2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

KontakTúra Bodajkon

Beszélgetős túraélmény a Bakony Természetbarát Egyesülettel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Jövőre ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Bakony Természetbarát Egyesület. A Veszprém vonzáskörzetében tevékenykedő, kiemelkedően aktív természetjáró múlttal és jelennel büszkélkedő civil szervezet elnöksége 2019-ben újult meg Harkai Ferenc elnök és Váradi Beáta alelnök személyében.


Ugyan számukra is nehézséget okoz a tagság fiatalításának kérdése, de ahhoz semmi kétség nem fér, hogy jó példával járnak a fiatal generáció előtt. 14 aktív túravezető tevékenykedik az egyesületben, heti három-négy alkalommal, különböző nehézségű túrák lehetőségét biztosítják az érdeklődőknek, a gyaloglás mellett kerékpároznak is, éves szinten többnapos, szervezett programok keretében ismerkednek Magyarországgal, folyamatosan járják az Országos Kékkört, hogy az idén 25. alkalommal megszervezetett IVV teljesítménytúrájukról és a 25 nap alatt közel 65 kilométernyi felújított bakonyi turistautakról már ne is beszéljünk.A Bakony Természetbarát Egyesület elnöke, Harkai Ferenc és alelnöke, Váradi Beáta
(fotó: MTSZ)Egy bánatosnak induló, ám később annál verőfényesebben napsütésbe hajló őszi napon ellátogattunk KontakTúra sorozatunkkal az egyesület bodajki körtúrájára, ami az 2020. évi Európai Sporthét programjai között is megtalálható volt. Feri és Bea nemcsak az egyesületben végzett munkájukról, hanem magukról is meséltek egy kicsit. 


Harkai Ferenc, az egyesület elnöke

Jásszentlászlón, a Kiskunsági Nemzeti Park szélén éltem gyermekként. Egész kicsi koromtól jártam az erdőt, ismerkedtem a természettel. Ez a fajta kíváncsiság megmaradt az életemben, például volt olyan nyári szünet, amikor a barátommal három hónapra kiköltöztünk egy sátorral a Bükkbe. Akkoriban még nem voltam tudatos túrázó, nem ismertem a jelzéseket és az turistautakat sem, a felfedezés élménye okozott örömöt. Az évek előrehaladtával folyamatosan jártam az erdőt, így amikor a kisfiam várpalotai iskolájában megkértek arra, hogy szervezzek kirándulást a gyerekeknek, akkor azt örömmel és mindenféle nehézség nélkül tettem. Ekkor tájt ismertem meg a várpalotai és a veszprémi természetjáró civil szervezetek, majd később a Bakonyi Természetbarát Egyesület munkáját.Bodajk (fotó: MTSZ)


2014-2015 felé ez utóbbiban már agitáltak arra, hogy vegyem át a vezetést, ugyanis az elnök Balázs Ferenc és az alelnök, Peer Gyula koruknál fogva már szerették volna átadni a stafétát a fiatalabb korosztálynak. Akkoriban még nem éreztem késznek magam erre a kihívásra. Elvégeztem viszont a túravezetői és az útjelző-vezetői képzéseket azért, hogy ne csak kihasználjam, hanem tegyek is valamit a természetjárásért.

2019 tavaszán megválasztottak elnöknek, ami egészen új távlatokat és kihívásokat hozott az életemben. Lényegében egy közel 160 tagból álló civil szervezet adminisztrációs feladatai között találtam magam, ami cseppet sem volt könnyű. Nagy segítséget jelent a mai napig is, hogy az alelnökünkön és a pénzügyekben jártas kollégánkon kívül számos remek szakember van az egyesületben, akik tudásukkal segítik a működésünket legyen szó pályázatírásról, hírlevél küldésről vagy túraszervezésről. A köszönömön kívül szerettem volna méltóképpen elismerni ezeknek az embereknek a munkáját évről évre, így életre hívtam a Simon Ágoston és a Bakony Bakancsosa díjakat. Előbbit az kaphatja meg, aki éveken keresztül tesz az egyesületért, annak fejlődéséért. Biztos vagyok abban, hogy az elsőként kiosztott érem Balázs Ferenc személyében jó helyre került. A Bakony Bakancsosa díjat pedig az olyan kiemelkedő szerepvállalásokért osztjuk ki, mint pályázatírás, túraszervezés vagy egyéb adminisztrációs tevékenység.

 

Váradi Beáta, az egyesület alelnöke

Veszprémben nőttem fel egy természetjáró családban. Teljesen természetes program volt hétvégenként az, hogy a nagybátyámékkal együtt jártuk a Bakonyt és a Balaton-felvidéket. Amikor a lányaim megszülettek, akkor sem szakadtam el a természetjárástól, csak egy időre az ő képességeikhez igazodtak a távok és a szintek.


A 2020. évi Európai Sporthét 404 regisztrált eseménye között szerepelt az egyesület bodajki túrája is
.
(fotó: MTSZ)Tíz évvel ezelőtt, amikor tagja lettem a Bakony Természetbarát Egyesületnek, egészen komolyan belevetettem magam a turista életbe. Nagyon szeretek menni és felfedezni: új tájegységeket, új kultúrákat és új gasztronómiákat. Például a többnapos túráink során annyi impulzus ér, olyan sokszínű arcát ismerem meg az országnak, hogy még napokkal később is érzem az élmény örömét, pozitív hatásait. Főállásban dolgozom hétköznap, éppen ezért mindig úgy intézem az életemet, hogy hétvégén eljussak túrázni. Ha valamiért esetleg kimarad, akkor hiányzik.

2015-ben elvégeztem a túravezetői képzést, amit aktívan gyakorlok az egyesületben. Egy kis kemény maggal már teljesítettük az Országos Kéktúrát, az AK-t kerékpárral, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrából pedig már csak a Somogy és Baranya megyei szakaszok vannak hátra.
Az Alba Regia-forrás (fotó:MTSZ)


2019-ben léptem Peer Gyula nyomdokaiba, amikor alelnöknek választottak. Az egyéni és a tagsági túrajelentésekkel foglalkozom elsősorban, amiben nagy segítséget jelent az, hogy idén már digitálisan zajlik az ügyintézés.

Sokan vagyunk a tagságban, különböző korosztályúak, mégis jól működik a közösségi életünk. Hogy mi a titka? Van egy alapszabályunk: a túrákon csak egymásra és a természetre figyelünk. Tudatosan kizárjuk a negatív és romboló témákat, mert sokkal fontosabb, hogy az együtt töltött időben jól érezzük magunkat. Szerintem ez visz minket előre és egymáshoz is közel.


   

(fotók: MTSZ)

   

(fotó: MTSZ)MTSZ Országos Központ
borítókép: MTSZ
 

KontakTúra sorozat eddig megjelent részeit itt olvashatjátok:

Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület

Csákvári Természetjáró Egyesület

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

Záhonyi Vasutas Sport Club Természetjáró Szakoszálya

Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség

Természetjáró Fiatalok Szövetsége

Cikk első megjelenése: 2020-11-05 12:56

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter