2021. március 05., péntek - Adorján, Adrián
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kiemelt kormányzati feladat a természetjárás támogatása

hangzott el az MTSZ sajtótájékoztatóján
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A centenáriumi ünnepség előtt a Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatót tartott, ahol a hazai természetjárás jövőjéről is szót ejtettek a résztvevő államtitkárok és szövetségünk kiemelt stratégiai partnereinek képviselői.

Fontos és kiemelt kormányzati feladatnak nevezte a természetjárás támogatását Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton, az MTSZ megalakulásának 100. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a Bejárható Magyarország Keretprogram összefogja a gyalogos, a kerékpáros, a lovas, a kajak-kenu és a vitorlás turisztikai területeket, illeszkedik a magyar gazdaságfejlesztésbe, és a szabadidő-turizmus ernyőjét jelentheti, az erdőtörvény módosítása pedig - Európában modellértékűként - átjárhatóvá tette az ország területét minden határ nélkül.

Balatoni Monika kiemelte, a természetjárásnak fontos szerepe van a szemléletváltásban is, például abban, hogy a fiatalokat a számítógép elől a természetbe vigye, illetve a családoknak szabadidős programot adjon. A magyar természetjárás fejlesztése, az ország természeti adottságainak bemutatása a külföldi turisták számára is fontos lehet, annak az országimázs szempontjából is jelentősége van - tette hozzá.

A KIM államtitkára hangsúlyozta: a kormány vállalta, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként olcsó, színvonalas szállást nyújtó létesítményeket, turistaházakat hoz létre, biztosítja a pénzügyi forrásokat, mintegy 22 ezer kilométer turistaút felmérésére 990 millió forintot adott, ezen kívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat, ezen kívül a jelzésfestésre 50 millió forintot szánnak.

A tervek között szoftverfejlesztési program is szerepel, ez egy eseménynaptár lenne, amelyben olvashatók lesznek egy helyen a nemzeti parkok, az erdőgazdaságok, a turistaszövetség programjai, és folytatódik a turistaház-felújítási program is - ismertette Balatoni Monika.


Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért és ifjúságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón a természetjárás sportban betöltött szerepét hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a kormány rendbe tette a sporttal kapcsolatos dolgokat, megteremti a feltételeket a sportolásra, a testmozgásra, a természetjárásra, az életminőség javítására.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy a természetjárás és a természetvédelem összetartozik, az állami erdészet a jóléti funkció fenntartására, a természet megőrzésére kiemelt hangsúlyt helyez, ami egyben a gazdaság érdekeit is szolgálja. A nemzeti parkokban 2009-től a kormány 7 milliárd forintot fordított turisztikai beruházásra.


Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a belföldi turizmus fejlesztése a vidéki Magyarországnak stabilitást ad. A turisztikai koncepcióról szóló egyeztetések lezárultak, és abban kiemelt helyen szerepel a szabadidő- és ökoturizmus, a hálózatos fejlesztés, amelyhez a következő hét évben forrásokat is rendelnek, és idetartozik a természetjárás is.


Jung László, a 22 állami erdőgazdaság felett tulajdonosi jogot ellátó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az erdőknek a gazdasági funkció mellett természetvédelmi és közjóléti feladataik is vannak. A 22 állami erdészeti részvénytársaságnál az elmúlt három évben 4 milliárd forint beruházást hajtottak végre a kikapcsolódáshoz kötődően, 2013-2014-ben 28 szálláshelybővítést hajtanak végre 1,7 milliárd forintból, ezek közül az elsőt már átadták.

A Magyar Természetjáró Szövetséget (MTSZ) 1987-ben hozták létre, ez az 1913-ban létrehozott Magyar Turista Szövetség utódja és az 1873 óta alakult magyar természetjáró szervezetek hagyományainak folytatója és ápolója. A szövetségnek mára több mint 200 tagszervezete és csaknem 12 ezer igazolt tagja van. Tagszervezetei révén tevékenysége az ország egész területére kiterjed, a szövetség tagja az Európai Gyalogos Turistaszövetségnek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke 2013. július 3-án Dobogókőn írt alá megállapodást. A szövetségnek aláírt együttműködési megállapodása van a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal, egyeztetnek a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Közlekedéstudományi Intézettel, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézettel az együttműködésről.

(Forrás: MTI, Turista Magazin)
Cikk első megjelenése: 2013-12-01 19:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 909 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter