2022. december 02., péntek - Melinda, Vivien
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Kiemelt beruházás lett a turistaház program

A kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló fejlesztéseket.
 
A Magyar Közlöny június 9-én megjelent 79. számában közzétett 141/2015. (VI. 9.) kormányrendelet szerint a beruházásokkal összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági eljárásokat, amelyek a beruházások megvalósításához és használatbavételéhez szükségesek.

A rendeletben felsorolt beruházásokkal összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni. Nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Emellett az ügyfélnek az eljárás megindítása előtt benyújtott kérelmére az ügyben eljáró hatóság határozatának meghozataláig felhasználható előzetes szakhatósági állásfoglalást ad ki azzal a feltétellel, hogy a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A rendelet vonatkozik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokra: a Rodostó turistaház felújítására Badacsonytördemicen, a Gaja-völgyi turistaházak felújítására Balinkán, a Hidegkúti kulcsosház felújítására Gyöngyöspatán és a Lajos-forrási menedékház felújítására Szentendrén, illetve a Galyatetői síház felújítására Mátraszentimrén.

Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat is, amely szerint a Kormány továbbra is egyetért azzal (megerősíti korábbi döntését; 1220/2014 (IV. 8. Korm.-hat.), hogy a Téry Ödön-program keretében felújítandó ingatlanokra egységes vagyonkezelési rendszert alakítsanak ki, amelyben az érintett ingatlanok felújítás céljából a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe, majd a felújítást követően – a vonatkozó jogszabályi feltételek teljesülése esetén – a Magyar Természetjáró Szövetség hasznosításába kerülnek.

A Kormány 2013. decemberében döntött a program elindításáról (1904/2013. (XII. 5. Korm.-hat.), majd 2014. áprilisában (1220/2014. (IV. 8.) márciusában határozott a fejlesztések részleteiről. A következő években 30 turistaház és kulcsosház/menedékház újulhat meg. Ennek első üteme a kormárnyhatározatban szereplő ingatlanok. Az a cél, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként találjanak a kirándulók olyan létesítményeket, amelyekben olcsón, jó színvonalú szálláshoz jutnak – írja a program honlapja. Hozzátéve: 2014-ben összesen 750 millió, 2015-ben pedig 1,25 milliárd forintot fordít a programra a Kormány.

Ez év tavaszára megújult az Országos Kékkör (OKK) útvonalának több mint 2500 kilométeres szakasza. A Budapest környéki hegyekben felmérték a hegyi kerékpárutakat is, az állami erdőgazdaságokkal együttműködve felújították többek között a Som-hegyi, a Fekete-hegyi, a Kő-hegyi, a Pénzásási turistaházat, valamint a Király-kúti kőház modernizálása is megtörtént.

MTI, TM
Cikk első megjelenése: 2015-06-11 11:14

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter