2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

KontakTúra a Debreceni Nagyerdőben

Beszélgetős túraélmény a Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetséggel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A túrázás fiatalít és közösségformáló ereje van. Az állítás talán közhelyesnek is tűnhet, de a gyakorlat többször igazolta már a valóságtartalmát. Elég csak kimerészkedünk a komfortzónánkból, és betársulnunk olyan természetjáró csoportokhoz, mint például a debreceni Csütörtöki Csatangolók. Ha bárki azt gondolná, hogy semmi keresnivalója a leginkább érett korú hölgyekből álló természetjárók között akár az életkor, akár más okból kifolyólag, akkor szeretnénk gyorsan eloszlatni a kételyeket: még egy ilyen fiatalos, életvidám, a szépségre gyermeki módon rácsodálkozni tudó, naprakész és szeretetteljes közeget nem találni minden bokorban. Kár lenne elkerülni őket!

Felemelő élmény volt velük gyalogolni a Debreceni Nagyerdőn át a Zeleméri templomromhoz, igaz, az útvonal tüzetes megfigyelése ezúttal elmaradt részünkről a nagy nevetések és egészen komoly pillanatoktól mentes túra során. A kalandos csütörtöki csatangolás után Lévai Gyöngyivel, a Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség elnökével beszélgettünk.


A Zeleméri templomrom


MTSZ: Gyöngyi, mióta járod a természetet?


Lévai Gyöngyi: Alapvetően mindig is része volt az életemnek a természetjárás, de igazán aktív túrázó 10-12 éve vagyok. A gyerekeink szinte felnőttek addigra, ezzel párhuzamosan a közösen eltöltött idő átrendeződött, mi pedig a párommal elkezdtük keresni a természettel kapcsolatos lehetőségeket, programokat.Mit jelent számodra a túrázás?

L.GY.: Feltöltődést és kikapcsolódást jelent, amit nemcsak a gyaloglás életfunkciókra gyakorolt pozitív hatása, hanem az útközben meg- vagy éppen már jól ismert társaság és pozitív emberi kapcsolatok miatt is érzek. Az egyenpólón az alföldi természetjáró közösség hitvallása olvasható

 


Melyik a legkedvesebb tájegységed?

L.GY.: Csak egyet nem akarok és talán nem is tudnék kiemelni. A Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség által szervezett túrák határon innen és túl egyaránt betekintést engednek a körülöttünk lévő kimeríthetetlen csodákba. Talán egy különösen kedves mégis akad a sok között: rendszeresen ellátogatunk a Bihari-hegységbe, hiszen nagyon közel van hozzánk. 

A Csütörtöki Csatangolók összetartó, erős csapatSzerinted miért jó túrahelyszín az alföld?

L.GY.: Az alföld egy olyan táj olyan, amit látni és tapasztalni kell. A kultúrtörténeti értékek mellett geológiailag is sokszínű. Hegyei ugyan nincsenek, de ettől függetlenül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. Külön élmény járni az erdős pusztákat, taposni a homokot, aminek ugyanúgy meg van a nehézsége, mint a szintemelkedésekkel átszőtt hegyvidéknek.

 

Mióta vezeted a Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetséget?

L.GY.: 2010-ben az akkori titkár, Kovács Kálmán felkért, hogy vegyem át tőle a pozíciót és az azzal járó feladatokat. Őszintén meglepett a kérése, mert nem volt bennem ilyen irányú ambíció. Egyszerűen csak szerettem túrázni a tagtársaimmal, nem éreztem, hogy ennél többre vágyom. Kálmán azonban végtelen türelemmel és kitartással terelt engem ebbe az irányba, míg végül rábólintottam a tisztség elfogadására. Ő aztán a későbbiekben mindenben segítette és támogatta a munkámat. Így lettem az 1953. óta működő megyei szervezet titkára. 

Lévai Gyöngyi, a Hajdú-Bihar Megyei-Debrecen Városi Természetjáró Szövetség elnökeHogyan működött anno és működik most ez a 67 éves szervezet?

L.GY.: A szövetség a kétezres évekig nevéhez illően valóban szövetségként működött: a szakosztályaink és a megyében működő természetjáró szervezetek munkáját koordináltuk, összefogtuk, kvázi szövetséget alkottunk. Mondhatnánk úgy, hogy a természetjárás a rendszerváltásig élte az aranykorát. Azonban általánosságban elmondható, hogy a civil szervezetek és az országos szövetség igényei és elvárásai változtak az idő előrehaladtával, ezért egy komolyabb átalakuláson mentünk keresztül. Lényegében megszűnt az ernyőszervezet szerepünk, az evezős és a síszakosztályaink tagsága kiöregedett, napjainkban már csak gyalogos és kerékpáros működik. 2016-tól pedig névileg ugyan szövetség maradtunk, de a szervezeti formánk működése megegyezik az egyesületével.

Ugyanakkor van, ami nem változik, hiszen ha bármilyen szakmai kérdés, esetleg probléma merül fel a Hajdú-Bihar megyében található turistautakkal, Alföldi Kéktúra itt áthaladó szakaszával, jelzésfestéssel kapcsolatban, akkor még mindig kikérik a véleményünket, hozzánk fordulnak segítségért a megyei szervezetek. Pedig két elnökségi tagunkkal és az ízig-vérig elkötelezett titkárnőnkkel együtt mindössze négyen működtetjük ezt az egyesületet.

 

Mely szakmai feladatokra vagy a legbüszkébb?

L.GY: 1963. óta minden évben egyszer, tehát idén 57. alkalommal rendeztük meg a Természetbarát hetet, ami a szakmai munkánk egyik gyöngyszeme. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az évről évre nehezített körülmények ellenére mindig meg tudjuk rendezni és egy magas színvonalú, igényes rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők. Azalatt a pár nap alatt honismereti túrákat, természetjárással kapcsolatos témában filmvetítéseket és előadásokat szervezünk. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk utólag, szeretik az emberek ezt a sokszínű programsorozatot.

 

Egy másik ilyen nagy büszkeségünk a megyejáró túrasorozat, amelynek ötlete néhány éve született meg, de a kezdetektől fogva nagy igény jelentkezett rá, mondhatnám úgy is, hogy teltházasak ezek a buszos, gyalogos események. Ennek kerékpáros változata a Válaszd a hazait! nevű programsorozat. Az volt a célom, hogy ismerjük meg minél alaposabban ezt a nem túl nagy megyét, ami számos kincset rejt magában. Például az alföldi tanyavilág már csak kis mértékben funkcionál, de a szemmel látható értékei még mindig itt vannak, ami mellett nem szabad elmennünk. Kész történelemkönyv a megyénk! 

     A Csütörtöki Csatangolók stílusos nyaksálja


A Csütörtöki Csatangolók tapasztalhatóan erős és összetartó közösség. Mi a helyzet a gyalogos szakág többi tagjával és eseményeivel?

L.GY.: Nagyon aktív közösségünk van. Havonta egyszer elutazunk valamely magas-vagy középhegységbe túrázni, hétköznap pedig ennél is többször felhúzzuk a bakancsot és felfedezzük a környéket. Rendszeresen vannak túracsoportjaink hétfőn, kedden, csütörtökön és még szombaton is. Vannak hosszabb és rövidebb útvonalaink, lényegében mindenki megtalálja a maga igényének megfelelőt. 

A vidám csapat apraja-nagyja
Mi a titka annak, hogy ilyen sok embert rendszeresen mozgásban tart az egyesület, miközben napjaink egyik népbetegsége a mozgás hiánya?

L.GY.: Én nemcsak egyszerűen hiszek a túrázás közösségformáló erejében, hanem tapasztalom is. Látom azt, hogy ahol korosztálytól függetlenül hasonló érdeklődésű emberek találkoznak, ott egészen jó kapcsolatok eresztenek gyökeret és felszabadult a hangulat is. Ezt a fajta kikapcsolódást receptre kellene felírni mindenkinek.

 


MTSZ Országos Központ

 
A KontakTúra sorozat eddig megjelent részeit itt olvashatjátok:


Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület


Csákvári Természetjáró Egyesület


Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület


Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület


Záhonyi Vasutas Sport Club Természetjáró Szakoszálya


 

Cikk első megjelenése: 2020-10-12 14:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter