2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Képes beszámoló a XXII. TEGYOT – TEDOT-ról

A főszervező Magyar Emőke tollából, a rendezőcsapat nevében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Természetjáró Gyerekek és Diákok XXII. Országos Találkozójára 2011. július 3. és 8. között Sárospatakon került sor. Az ötletgazda Búzás Károly, a főszervezők Magyar Emőke és Kriston Zoltán voltak. Az előkészítő munkák még 2009-ben elkezdőd-tek, a munka dandárja 2011. elejétől folyt. A szervezők a rendezvénynek önálló honlapot készítettek, melyen kvízkérdések formájában segítették a találkozó résztvevőinek felkészülését.
 

 
Megjegyzés:

A teljes beszámoló nagyon sok képet tartalmaz, amelyek feltöltésére egy nap is kevés lett volna. Ezért praktikusan az oldal alján PDF-ben letölthető a teljes beszámoló a képekkel. Ugyanez az anyag tartalmazza az összes verseny eredménylistáját is. (VZs.-szerk.)

A tábor ideje alatt a főszervezők munkáját 2 felnőtt és 8 (16-22 év közötti) fiatal segítette. A versenyek lebonyolítását helyiek is részt vettek.A rendezői csapat
(a találkozó végén – csak akkor volt ilyen szép idő)

A találkozó időjárás felelőse nem volt igazán jó kapcsolatban az égiekkel, így a rendezvény szinte minden versenyszáma alatt esett. A nap (mindjárt kánikulával) csak a teljesítménytúrára, azaz az utolsó napra bújt elő. Így a főszervezők végigaggódták a találkozót, még szerencse, hogy a gyerekek rá se rántottak a kedvezőtlen időjárásra.
      
A találkozón összesen 130-an voltunk. A fiatalok száma 88, a kísérőké 22, és mi rendezők 20-an voltunk. A versenyeken összesen 25 csapat vett részt, ebből 15 csapat a középiskolás (diák), 7 csapat az általános iskolás (gyerek) és 3 csapat az újonnan meghirdetett kísérős kategóriában indult. Utóbbi kategóriát azoknak a csapatoknak hirdettük meg, akik először vesznek részt ilyen rendezvényen, és a kísérők az éjszakai és nappali versenyre nem szívesen engednék el a gyerekeket egyedül. Ebben a kategóriában a két tájékozódási versenyszámban a kísérő a csapattal együtt teljesíthette a feladatot.

A versenyszámok rajtlista sorrendjét az első kísérői tájékoztatón sorsoltuk. Három csomagból húztunk, hogy az egy helyről érkezett csapatok ne kerülhessenek közvetlen egymás után. A három csomag a három rajtsorrendes versenyszámnál csúsztatásra került, így minden csapat indult az első, a második és a harmadik etapban. (Reméljük így igazságosnak éreztétek a sorrendet.)

***
A találkozó 2011. július 3-án, vasárnap kezdődött. A csapatok délután 2 és 5 között érkeztek meg. A csirkecombos vacsora után, a kísérői tájékoztatót követően (ahol az éjszakai verseny legfontosabb tudnivalóiról tájékoztattuk a csapatok vezetőit) kezdődött meg a nyitóünnepség. A táborvezető Magyar Emőke köszöntője és a rendezőség bemutatkozása után Lehoczki Zoltán a Természetjáró Fiatalok Szövetségének elnöke nyitotta meg a XXII. TEGYOT-TEDOT-ot. A résztvevőket Sikora Attila, Sárospatak város önkormányzatának alpolgármestere is köszöntötte. Szavaiban jelezte, hogy a következő napokban (az időjárás előrejelzés alapján) a találkozó résztvevői megtudhatják miért is sáros ez a Sárospatak. (Így is lett.)

A találkozó megnyitása után rögtön ajándékokat osztottunk. A felkészülős kvízjáték leg-eredményesebb megfejtői Nagy Bianka, a Szőcs testvérek és Péntek Gréti értékes könyvjutalomban részesült.

Ezután rövid ismerkedés következett. Minden csapat elmondta honnan jött, mely korosztályt képvisel, és a csapatok többsége a szervezők kérésének megfelelően csatakiáltással is készült. A sok szellemes mondat, vers között a legtalálóbb a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumból érkezett Csirák csapatának csatadala volt.

A hagyományoknak megfelelően a találkozó az éjszakai túraversennyel indult. Ennek külsős főrendezője Gidófalvi Péter volt, akit családja és barátai segítették az előkészületben és a lebonyolításban. Ő készítette el a Tengerszem környékére a tájfutó térképet, hogy a táborhoz közel maradhassunk, és ne kelljen éjszaka buszozni. Az elkészült térkép speciális lett, mivel rajta a turista és a tájfutó térképet egymáshoz illesztette. A 37-es főút és az erdők közötti szőlőterületeken turista, az erdőben pedig tájfutó térképen versenyezhettünk. A pálya (főként a folyamatos esőt figyelembe véve) kicsit hosszúra sikeredett, a gyerekeknek úton mérve 8240 m, a diákoknak légvonalban 9410 m túráztak. (A távolság az érvényben lévő szabályzatnak megfelelő időtávon belül maradtak.)

(A szervező megjegyzése: A fiatalok többségének állóképességét és a találkozóra történő gyakran hosszú utazást figyelembe véve, illetve azt, hogy ez a versenyszám a bemelegítője a túratalálkozónak meggondolandó, hogy a szabályzatban valamivel rövidebb időtartamot, vagy távolságot határozzunk meg az éjszakai versenyre. A kísérőkkel beszélgetve azt a következtetést tettük, hogy a gyerekeknek légvonalban mért 3-4 km-es, a diákoknak 5-6 km-es versenytáv elegendő lenne. Időben 1,5-2, illetve 2-3 óra.)

A pálya technikailag nem volt nehéz, a bójákat szinte mindenhol a turistautak közelében helyeztük el. A kritikus szakaszokon, a kőbánya és a Tengerszem mellett a bóják egymáshoz közel voltak, így terelve a fiatalokat a helyes útra. A résztvevők helyzetét így az eső mellett csak két eltűnt bója nehezítette. (Az eltűnt bóják szakaszidejét az értékelésből természetesen kivettük.) Egy-két csapat hosszú ideig kereste ezeket, amit nem érdemes! Ha jó helyen vagy és nem találsz bóját, csak néhány percig érdemes keresgélni, hiszen egy idő után több időhibát szedsz össze, mint amennyit a jó bója megtalálása hoz a konyhára! 

A viszonylagos hosszúság és az eső ellenére a csapatok jól teljesítettek. 1 kísérős, 2 gyerek és 3 diák csapat adta fel a versenyt, valamint 2 diákcsapat (szerencsére együtt) nagyon-nagyon eltévedt. Őket hajnalban szervezőink közel Sátoraljaújhelyhez szedték össze, mondanom se kell sok-sok idegeskedés után.

Tanulság, ha éjjel elkeveredsz egy versenyen az a legrosszabb taktika, ha csak mész-mész a nagyvilágba. Sokkal jobb, ha leülsz, hívod a rendezőt, és megmondod, hogy az utolsó pont amelyiket megtaláltad melyik volt, és azóta kb. mennyi időt haladtál. Így még viszonylag egyszerű belőni hol lehetsz. Ha viszont még két órát haladsz, akkor …..

A többi csapat végigment a pályán, sőt a gyerekcsapatok közül az első kettő idő és bójahiba nélkül teljesítette a feladatot. Nálunk a végeredményt csak „szétlövéssel” tudtuk eldönteni. Néhány tájékozódással, térképekkel kapcsolatos feladatot kellett időre megoldaniuk az eredményhirdetés előtt hétfő este.
***
Hétfő reggel (2011. július 4-én) nehezen ébredeztünk. Azok a rendezők főként, akik valamikor 8 óra tájban hozták meg az elveszetteket. Aki viszont felébredt már fél 10-től csodát láthatott: a Zempléni Gombász Egyesület (helyi segítőink, akik az éjszakai verseny és a teljesítménytúra lebonyolításában is résztvettek) gombakiállítást rendeztek, mégpedig friss gombákból, amiket vasárnap szedtek a Bükkben. Azt is megtudtuk, hogy mely gombákat érdemes és melyiket tilos összeszedni.

Még totót is lehetett kitölteni a gombákról, és szerencsére estig meg lehetett nézni a kiállítást, így a későn ébredők sem maradtak le róla.
 
Egy nem túl ízletes és nem túl tartalmas ebéd után (ha valakinek nem lett volna emlékezetes: ez volt az „edd meg leves” és krumplifőzelék néhány karika kolbásszal) jött a következő verseny, az elméleti verseny.

Az elméleti verseny alatt a kísérőket is foglalkoztattuk. Elkértük az ún. e-Kispest, virtuális tájékozódási verseny feladatlapját, és a felnőttek egy képzeletbeli tájékozódási versenyen vehettek részt. Dicséret! Ügyesek voltak. Pedig volt olyan kísérő, aki sosem látott még egyenes itinert. Most már ezzel is többek vagyunk.

A verseny után, mivel támogatóink között a Magyar Olimpia Bizottság is szerepelt, három olimpiai bajnokkal találkozhattunk, beszélgethettünk. A fiatalok nagy érdeklődéssel fogadták
–    Szalai Miklós, olimpiai bajnok labdarugó (1968. Mexikó),
–    Tatai Tibor, olimpiai bajnok kenu-I., 100 m (1968. Mexikó) és
–    Foltán László, olimpiai bajnok kenu-II. (Foltán - Vaskuti páros), 500 m  (1980. Moszkva)
beszámolóját, élményeit és jótanácsait.

Este már valamivel ehetőbb kajával tömhettük meg pocakunkat (tészta pulykaraguval). Ezután kísérői tájékoztató következett, majd kihirdettük az éjszakai verseny eredményét.

A tábor lassan csendesedett, sokan még 11 felé is a tábortűz körül ültek és hallgatták a gitárszót.

***

2011. július 5. kedd, új nap, új verseny. Nappali tájékozódási túraverseny. Ezt a versenyszámot a Sárospataki Elektromos Sportegyesült tájékozódási túraversenyzői rendezték Jármy István vezetésével. Nagy-nagy köszönet nekik, csak dicséret érte a rendezvényt. (Bár volt olyan csapat, aki könnyűnek találta.)

A nappali versenyre Rudabányácska körzetében került sor, így az első feladat a kibuszozás volt. (Ez egy kicsit nehézkesre sikeredett, mivel csak kisbuszt tudtunk bérelni.) Az indításra a Vöröskői turistaháznál került sor.      

Ezen a versenyen is kétféle térképet használtunk. A verseny első fele tájfutó, a második turista térképen zajlott. A pálya hossza valamivel az éjszakai verseny hossza alatt marad (gyerekek 7950 m, diák 8070 m), viszont nagyon sok feladatot kellett megoldani. Úgy kezdődött, hogy a második rész ellenőrző pontjait az indítóállomáson a csapatoknak kellett egy vezértérképről átrajzolni. A feladatok között volt menetidő számítás, távolságmérés, távolságfésű, iránymérés és iránymenet, sőt a nagyoknak szerkeszteniük is kellett. A pálya második felén az út mellett található tájékoztató táblák alapján kellett egy totót kitölteni. A szemfülesebbek minden kérdésre megtalálhatták a választ, aki nem figyelt tévesztett.


Ja és majd elfelejtettem. Bár szinte egész éjjel esett (a lucsok és sár növekedet), de a verseny idején megkímélt minket az időjárás. Azaz, ha nem is sütött a nap, de legalább elállt az eső. És az előző két napot figyelembe véve már ez is eredmény. (És a főszervező már reménykedett, hogy innentől így is marad, de hát ….)


Folyamatos visszaérkezés után 4 órakor az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület (röviden AZÉRTKE) szakemberei tartottak tájékoztatót a Zemplén természeti értékeiről. A növény- és állatismereti totókat nem vállaltátok be!

Este pedig sor került az elméleti verseny eredményhirdetésére.


Az esti programunk, a táncház sajnos elmaradt, a táncosok cserbenhagytak minket. Viszont a táborban mellettünk a Tisza mellől érkezett művészeti csoportok laktak. Megkértük pom-pom lányaikat, hogy tartsanak nekünk rövid bemutatót. Megtették! Jó volt, sokaknak tetszett.

***

2011. július 6-a, szerda a városismereti verseny napja. A főszervező Magyar Emőke reménykedett, hátha most megússzuk. A táborból való indulás még napsütésben történt. Aztán elkezdtünk indítani. És még napsütés, majd szemergés. Mire minden csapat elindult már rendesen esett. Megfordult a fejünkben a verseny félpálya utáni lefújása. Hogy fogjuk javítani a szétázott papírokat? De a gyerekek már megint ügyesebbek voltak, mint azt mi gondoltuk. Még az egy szál pólósoknak is olvasható volt a feladatlapja. Így a verseny a tervezettnek megfelelően folytatódott tovább.

A verseny Sárospatak két főutcáján folyt. A feladatlap elég összetett volt: egy totó kitöltésével kezdtek, majd fényképek eredetijét kellett megtalálni, totókat kitölteni és közben még a mozgó bójákat is figyelni. Ők figyelték magatartásotokat és szerencsére csak egy csapattal kerültek kisebb összetűzésbe. (Miért is nem tisztelitek a rendezőket? Persze akinek nem inge ne vegye magára.)

A Huszár panzió parkolójából indítottunk, majd a gyerekek a Kossuth L. utcán, a diákok a Rákóczi úton haladtak a vár felé. (A szervező kérdése: Hány csapat is találta meg a Huszár panzióról a fényképet, és mérte meg a hidroglobusz irányszögét? A feladatlapot el kell olvasni! És nem csak a ötödik sortól!) A várkertbe és várudvarba mindkét kategória versenyzői bementek, majd a várnál kaptak új feladatlapot. És csere-bere, ahol még nem voltak ott haladtak visszafelé. A diákoknak az iskolakertben és a kollégium udvarában is sok feladatot kellet megoldani.

Míg a csapatok és a rendezők az esőben áztak a kísérőknek programot szerveztünk. (Nehogy segítsék a csapatokat, bár így is volt aki megpróbálta!!!! Rontom-bontom!) A nem igazán rövid séta után a program a várban kezdődött, ahol tárlatvezetéssel mutatták be a település legszebb értékét, a pataki Rákóczi várat. Utána bórkóstolás az Environ pincészetben. Reméljük jól éreztétek magatokat. Mi sajnos kimaradtunk belőle!

Ebéd után, mely már a délutáni órákra csúszott nagy kézműveskedés folyt. Legtöbben az előkészített agyag virágokat, medálokat és hűtőmágneseket festették ki, gyöngyöt fűztek, rajzoltak. Sokan résztvettek rajta! Örültünk neki. És töltöttétek az EU-s totókat! Persze ezt úgy hirdették a rendezők az előző napiból okulva, hogy KÖTELEZŐ.


Esti műsorunkat megint csak a helyszínen kellett pótolnunk. A két rendező Emese (Czétényi, Magyar) dzsiu-dzsicu bemutatót tartott. Ugyan Titeket nem mertek átdobni, de Czétényi néhányszor repült. Bár Ő túlélte ne utánozzátok.

***
És szinte észre sem vettük, de már itt volt a csütörtök, 2011. július 7., az utolsó nap, a teljesítménytúra időpontja. Korábban keltünk, mint eddig, hiszen jókora túra állt előttünk. A gyerekekre 20, a diákokra 28 km várt, rendes szintemelkedéssel (ráadásul a végén).

A csapatokat igyekeztünk mielőbb indítani. Problémát okozott, hogy a külsős segítőink ebédcsomagot adtak a kívülről érkezőknek, így az utolsó csapatoknak nem maradt ebéd. Illetve jól jött volna egy kis innivaló a magashegyen, de ide nem tudtunk felvinni frissítőt. Szóval nagy küzdelem után, de minden csapat beért. (Csak néhányan adták fel időközben.) A célban a meglepi meghívás egy bobcsúszásra volt. Szerintem ez mindenkinek tetszett.

A csapatok folyamatosan buszoztak vissza a táborba. Az utolsók hét óra előtt értek vissza, így igen gyorsan kellett vacsizni, tisztálkodni, hogy fél 8-kor kezdhessük a végső értékelést.

A Csámpa kacsák az utolsó estére kacsatáncot ígértek a még a találkozó legelején. Persze kiprovokáltuk! Bár nem gyakoroltak nekünk tetszett. Gratula a bátorságotokért. És a teljesítménytúrán megtaláltuk az éjszakai versenyen elveszett Puffancsok versenyzőkartonját. Ajándékba visszaadtuk.

A városismereti verseny eredményhirdetésére Sikora Attila, alpolgármester úr is visszajött, és szép ajándékokat hozott a legjobbaknak.

És végül, ha nem is utolsó sorban, de a túratalálkozó legfontosabb eseménye következett, az összetett verseny eredményének kihirdetése. Az összetett verseny helyezettjei a következők voltak:

TEDOT - TEGYOT

1.     Serény Múmiák Klubja       7 pont
1.    Bükki Medvék          1 pont

2.     Vészbejárat         11 pont
2.    3Bit              7 pont

3.    Csírák             12 pont
3.    Siltes Team          9 pont

4.    PA             18 pont
4.    Giling-Gallang         11 pont

5.    Süni             23 pont
5.    Négyzetgyökerek         20 pont

6.    IFU             26 pont
6.    Piritósok         21 pont
   
KÍSÉRŐS

1.    En+Te+Ö        4 pont
2.    Villámcsigák     5 pont
3.     Fürkészek    6 pont


Az eredmények közül egyet feltétlen ki kell emelni. A Bükki Medvék a verseny 1 ponttal nyerte meg, ami tudomásunk szerint még nem fordult elő a találkozók történetében. (Azaz minden versenyt megnyertek, és részt vettek a teljesítménytúrán is. Nem volt semmi!)

A jutalmak, érmek, kupák kiosztásában fővédnökünk Martinek János, és Dúró Imre az MTSz igazgatója volt segítségünkre. A vándorkupát Lehoczki Zoltán, a TFSz elnöke adta át.

A találkozót Lehoczki Zoltán zárta be. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy jövőre Káptalanfüreden a Gémes TE, Lehoczki Zoltán vezetésével rendezi meg a XXIII. TEGYOT-TEDOT rendezvényt.

Majd kezdetét vette a buli. A Dopping zenekar adott színvonalas koncertet, melyet csak a szomszédban lakók felháborodására hagytak abba, nem kis szomorúságunkra.

Köszönjük kísérőiteknek, hogy felkészítettek és elhoztak Titeket a találkozóra!    

És higgyétek el mi is sokat dolgoztunk, hogy minden jól sikerüljön. Úgy érezzük jó színvonalú rendezvényt zártunk. De örülünk, ha megerősítitek! És írjátok meg azt is, ha valami nem tetszett, abból is tanulunk. Remélem jövőre sokatokkal találkozom, feltéve ha sikerül csapatot verbuválnom!

A rendezők nevében Magyar Emőke főszervező

Budapest, 2011. július 15.
Cikk első megjelenése: 2011-07-19 23:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter