2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kitárult a Gerecse Kapuja

Átadták a Tatabánya feletti Turul szobornál épült új látogatóközpontot
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az augusztus 1-jei avatóünnepségen Schmidt Csaba, a város vezetője Bencsik János országgyűlési képviselővel, Popovics Györggyel, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökével, dr. Molnár Attilával, Komárom, illetve Stubendek Lászlóval, Észak-Komárom polgármesterével közösen vágta át a nemzetiszínű szalagot. A „Gerecse Kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása” elnevezésű, 696 millió forint összköltségű projekt az Európai Unió és a magyar állam 514,5 millió forintos támogatásából valósulhatott meg.

– A magyarság mitologikus madarát ábrázoló szobrunk létrejötte – a városunkra is oly jellemző – összefogásnak köszönhető, hiszen közadakozásból épülhetett meg több mint egy évszázada a Kő-hegy tetején, ahol 15 méteres fesztávolságú szárnyait kitárva őrködik, és vigyáz ránk, tatabányaiakra. Ahogyan 1907-ben, a madár elkészültekor, úgy ma a szomszédságában megépült látogatóközpont átadásán is együtt ünnepel a megye – hangsúlyozta köszöntő beszédében Schmidt Csaba polgármester. A megnyitó rendezvényen a térség településeiről érkezett vendégek a helyiekkel karöltve léptek át a Gerecse Kapuján, amely mostantól interaktív kiállítással, étteremmel, via ferrata felszerelés kölcsönzővel és ajándékbolttal fogadja látogatóit.

Ha bárhol az országban feltesszük a kérdést, hogy hallottak-e már Tatabányáról, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a többségük azt fogja felelni: igen, ott van a hatalmas Turul szobor! Millenniumi emlékművére, mely Tatabánya címerében is megjelenik, nem csupán azért büszke a város, mert Közép-Európa egyik legnagyobb bronzszobra és mert bekerült hazánk történelmi emlékhelyei közé, hanem azért is, mert a megyében élők összefogásának köszönheti létét. Kisfaludy Mihály környei néptanító az ezeréves évfordulóhoz kapcsolódva terjedelmes cikket írt ugyanis a bánhidai csatáról, amelyet Kézai Simon krónikája szerint 907-ben itt, Tatabánya egykori elődtelepülésén (mai városrészében) vívtak és nyertek meg Árpád seregei Szvatopluk morva fejedelemmel szemben. Feszty Árpád, a Honfoglalás-körkép és egyéb historikus festmények alkotója felkarolta a tanító emlékmű-állítást szorgalmazó javaslatát, és meggyőzte Komárom vármegye közgyűlését is. Az emlékműbizottság – Sárközy Aurél főispán és Tuba János országos képviselő elnöklete alatt – gyűjtésbe fogott, a szobor elkészítésével pedig Donáth Gyulát bízták meg.

A Turul madár és a mellőle a városra nyíló pazar panoráma egyre több és több turistát vonzott a Kő-hegyre az elmúlt több mint 110 év során. Annak érdekében, hogy az ide érkezők valóban felejthetetlen élményekkel gazdagodhassanak, Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környezetét. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Dévényi Sándor által megálmodott Gerecse Kapuja egy esztendő alatt épült fel. A látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít ezentúl épített környezetünk, azaz a nyüzsgő város és az azt körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni várják a turistákat. Az épületben interaktív kiállítást, éttermet, ajándékboltot és via ferrata felszerelés kölcsönzőt alakítottak ki. A látogatóközpont mellett a gyermekeket játszótér várja, a sportolni vágyókat pedig kombinált fitnesz eszköz és a via ferrata.

A látogatóközpont tehát elkészült, a tereprendezési, valamint a három tanösvény kialakításának munkálatai azonban még folytatódnak. Az épületben kialakított kiállítás augusztus 20-ig, a próba üzemmód ideje alatt díjmentesen látogatható, de a Tatabánya Kártyával rendelkező helyiek számára a későbbiekben is ingyenes lesz.

Forrás: Gerecse Kapuja

A Gerecse kapuja turisztikai látogatóközpont kialakítása című TOP-6.1.4-15-TB1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében az Európai Unió támogatásával Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából valósult meg.
Cikk első megjelenése: 2018-08-17 13:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter