2021. április 11., vasárnap - Leó, Szaniszló
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kisokos az útjelzőtáblákhoz

Felülvizsgált és lecserélt táblák
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Hisszük és valljuk, hogy a természet megvár, a felelősségteljes túrázó pedig ezekben az időkben az otthonmaradás mellett dönt, hiszen minden mással szemben prioritást élvez a járványügyi intézkedések betartása. Cikkünkben olyan tudásanyaggal szeretnénk gazdagabbá tenni benneteket, amelynek remélhetőleg nagy hasznát veszitek majd a túrabakancsok későbbi koptatásakor.

A túrázó életét és tájékozódását számtalan lehetőség segíti. A térképen, a tájolón, az applikáción és a turistajelzésen kívül léteznek úgynevezett útjelzőtáblák (1.kép) is, amelyek az előbb felsoroltakhoz hasonlóan az eligazodást könnyítik. A fa oszlopra erősített kék és sárga táblákkal leggyakrabban az Országos Kékkör és egyes tematikus utak mentén találkozhatunk.

1. kép


Ha odaállunk egy ilyen oszlop elé, legfelül a kék színű helymeghatározó táblát (2.kép) látjuk, ami nagyon egyszerűen az oszlop nevét és tengerszint feletti magasságát tünteti fel.
Emellett minden esetben tartalmaz egy egyedi azonosítót (a 2. kép bal alsó sarkában). Országos Kékkör piktogramot akkor láthatunk rajta, amennyiben az OKK mentén helyezkedik el és a táblák tartalma is arra az útvonalra vonatkozik.

 

2.kép


Lejjebb haladva a sárga, nyílvégű útjelző irányítótáblákat találjuk. Az általános szabály szerint először két egysoros (3.kép) következik, amelyek közül a felső Hollóháza, az alatta lévő Írott-kő irányába legközelebb eső bélyegzőhelyekre mutat. Ha egy bélyegzőlenyomatot több helyszínen is be lehet szerezni, akkor a táblán annak az adatát találjuk, ami közvetlenül az útvonal mellett van és/vagy folyamatos az elérhetősége.


 

3.kép

Alább az úttól maximum 50 méteres távolságban fellelhető látnivalók felé mutató táblák (4.kép) találhatóak irányonként és távolság szerinti sorrendben folyamatosan feltüntetve, azaz oszloptól oszlopig addig látjuk őket kiírva, amíg meg nem érkezünk ezekhez. A szóban forgó célpontok lehetnek természeti és kulturális látnivalók, településközpontok, fontos földrajzi helyek vagy jelentősebb vasúti - és buszmegállók. A táblákon található távolság egy kilométer alatt 50 méterre, afelett 100 méterre kerül kerekítésre. Az egy óra alatt négy kilométer átlagsebességgel meghatározott szintidő 15 perc alatt nincs, 15 perc felett 5 percre, 1 óra felett 10 percre van kerekítve a szintemelkedés figyelembevételével.

4.képAz előbbiekben részletezetteken kívül találkozhatunk még indító - és megközelíthetőséget jelző fémtáblákkal (5.kép), valamint útjelző betonoszlopokkal (6.kép) is. Ez utóbbira akkor került turistajelzés felfestésre, ha nincs más tereptárgy a közelben.

  

       5.kép                                                                    6.kép

Napjainkban, a Bükkben már elkészült, a további tájegységeken pedig javában zajlik a 2015-ben kihelyezett útjelző táblák felülvizsgálata és karbantartása a helyi természetjáró egyesületekkel együttműködve. Helyismeretük és tapasztalatuk mérvadó a tervezett oszlophelyek és célpontok véglegesítésében. A még használatban lévő, de lecserélésre váró táblákat könnyű megkülönböztetni a már felülvizsgáltaktól: a régieken az oszlophely neve alatt koordinátákat találunk (7.kép)  a tengerszint feletti magasság helyett (8.kép).

        

      7.kép                                                            8.kép
MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-04-02 11:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 022 regisztrált felhasználó
 • 2 392 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 924 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter