2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

KontakTúra a Börzsönyben

Beszélgetős túraélmény a Természetjáró Fiatalok Szövetségével
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Lehoczki Zoltán húsz éve szerves tagja a Természetjáró Fiatalok Szövetségének (TFSZ). Négy cikluson keresztül elnöke, hat évig alelnöke, a fennmaradó időben elnökségi tagja volt a fiatalok természetjáró szemléletmódját pozitív irányba formáló civil szervezetnek. Alig hat évesen részt vett élete első táborában Bélapátfalván, így valahol onnantól datálódik a közösségépítés és a túrázás iránti elköteleződése. Ellátogattunk a szövetség Természetjáró Fiatalok Túra Táborába, amely a Börzsöny festői helyszíneit mutatta meg a résztvevőknek. A TFSZ elnökével egy jóleső nagymarosi gyaloglás után beszélgettünk.

MTSZ: Mikor kerültél kapcsolatba a Természetjáró Fiatalok Szövetségével?

 

Lehoczki Zoltán: A barátokból, pedagógusokból és diákokból álló Gémes Természetjáró Egyesülettel 2000-ben csatlakoztunk a TFSZ-hez. 


Miért tartottad fontosnak, hogy csatlakozzatok?

L.Z: Azért, mert közös volt a célunk és azonosulni tudtam azzal, ami képviselnek. Az 1990-ben alakult Természetjáró Fiatalok Szövetsége azért jött létre, hogy a gyermekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek körében népszerűsítse a természetjárást, és ezzel összefüggésben hasznos, érdekes programokat ajánljon az érintett korosztályoknak. Szövetségként összefogja azokat a jogi személyiséggel rendelkező és nem rendelkező társaságokat, akik szintén elkötelezték magukat a fiatalok természetjárás irányába történő pozitív szemléletformálása mellett.A természtejárás nem korosztályhoz között. A TeFitt résztvevői Királyréten.


A gyerekek között hogyan és milyen eszközökkel lehet népszerűsíteni a természetjárást?

L.Z.: A népszerűsítés és szemléletformálás kiváló eszköze volt a szintén 1990-ben életre hívott TEGYOT-TEDOT, vagyis a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója nevű rendezvényünk, amelyen általános és középiskolás korúak csapatai a kulturális programok, érdekes előadások mellett éjszakai- és nappali tájékozódási, valamint városismereti túraversenyeken, teljesítménytúrákon mérhették össze tudásukat. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényen kezdetben 500-800 fő között mozgott a nagyrészt iskolai közösségekből álló résztvevők száma, de az eltelt 30 év alatt ez jelentősen visszaesett.

 

Szerinted minek köszönhető ez a negatív irányú változás?

L.Z.: Tapasztalataink szerint ennek egyik kiváltó oka lehet az, hogy a szervezett túrázás háttérbe szorult az egyénivel szemben, és a jelenség érzékelhető iskolai szinten is. Napjainkban már nehéz bevonni a pedagógusokat, rajtuk keresztül pedig az osztályközösségeket a természetjárásba. Ráadásul a technikai fejlődés és a piacon lévő applikációk némiképp átvették a túravezető szerepét, bár tegyük hozzá, hogy azt a fajta komplex tudást, amivel egy ilyen szakember rendelkezik, még egyik modern eszköz sem képes helyettesíteni.


A másik ok talán az, hogy mint oly sok minden más, egy természetjáró közösség működtetése is személyhez kötött. A túrák kiírásán túlmenően számos összetett adminisztrációs feladat áll a háttérben, kezdve a könyveléstől a nyilvántartásokon át a különböző koordinációs folyamatokig, ami a stresszel terhelt hétköznapok mellett már túl sok kötelezettséget kíván. Ha nincs egy szívvel lélekkel dolgozó húzóember, akkor nincs jól működő civil szervezet sem. A TFSZ tagszervezeteinél is sajnos érzékelhető ez, egyszerűen a legtöbb idős korú vezető helyét még nem vették át a fiatalok.
 Városismereti vetélkedő VácottA megváltozott túrázói igények ellenére hogyan tudjátok beteljesíteni a küldetéseteket?

L.Z.: Nem vesszük le a szemünket a célról, hiszen a természetbarát értékrendre, az egészséges életmódra és a kulturált viselkedésre nevelés, a természetes és épített látnivalók megismerése sosem mehet ki a divatból, így inkább alkalmazkodunk az új igényekhez.

Éppen ezért idén már nem TEGYOT-TEDOT –ot, hanem részben új köntösben, részben teljesen más koncepcióval TEFITT-et, vagyis Természetjáró Fiatalok Túra Táborát rendeztünk a Börzsönyben. A négynapos programnak nincs kötött versenyszabályzata és inkább a családokat szólítja meg az iskolák helyett. A választás lehetőségét rábízzuk a résztvevőkre, ugyanis összeállítottunk hosszabb, rövidebb, könnyebb és nehezebb túrákat azért, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet. Nagyon pozitív tapasztalatunk van az első TEFITT-tel kapcsolatban: a létszám is szépen alakult és úgy tűnik, hogy jó döntés volt a családok felé fordulás is. A tábor legfiatalabb tagja 2 éves, a legidősebb 70 feletti.A TeFitt csapata útban Nagyirtáspuszta feléEzzel párhuzamosan megújíttattuk a honlapunkat is, igazodva korunk elvárásaihoz. Például elindult 2017-ben a Kilométergyűjtő akciónk, amelynek célja az egy év alatt 10 000 kilométer legyalogolása. A honlapra fel kell tölteni egy fotó kíséretében a résztvevők száma és az általuk megtett kilométer szorzatát. A beérkezett eredmények közül aztán sorsolással dől el, hogy ki nyer. A győztesek természetjáráshoz kapcsolódó ajándékokkal lesznek majd gazdagabbak. Az idei kampányunkat a járvány miatt meghosszabbítottuk 2021-ig.

 

Hogy fest a jövőképetek?

L.Z.: A TFSZ elnökségében hároméves ciklusok vannak. Ez ad egyfajta dinamizmust a működésünknek. Egy nagyon fiatal héttagú elnökségünk van és az általuk képviselt szellemiség, a megújulásra való igény, az a rengeteg friss energia új ötleteket és terveket szül. Nyilván az anyagiak kérdését nem lehet megkerülni, hiszen hiába vannak terveink, ha nincs rá forrásunk. Ezért is örültünk, amikor a Magyar Természetjáró Szövetség idei Rendezvénytámogatásán nyertünk, így gond nélkül megvalósíthattuk a TEFITT-et.

A prágai székhelyű Nemzetközi Ifjúsági Természetbarát Szövetség (IYNF) munkájában aktívan részt veszünk, olyannyira, hogy a szervezet alelnökei 2020. augusztusáig általunk delegált magyar fiatalok voltak. A nemzetközi továbbképzéseken és érzékenyítő programokon rengeteg újdonságot tanulunk, amit aztán továbbadunk idehaza az Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóján.fotó: IYNF facebook


Azt tudom mondani, hogy jól működő, összetartó, motiváló szakmai közösségünk van, egy irányba néz a hajónk. Egy példával tudnám ezt a legjobban szemléltetni: egyik évben Káptalanfüred adott helyszínt a TEGYOT-TEDOT-nak. Én voltam a főszervezője az eseménynek, amelyre közel 150 gyerek érkezett. Aki szervezett már bármilyen programot, az tudja, hogy mennyi odafigyelést igényel egy ilyen folyamat koordinálása és a legkisebb hiba is felboríthatja a menetrendet. Minden túlzás nélkül mondom, hogy öt perc késés nem volt egyik részfeladatban sem. Mindenki tudta a dolgát, mikor mi következik, tudtuk azt, hogy mi a célunk, én pedig büszkén emlékszem vissza a közös munkára.

A jövőt illetően bízom abban, hogy egyre többen ismerik majd fel a fiatalok szintjén is a közösségi természetjárás fontosságát és a benne rejlő lehetőségeket. Mi mindent megteszünk ezért, a többi a túloldal befogadóképességén múlik.

 

MTSZ Országos Központ


A KontakTúra sorozat eddig megjelent részeit itt olvashatjátok:

Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület


Csákvári Természetjáró Egyesület


Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület


Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület


Záhonyi Vasutas Sport Club Természetjáró Szakoszálya


Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség

Cikk első megjelenése: 2020-10-19 11:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter