2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

KontakTúra a Hajag-tetőn

Beszélgetős túraélmény a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesülettel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A 2015-ben alakult Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület taglétszáma alig 25 fő. A Magyar Természetjáró Szövetség egyik legfiatalabb és legkisebb tagszervezeteinek egyikéről van szó, a tevékenységüket szemlélve azonban a számoknak mondhatni semmi jelentősége nincs.


Hiszen az a néhány ember tökéletes összhangban, sallangmentesen végzi önkéntes munkáját, legyen szó teljesítménytúra szervezésről, jelzésfestésről, védett természetvédelmi terület gondozásáról vagy hagyományőrzésről. Szerénység és alázat. Mindvégig ez a két szó járt a fejemben, miközben Bácskai Péter, az egyesület elnöke mesélt múltjukról, a jelenükről és jövőjükről egyik legnépszerűbb eseményükön, a Tiszta víz túrán.Múlt

„A barátaimmal elkezdtünk hobbiból itt Herenden a helyieknek olyan programokat szervezni, amik a közösségi életet és a kikapcsolódást szolgálták. Széles volt a repertoárunk, hiszen a nőnapi báloktól kezdve a gyermek KRESZ pálya építésen át szinten minden lehetőséget megragadtunk az élmények adására és szerzésére, évente többször is. Herend felett van egy elhagyott szovjet bázis, ami nemcsak gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el, hanem mint történelmi látványosság is érdekes a szocializmust meg és meg nem élők számára egyaránt. Kitaláltuk, hogy csinálunk ott egy családi napot. A kétezres évek elejétől aztán évente megrendezett eseményen a bunker, a táj, a hagyományőrző programok, a természetfotókból rendezett kiállítás a hangárokban, a gyógynövény túra és a terepfutás annyira vonzónak bizonyult, hogy a legutóbbi alkalommal már közel nyolcszázan jöttek el a Dunántúl minden irányából.

Valahol itt kezdett gyökeret ereszteni az a gondolat, hogy a hobbit ideje szervezettebb formában folytatni, pályázni, anyagi forrásokat keresni. Így 2015-ben létrehoztuk a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesületet, a tevékenységeinket pedig elkezdtük tudatosan a természetjárásra és a környezetvédelemre ráépíteni.”

 


Jelen

„Három kiemelt túraeseményünk van egy évben: a Tiszta Víz, a Csúcs ez a hely kilátótúra és a Fekete-Hajag. Mindhárom küldetése egységesen a Hajag-tető köz-és kevésbé ismert természeti látnivalóinak népszerűsítése. A Fekete-Hajag másodlagos tartalommal is bír: a hidegháború idején szovjet és magyar repülőgépek zuhantak le ezen a területen. Ma emlékhelyek őrzik az itt elhunyt katonák emlékét, amelyeket a veterán pilótákkal együtt gondozunk. A túránkkal emlékezünk és tiszteletünket fejezzük ki a hősi halottak előtt.

Szerencsére nagyon jó a partneri viszonyt ápolunk a Veszprémi Erdőgazdaság VERGA Zrt-vel. Az együttműködésünk eredményeként aktív szerepünk van az 1951 óta védetté nyilvánított Szentgáli Tiszafás terület megóvásában, karbantartásában. A „tiszafás” megismertetése különösen fontos küldetés számunkra, mert az országban sehol máshol nem fordul elő tiszafa ilyen nagy állományban, mint itt. A területén áll egy kis erdei lak, amelynek a teljes tetőszerkezet cseréjét elvállaltuk. A munkálatok még részben tartanak, de tervezetten 2020 őszén kerül átadásra a Dr. Mayer Antal főerdészről elnevezett Tóni bácsi kunyhója.
 


Az előbbiekben említett Kilátók túra összefügg az erdőgazdaság és a köztünk lévő jó kapcsolattal, ugyanis a Hajag-tetőtől Veszprémig minden útba eső kilátót érint a program útvonala, amit a VERGA Zrt. építtetett, mi pedig megfestettük az ezekhez vezető turistajelzéseket.

Évről évre eredményesen részt veszünk az MTSZ Jelzésfestés pályázatán, így az elmúlt 3-4 év alatt nagyjából 100 kilométer turistajelzést újítottunk fel a környéken.

A környezetvédelmi megmozdulásaink közül kiemelném a környéken rendszeresen szervezett szemétszedéseket és a BIG JUMP-ot, vagyis a közös Séd-patakba ugrást. Nyilván ez így furán hangzik, de nem ok nélkül tesszük: csatlakoztunk az élő vizek megmentésére szervezett nemzetközi megmozduláshoz. Ez azt jelenti, hogy minden évben a programra kijelölt napon három órakor a résztvevők egyszerre ugranak a közelükben lévő folyó vízbe. Hát így kerülünk mi is a Séd-patakba. A kikapcsolódás mellett vannak természetesen oktató jellegű dolgok, például totó a vízről, tó futás, PET tutajozás és tűzoltó bemutató.

A környezetvédelem megjelenik a túráinkon is, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a résztvevők a lehető legtermészetesebben érezzék magukat és minél kisebb nyomot hagyjunk magunk után”

 


Jövő

„A Magas-Bakony ezen vidékét tovább népszerűsíteni cél, hiszen rengeteg geológiai és földrajzi értéket rejt magában. Katonai használat miatt sokáig elzárt terület volt a lakosság számára, így viszonylag később indult meg a természetjárás. Ez az egykori hátrány most előny, mert a népszerű helyszínek mellett még sok a felfedezésre váró útvonal.

A közösség építés, az egészséges életre nevelés, a katonai hagyományőrzés és a Hajag-turistaház fenntartása továbbra is cél.


A jelen munkáit folytatni a jövőben még magasabb színvonalon, abszolút cél. Egyénileg és közösségi szinten is sokoldalúak vagyunk, a kis létszám miatt mindnyájan csinálunk mindent, ha a szükség megkívánja. Egy kis erősítés azért jól jönne, mert akkor még hatékonyabbak lennénk.

Találni magunknak egy megfizethető irodát, egy fix bázist, bővíteni az eszközállományunkat, na, az már nem is cél, hanem kihívás.”


MTSZ Országos Központ


A KontakTúra sorozat eddig megjelent részeit az alábbi linkeken, kattintást követően olvashatjátok.


Csákvári Természetjáró Egyesület

Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület


Kaptárkő Egyesület

  

Cikk első megjelenése: 2020-08-14 07:15
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter