2021. április 17., szombat - Rudolf
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kisvasútra fel!

Új szolgáltatások, megvalósuló fejlesztések, javuló eredmények az elmúlt másfél évben az erdészeti erdei vasutakon
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Az állami tulajdonban lévő erdészeti társaságok 11 erdei kisvasutat működtetnek szerte az országban, többségüket az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon. E kisvasutak közül a legismertebbek: a lillafüredi, a szilvásváradi, a gyöngyösi és a királyréti, de az ország gyönyörű tájaira visznek el kisvonatok Felsőtárkányban a Bükkben, Pálháza és Kőkapu között a Zempléni-hegységben, a Gemenci-erdőben, a Zselicben Almamelléken, a somogyi dombok között Mesztegnyőn és Kaszón, és a legnagyobb, 109 kilométeres hálózaton a dél-zalai dombok között.
 Az elmúlt másfél évben az erdészeti fenntartású erdei vasutak életében számos pozitív változás történt. Ahol ésszerű volt, bevezették az ütemes menetrendet, illetve a menetrendet a csatlakozó MÁV- és Volán-járatokhoz hangolták.
Sok utas kedvence a gőzmozdonyos közlekedés, amelyre előre meghirdetett időpontokban Királyréten, Gyöngyösön, Gemencen és Csömödéren van jelenleg lehetőség. Ezek mellett azonban felújítását, kazánvizsgáját várja a szilvásváradi, a lillafüredi és a kaszói gőzös is, remélhetőleg mielőbb elegendő forrást is sikerül erre találni.
A menetrendi vonatokkal történő utazásokat egyre több helyen egészítik ki különböző színes programok: szinte mindenhol jár már Mikulás-vonat, minden kisvasút színes programokkal várja a természet- és vasútbarátokat a saját kisvasúti napján, és egyre több helyen igazi élményutazásban lehet részünk (pl. éjszakai holdfénytúra és szarvasbőgés Gemencen, madárles Mesztegnyőn és Kaszón, mesevonat Királyréten, zenélő kisvasút Kaszón, erdei koncert Gyöngyösön).
A kisvasutak fennmaradása érdekében kiemelkedő jelentőségük van a megvalósuló fejlesztéseknek. Ezek keretében 2010-ben elkészült Magyarország első hibrid mozdonya Lillafüreden, amelyet idén már a második fog követni Szilvásváradon. A Szalajka-völgy komplett ökoturisztikai fejlesztés keretében újul meg, új végállomás épül és akadálymentesen bejárható lesz az egész völgy. Új mozdony állt forgalomba Gemencen, új motorkocsi pedig a Királyréti Erdei Vasúton. A közlekedési hatóság engedélyének kézhezvételét követően remélhetőleg a nagyon közeli jövőben megindul a menetrend szerinti közlekedés a Mátrában a Lajosháza-Szalajkaház közötti vonalszakaszon.
Annak érdekében, hogy az erdei vasutakat minél többen megismerjék, felkeressék és megszeressék, az erdészeti társaságok feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank kezdeményezésére a Magyar Turizmus Zrt. szakmai segítségével és az ország majdnem összes kisvasútjának közreműködésével megkezdődött Kisvasútra fel! program, amelynek keretében az iskolások kvízjáték, a nagyobbak pedig fotópályázat keretében kerülhetnek közelebb a kisvonatok világához. A program rendkívül sikeres az iskolai kvízjátékban mintegy 800 osztály (kb. 20 ezer gyermek) vett részt az egész országból, a fotópályázat résztvevőinek száma is az 1500-at közelíti már (a fotópályázat 2012. augusztus 15-én zárul). A Kisvasútra fel! program keretében 2012. szeptember 8-án országos kisvasúti nap lesz, amelynek központi rendezvénye a Királyréti Erdei Vasúton lesz.
Az intézkedések kisvasútjaink forgalmán is éreztetik pozitív hatásukat. Az erdészeti kisvasutak 2010-hez képest 2011-ben 32%-kal több utast szállítottak, árbevételük pedig 49%-kal (!) nőtt, és e növekedés 2012 első félévében is folytatódott, az utasszám 4,5%-kal az árbevétel pedig 5,5% bővült tovább. 
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az erdei vasútüzemek pénzügyi helyzete stabil volna. Bár a veszteséget sikerült csökkenteni az elmúlt évben, egyelőre csak a szilvásváradi vasútüzem bevételei fedezik teljes egészében a szükséges ráfordításokat. A többi esetben szükséges a fenntartói finanszírozás. Komoly probléma, hogy az Észak-magyarországi Régió kivételével az erdészetek jelenleg kisvasútfejlesztésre EU-s forrásokhoz hozzá sem tudnak jutni.
 
Budapest, 2012. július 27.
Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság
 
Cikk első megjelenése: 2012-07-31 12:06
Módosítva: 2012-07-31 12:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter