,5 millió forintos fejlesztéssel, áprilisra készül el Márkó, Herend és Hárskút települések közelében a Kis-Bükki kilátó, amelyet szintén erdőismereti tanösvény övez majd. A helyszínen tájékoztató táblákat, erdei bútor garnitúrát, illetve új padokat
A VERGA Zrt. 2014 áprilisára tervezi Iszkaszentgyörgyön az Iszkai kiránduló erdő erdei kirándulóhely átadását, ahol 6 millió forintos beruházással többek között új tűzrakó helyet létesítenek, illetve padokat és erdei bútorokat helyeznek el. Ugyancsak még áprilisban, 1 000 cserjét telepít az erdőgazdaság az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központ arborétumában, közel 5 millió forint értékben.

35 millió forintos beruházás keretében készül el a Lugos-tetőn felépített új kilátó, amelyet a tervek szerint 2014 májusában adnak majd át. A nyári hónapokra, a tervek szerint júniusra várható az Országos Kékkör felújításának befejezése is. Ennek keretében a 81 kilométeres szakaszon 22 kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki, 4 helyszínen 14 db új fedett pihenőt hoznak létre, és egy új gyalogos hidat is építenek a Gaja-patakon, összesen 6 millió forint értékű beruházással.

A kristálytiszta karsztvizű, várpalotai Fenyves-tó környékének átalakítását, és a tó partján minőségi szálláshelyek kialakítását is tartalmazza az a 2014 júliusára megvalósuló, 50 millió forint értékű fejlesztés, amelyet a tó környéki horgászturizmus fellendítésére indított a társaság.

A tervek szerint a Fenyves laktanya tulajdonviszonyainak rendezésétől számított 11 hónapon belül átadják a diákoknak az új erdei tanodát és erdészeti központot Veszprémben, a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel. A beruházás értéke 600 millió forint. A beruházáshoz kapcsolódóan az erdőgazdaság idén júliusig egy kilátót is épít, valamint a tervek szerint a térségben fekvő belterületi erdőben kiránduló erdőt is kialakít majd, ahol tanösvény, bringapálya és futópálya kap helyet.


Jung László, az MFB Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának
ügyvezető igazgatója
 
A VERGA Zrt. 2013-ban megvalósított fejlesztései

„A jövő a kezünkben van” program első, szemmel is látható eredménye a veszprémi Panoráma út 2013 áprilisában befejezett rehabilitációja volt. Ezt követte 2013 májusában a zirci Pintérhegyi Parkerdő berendezéseinek teljes felújítása és a megújult pergola átadása, mintegy 8 millió forint értékben. Ugyancsak májusban, pontosan a turistaszezon kezdetére fejeződött be a Szarvaskúti Tanösvény felújítása, ahol közel 6 millió forintos beruházással többek között megtisztították a helyi halastavat és ekkor zárult le az Ámos-hegyi Tanösvény felújítása is. Itt mintegy 2,5 millió forintból áthelyezték és megújították a tanösvény állomásait, és lecserélték az megkopott, elavult táblákat.

A közjóléti program részeként 2013 júniusában adták át a Déli-Bakony legmagasabb pontján, az 599 méter magas Kab-hegy csúcsán épült Kinizsi Kilátót. A több mint 9 méteres, panorámateraszos, borovi fenyőből készült impozáns építmény 10 millió forintos beruházással jött létre. Néhány héttel később ugyanitt átadták a nagyközönségnek a felújított Kab-hegyi kerékpárutat és erdei tornapályát is. Szintén 2013 nyarához kapcsolódik a Vadalmási réti táborhely átadása: itt összesen 8 millió forintból épült egy 60 négyzetméter alapterületű pergola, továbbá az erdőgazdaság munkatársai új erdei bútorokat helyeztek ki a táborhelyre, tűzrakó helyet alakítottak ki, és létrehoztak egy új futballpályát is. Ezt követte a Tekeres-völgyi kerékpárút 10 millió forintos felújítása, majd a több mint 12 millió forintos beruházással megújított, terméskőből épült, 111 méter hosszú Rovaniemi lépcső átadása. A Várpalota északi oldalán elhelyezkedő Maderspach Viktor kilátót 2013 szeptemberében avatták fel: a 10,6 méter magas építmény a Tési-fennsíkon, 246 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el és gyönyörű kilátást biztosít a környék tájaira.

A VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” közjóléti fejlesztési programjának az egyik legjelentősebb mérföldköve a Bakony Zöld Szíve Központ megnyitása volt tavaly Alsóperén, összesen 200 millió forintos beruházással. A Központban 60 nap alatt felépült egy erdei szabadtéri színpad, 80 nap alatt pedig egy erdei ökumenikus kápolna, amely vadásznapok nyitó eseményei, Szent Hubertus misék és rendezvények helyszíneként is funkcionál. Szintén a beruházás részeként 100 nap alatt készült el az új, 240 négyzetméter alapterületű, tágas látogatóközpont, de megújították a Nádasdy Arborétum sétaútjait és kerítéseit, de bővítették a park növényvilágát is. A parkban felállították a 8 méter magas Magyarság Keresztjét, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi. Ugyanitt létrehozták a Példaképek Emlékparkját, amelyben tizenkét ezüsthársfa egy-egy, Alsóperéhez, a Királyszállási Erdészethez, illetve a Bakonyhoz köthető fontos személyiséget „testesít meg”, akikről tábla vagy kisebb emlékmű ad tájékoztatást.

A Büdöskúti Pihenőhely felújítását, és a több mint 41 millió forintból megvalósított, papodi Vitéz Bertalan Árpád Kilátó októberi ünnepélyes átadását követően 2013 decemberében a VERGA Zrt. közjóléti programja újabb csúcspontjához érkezett, amikor megnyitották a látogatók előtt a felújított és szálláshely-bővítésen átesett ajkai Hubertus Erdészeti Erdei Iskolát.

Forrás: HM Verga Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-03-25 23:24

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter