2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kilátó átadás a Csóványoson

Mostantól hivatalosan is élvezhető a panoráma a Börzsöny tetejéről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Október 9-én átadták a Csóványosi-kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony környezetbe illő átalakításával hozták létre.
 
Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a „Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben” című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették a Diósjenő területéhez tartozó Csóványosi kilátót.

Az elkészült torony és a kilátás egy része


A mérőtorony és az új kilátó látványterve

A program összköltsége 505 millió forint volt, ebből 366 millió az uniós támogatás - tette hozzá. A vezérigazgató ismertette: a geodéziai mérőtornyot most már kilátóként is igénybe vehetik a turisták (megj.: korábban tilos volt a tetejére felmenni).

Nógrád Megyei Kormányhivatal kezelésében, az Országos Kéktúra mentén elhelyezkedő geodéziai mérőtorony kör alakú vasbeton alaplemezen áll és 22,6 méter magas. A munkák során egyebek mellett négyszintes, minden szinten körbesétálható, vörösfenyővel borított acélszerkezettel bővítették a tornyot, és biztonságos lépcsőket alakítottak ki.

A kilátó tetejére 133 lépcső visz fel, a béri andezitoszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a két megyehatárán  lévő kilátóból.


A rendezvényen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány és az Ipoly Erdő Zrt. is arra törekszik, hogy minél jobb feltételeket alakítsanak ki az eredi turizmushoz. Hamarosan átadják a kibővített katalinpusztai kirándulóközpontot és a Somoskői Látogatóközpontot is - mondta, hozzátéve: a börzsönyi látnivalók sorába illeszkedik majd a diósjenői Sváb-kastély helyreállított parkja, valamint a kútbereki turistaház is.

Harrach Péter országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: fejlődnek a szálláshelyek és a szolgáltatások is, növelve az idegenforgalmat, ez pedig javítja a börzsönyi települések lakosságának megélhetési lehetőségeit.

Az eseményen Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő köszönetet mondott az Ipoly Erdő Zrt.-nek a beruházásért, mondván, ezek a létesítmények nem csak a turizmust, de a természet szeretetére, védelmére való nevelést is szolgálják.


Az Ipoly Erdő Zrt. három helyszínen, több mint 358 millió forint uniós támogatás segítségével már meglévő és új látványosságokat korszerűsített a regionális turizmus fellendítése érdekében. A beruházás-sorozat részeként Kiss László vezérigazgató adta át a Csóványosi Kilátót.

A hazai természetjárók nevében Bogyó András, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője vette át a felújított turista attrakciót.

    

   

Az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően a Börzsönyben, a Cserhát- és a Karancs-Medves-vidékén 2015 tavaszától újabb tartalmas időtöltést szolgáló létesítmények várják a természetjárókat. A Csóványosi Kilátó átadóünnepségén Kiss László vezérigazgató kiemelte, hogy az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a megye természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. Ahhoz azonban, hogy Nógrád megye ismertebb és még szerethetőbb turisztikai célpont lehessen, szükség van beruházásokra, amelyek még vonzóbbá teszik az odalátogató közönség számára.

A projekt szinte átöleli Nógrád megyét. A beruházással, amely a nyugat-nógrádi Katalinpusztától Diósjenőn át Somoskőig tart, folytatni, bővíteni kívánják a természetjáró turizmus lehetőségeit. A Nyugattól-Keletig a nógrádi erdőkben című beruházás-sorozat részeként uniós forrás segítségével két év alatt számos, már ismert turisztikai célpontot újítottak meg. Habár a Diósjenői Erdei Szabadidőparkból is vezetett már túraút a Csóványosra, az itt található geodéziai mérőtorony azonban nem volt alkalmas turista kilátónak. A fejlesztés ezt is megoldotta, egy környezetbe illő kilátóval „öltöztetve fel” a beton tornyot. Katalinpusztán egy új élményparkot, egy kerti vasutat, egy Nógrádot bemutató térgrafikát, egy mini-kilátót és egy kötélpiramist is létrehoztak. Honton és Nagyorosziban turistaszállásokat újítottak fel. A Somoskői vadasparkot pedig a kulturált vendégfogadást biztosító infrastrukturális feltételekkel, valamint a tájékozódást, információszerzést, hosszabb tartózkodást lehetővé tevő szolgáltatásokkal bővítették. Fogadó épület, közösségi és kiállító tér, információs helyiség, elsősegély hellyel (elkülönítő), mosdók (akadálymentesített is), takarmány tárolására alkalmas gazdasági épület, valamint a gyermekes családok, diákok számára kisállat simogató is szerepelnek a megvalósítandó tervek között.

Szöveg: Ipoly Erdő Zrt., MTSZ, kép: Ipoly Erdő Zrt., MTSZ, BTHE.

Korábbi hírünk a munkák elkezdéséről.
Cikk első megjelenése: 2014-10-09 22:08
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter