2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kilátót épített a Kis-Milicen az ÉSZAKERDŐ Zrt.

Felkereséséhez érdemes letérni az országos kék jelzésről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Magyarország legészakibb részén, a magyar-szlovák határ mentén, a 880 méter magas Kis-Milic csúcsán építette meg a Károlyi-kilátót az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.

A létesítményt közösen avatta fel 2015. november 26-án, csütörtökön Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, gróf nagykárolyi Károlyi László, dr. Sárhegyi Zoltán, az erdészeti társaság felügyelő bizottságának elnöke és Zay Adorján vezérigazgató.


 

Az ünnepség résztvevőit Zay Adorján köszöntötte. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az idei év kiemelkedő a társaság számára, hiszen több olyan közjóléti beruházás ért véget, amelyen kollégáikkal és partnereikkel együtt évek óta dolgoztak. 2015-ben adtuk át a történetéhez méltó módon rekonstruált füzérradványi Károlyi-kastély parkját, az Országos Kékkör fejlesztésének részeként kialakított 9 erdei kirándulóhelyet, illetve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósult 2 autóspihenőt és 2 kilátót. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy ennyi közjóléti létesítménnyel gazdagíthattuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és erdeinket - jelentette ki Zay Adorján.


Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszédében azt mondta: nincs miért szégyenkezni annak ellenére sem, hogy az erdészeket számtalan vád érte a közelmúltban. Kijelentette: a tulajdonosi oldalról nézve szakmailag kiválóan működnek az erdőgazdaságok. 2010 és 2015 között több mint 12 milliárd forintot fordítottak közjóléti célú beruházásokra a cégek. 40 új kilátót adtak át, 12 kilátót felújítottak, 9 új erdei iskolát, 16 új szálláshelyet, száznál több erdei pihenőhelyet létesítettek. Ezeken túl több mint ötven szálláshely, húsz erdei iskola és csaknem 60 erdei kiránduló- és pihenőhely újult meg.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai úgy határoztak, hogy a Kis-Milic kilátóját a nagykárolyi Károlyi család előtt tisztelegve, Károlyi-kilátónak nevezik el. A család ugyanis évszázadokon át gondos birtokosa volt a környező erdőknek, mezőknek, településeknek. Az ünnepség résztvevőit gróf nagykárolyi Károlyi László is köszöntötte.


A 16,8 méter magas, tájba illeszkedő kilátó tartószerkezete rétegelt fenyőből, a járófelület tölgyfából készült. A négyszögletes, háromszintű építmény legmagasabb járószintje 11 méteres magasságban van.

Miskolc, 2015. november 30.
Forrás: Északerdő Zrt.


INFO
Az Országos Kéktúra (OKT-275 szakaszleírás) nyomvonaláról egy rövid kitérővel – a Nagy-Milic felől Füzér felé, a kéktúra leágazása után a zöld sávon maradva kb. 150 méterre – könnyedén elérhetjük. A kilátóból tiszta időben lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre, a Zempléni-hegység északi részére egészen Sátoraljaújhelyig, és a füzéri vár látványa sem utolsó innen.
Cikk első megjelenése: 2015-12-01 09:46

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter